Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Toimistotyöntekijäkin voi saada kalastajan kädet

Kätensä voi totuttaa kestämään kylmää

Kalastaja Kari Mattilan käsien verenkierto ei supistu avannolla, sillä hän on 40 vuoden aikana tottunut kylmään

Kotimaa
 
Simolainen kalastaja Kari Mäkinen neuvoo, miten saadaan lämpimät kädet
Simolainen kalastaja Kari Mäkinen neuvoo, miten saadaan lämpimät kädet
Kylmään sopeutuneella kalastajalla käsien verenkierto ei supistu yhtä voimakkaasti kuin toimistotyöntekijällä, kertoo Työterveyslaitoksen tutkimusprofessori Hannu Rintamäki. Toimittaja: Tapio Mainio, kuvaus ja leikkaus: Antti Leinonen, musiikki: Jani Erkkilä

Kylmä pakkasviima puree Perämeren jäällä. Palelee, kun palaamme kalastaja Kari Mattilan, 65, kanssa parin tunnin jälkeen rantaan koettuamme verkot. Hyvästelemme lopuksi.

"Miten sinulla on noin kylmät kädet?" Mattila ihmettelee.

Tausta

Lihasvärinä lämmittää

Kylmässä kehon fysiologiset reaktiot pyrkivät säilyttämään ihmisen lämpimänä. Se tapahtuu siten, että aluksi ihon ja raajojen verisuonet supistuvat, jolloin veren virtaus ja ihmisen ympäristöön luovuttama lämpö vähenee.

Jos jäähtyminen jatkuu, lihasjännitys lisääntyy aiheuttaen lopulta tahdosta riippumattomia lihassupistuksia. Tämän lihasvärinän avulla keho tuottaa lämpöä, joka hidastaa jäähtymistä.

Tiedustelen häneltä, miten voisin saada lämpimät kalastajan kädet. Mattilan kädet ovat lämpimän punertavat.

"Kylmään tottuu, kun kalastaa talviverkoilla 40 vuotta paljain käsin. Välillä voi käsiä avannossa lämmitellä, sillä vesi on ilmaa lämpimämpi", Mattila sanoo.

"Täytyy tunnustaa, että erittäin tuulisella pakkaskelillä minuakin palelee", Mattila sanoo.

Tällä viikolla Suomessa pakastaa. Keski- ja Pohjois-Suomessa lämpötila laskee jopa –35 asteeseen, joten mieleen nousee kysymyksiä. 

Voisiko tällainen tavallinen toimistotyöntekijäkin sopeutua kylmään, Työterveyslaitoksen tutkimusprofessori Hannu Rintamäki?

"Kyllä voi. Kylmään sopeutumattomalla ihmisellä ihon ja raajojen verenkierto supistuu lämmönhukan minimoimiseksi. Samalla tietenkin iho ja vaikkapa kädet jäähtyvät, koska verenkierto ei tuo niihin lämpöä. Kylmään sopeutuneella kalastajalla verenkierto ei supistu yhtä voimakkaasti. Kädet jäävät siis lämpimämmiksi."

Sellaiset ihmiset, joilla on ongelmia käsien verenkierrossa, eivät Rintamäen mukaan todennäköisesti sopeudu hyvin kylmään. Myös ohutsormiset ovat kylmässä huonommassa asemassa kuin paksusormiset.

Noin 700 000 suomalaista on ulkotöissä. Puolet heistä on neljäsosan työajastaan ulkona. Useimmat heistä ovat sopeutuneet eli tottuneet kylmään. 

Muuttuko käsien ääreisverisuonisto kylmään totutellessa?
"Kylmäsopeutuminen estää tavanomaista kylmän aiheuttamaa ääreisverenkierron supistumista. Käsien verenkierto on siis kylmässä voimakkaampaa kylmäsopeutumisen jälkeen", Rintamäki sanoo. 

Onko kylmän sietämisessä yksilöllisiä eroja?
"Kyllä on. Kylmän sietoa parantaa muun muassa hyvä kunto, hyvä terveys, kylmään sopeutuminen, ihonalainen rasva", Rintamäki luettelee.

Rintamäen mukaan myös sopiva ikä auttaa: nuori aikuinen kestää kylmää parhaiten. Suuresta kehostakin on hyötyä, sillä kehon lämpöä hukkaavan pinta-alan suhde kehon lämpöä tuottavaan massaan on edullisempi kuin pienillä.

Lisäksi aktiivinen elämäntyyli auttaa, sillä lihastyö tuottaa lämpöä. Todennäköisesti aktiivisesti toimiva ruskea rasvakudos on myös hyväksi. Sen tehtävänä on tuottaa lämpöä. 

Sietääkö lihava kylmää paremmin kuin laiha?
"Ihonalainen rasva on lämmöneriste. Parhaimmillaan lihavan ja laihan ero näkyy kylmässä vedessä, mutta mitattavissa oleva ero lämmönhukassa näkyy kyllä ilmassakin. Lihavan ja laihan ero kylmänsiedossa tulee esille, jos molempien fyysinen aktiviteetti, eli lämmöntuotanto on sama", Rintamäki kertoo.

"Ero nähdään hyvin esimerkiksi kylmälaboratoriossa tehdyssä vertailevassa mittauksessa, mutta huonommin käytännön elämässä, jossa vaatetuksen käyttö ja aktiivisuus vaikuttavat lämpötasapainoon."

Myös kuumaan voi tottua. Kuumassa yli 28 asteen lämpötilassa, esimerkiksi terästehtaan masuunilla, työskentelee noin 60 000 suomalaista.

Antti J. Leinonen
Kalastaja Kari Mattila nostaa verkkoja avannosta Perämerellä Simon edustalla.
Kalastaja Kari Mattila nostaa verkkoja avannosta Perämerellä Simon edustalla.


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat