Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Korttivarkaat ja nettihuijarit riesana

Petosten lisääntyminen pomppaa esiin viime vuoden rikostilastoista

Kotimaa
 
Hämeen poliisilaitos
Petoksen uhri osti lipun Lahden aseman automaatista. Rikokseen syyllistyneet urkkivat tunnusluvun, seurasivat uhria, aiheuttivat junan ovella ruuhkaa, veivät lompakon ja nostivat kortilla rahaa. Poliisi merkitsi valvontakamerakuvaan miehen, jota pitää yhtenä tekijöistä.
Petoksen uhri osti lipun Lahden aseman automaatista. Rikokseen syyllistyneet urkkivat tunnusluvun, seurasivat uhria, aiheuttivat junan ovella ruuhkaa, veivät lompakon ja nostivat kortilla rahaa. Poliisi merkitsi valvontakamerakuvaan miehen, jota pitää yhtenä tekijöistä. Kuva: Hämeen poliisilaitos

Internetissä myydään jatkuvasti enemmän tavaraa, jota ei oikeasti ole olemassa.

"Myydään muumimukeja, joista pyydetään maksua etukäteen. Tai myydään traktoria ja yritetään saada tonni–pari etumaksua. Nämä tapaukset ovat suoraan elävästä elämästä", sanoo rikosylikomisario Martti Hirvonen Hämeen poliisilaitokselta Lahdesta.

Jos ostaja erehtyy maksamaan tuotteesta etumaksua, myyjä katoaa.

Petokset ovat yksi 2010-luvun nopeimmin kasvavista rikostyypeistä Suomessa.

"Kun verkkoasiointi lisääntyy, niin myös luottamusta väärinkäyttävien määrä lisääntyy", sanoo poliisiylitarkastaja Heikki Lausmaa Poliisihallituksesta.

Tapauksia tulee lisää ympäri Suomen, mutta Lahdessa kasvu on ollut nopeimpien joukossa.

"Nimenomaan nettipetokset ovat lisääntyneet hurjasti. Yrittäjiä on entistä enemmän, koska netissä se on helppoa", rikosylikomisario Hirvonen kertoo.

Myös maksukorttien varastaminen ja korttitietojen urkkiminen lisääntyy. Maksuvälinepetoksia tehtiin viime vuonna jo lähes kaksi kertaa niin paljon (7 800) kuin vuonna 2010 (4 400).

Petosten selvittäminen on poliisille usein hankalaa. Joukossa on paitsi suomalaisia, myös ulkomaalaisia rikoksentekijöitä.

"Tehdään sarja rikoksia eri paikkakunnilla, saadaan niistä nopeasti tili ja poistutaan maasta. Kuva jää usein valvontakameraan, mutta tekijöitä ei välttämättä ehditä napata", Hirvonen sanoo.

Poliisi varoittaa omien korttitietojen huolimattomasta käsittelystä. Tekotapoja on useita.

"Tunnuslukuja urkitaan tietysti baaritiskeillä, mutta myös automaateilla. Ensin kurkitaan tunnusluku ja sitten tullaan vaikka kysymään tietä, levitetään karttaa ja aiheutetaan hämminkiä. Samalla anastetaan kortti", Hirvonen kuvaa.

Netissä hälytyskellojen tulisi soida, jos myyjällä on liian kiire.

"Usein petokseen liittyy kiire. Myyjä sanoo, että jos maksat heti tonnin käsirahan, niin tuote on sinun. Mutta ellet, niin toinenkin ostaja löytyy. Myyjät osaavat olla vakuuttavia",rikoskomisario Jyrki Aho Itä-Uudenmaan poliisilaitokselta kertoo.

Rikosten kokonaismäärissä viime vuosi oli hieman vuotta 2013 rauhallisempi. Tietoon tulleiden rikosten määrä väheni Tilastokeskuksen mukaan 424 000:sta 417 000:een.

Petosten lisäksi törkeiden varkauksien, ryöstöjen ja asuntomurtojen määrä lisääntyi selvästi.

Kaikkien omaisuusrikosten yhteismäärä oli kuitenkin lähes ennallaan.

Henkeen ja terveyteen kohdistuneiden rikosten, erityisesti pahoinpitelyiden, määrä väheni selvästi.

Tappoja, murhia tai surmia tehtiin 102, mikä on samaa tasoa kuin edellisvuosina.

Liikenteeseen liittyviä rikoksia ja rikkomuksia tulee tietoon vuosi vuodelta vähemmän. Esimerkiksi rattijuopumusten määrä on vähentynyt viidessä vuodessa yli 21 000:sta alle 18 000:een.

Tämän on epäilty johtuvan osin valvonnan vähenemisestä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat