Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Talvivaara-lähetystö sai tylyn vastaanoton

Kaivoksen purkuputkea vastaan kerättiin tuhannen nimen adressi

Kotimaa
 
Vesa Ranta
Raili Eskelinen, Raimo Tervonen, Reino Rönkkö ja muut karvalakkilähetystöön osallistuneet kainuulaiset odottivat turhaan ympäristöneuvos Sami Koivulaa Pohjois-Suomen avin kirjaamossa Oulussa.
Raili Eskelinen, Raimo Tervonen, Reino Rönkkö ja muut karvalakkilähetystöön osallistuneet kainuulaiset odottivat turhaan ympäristöneuvos Sami Koivulaa Pohjois-Suomen avin kirjaamossa Oulussa. Kuva: Vesa Ranta

Talvivaaran purkuputken rakentamista vastustava Kainuun karvalakkilähetystö sai tylyn vastaanoton Pohjois-Suomen aluehallintovirastossa Oulussa maanantai-iltapäivällä. Viraston ympäristöneuvoksilla ei ollut aikaa kainuulaisille.

Kainuulaiset pääsivät kuitenkin pakkasesta lämmittelemään viraston kirjaamoon.

"Kummalta tuntui, ettei meitä haluttu kuulla", Laakajärven kalastaja Raimo Tervonen ihmettelee.

Parinkymmenen kainuulaisen lähetystö jätti harmistuneena noin tuhannen nimen nimilistan virastoon.

Purkuputkea koskevien muistutusten ja huomautusten jättöaika umpeutui maanantaina kello 16.

"Perjantaihin mennessä muistutuksia oli tullut 170, ja tänään posti toi noin 150 muistutusta lisää", kertoi ympäristöneuvos Sami Koivula Pohjois-Suomen aluehallintovirastosta. Koivula sai kuulla kainuulaisten yllätysvierailusta vasta viikonloppuna. "Virkamiesten kalenteriin ei saatu raivattua tilaa", hän kertoo.

Avi on luvannut tehdä asiassa päätöksen kevään aikana. Parikymmentä kilometriä pitkän purkuputken rakentamislupaa hakee kaivostoimintaa jatkava Talvivaara Sotkamo Oy:n konkurssipesä.

Yrityksen toimiva johto on huolissaan kaivosalueelle kertyneistä vesimassoista. Liika vesi haittaa myös nikkelimalmin louhinnan jatkamista.

Halkaisijaltaan noin puolimetrisen jätevesiputken rakentaminen alkaisi kesällä. Sitä myöten ohjattaisiin Talvivaaran kaivoksen puhdistettuja jätevesiä noin 7,5 miljoonaa kuutiota vuodessa.

Avi voi myöntää luvan putken rakentamiseen, vaikka valitusten käsittely on kesken. Asiasta järjestetään katselmus Sotkamossa 24. helmikuuta.

Purkuputken pää upotettaisiin Nuasjärvessä noin viiden metrin syvyydessä sijaitsevalle kannakselle, jonka molemmin puolin on laajat, noin kahdeksan metrin syvänteet. Hieman kauempana, vajaan kahden kilometrin päässä purkualueelta järven pohjassa on yli 30 metrin syvänteet.

Muun muassa Sotkamon kunta ja Kajaanin kaupunki vastustavat hanketta. Lisäksi Kainuun kalatalousyhteisöt ja noin 350 Oulujärven ranta-asukasta on ottanut kielteisen kannan.

Nuasjärvelle Talvivaaran jätevedet muodostaisivat yli 300 hehtaarin laajuisen sekoittumisvyöhykkeen, jossa vedenlaatu ei täyttäisi ympäristönormeja. Vedessä olisi liikaa muun muassa metalleja.

Kajaanin kaupungin mielestä hakemuksessa on arvioitu puutteellisesti sitä, miten kaivosvedet vaikuttaisivat Nuasjärveen, Kajaaninjokeen ja Oulujärveen. Sotkamo on puolestaan huolissaan Nuasjärven veden laadun heikentymisestä, kun järveen lasketaan sulfaattia sisältävää vettä. Sen pelätään rehevöittävän vesistöä. Lisäksi hanke on järven rantakaavan vastainen.

"Sillä voi olla haitallinen imagovaikutus Vuokatin alueen matkailuun. Tähän saakka Tavivaara ja matkailu on onnistuttu pitämään erillään", sanoo Sotkamon kunnanjohtaja Petri Kauppinen.

Tapio Mainio HS
Oulu

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat