Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Trevoc-tutkinta yllätti myös kaikki syytetyt

Esitutkinta paljasti syytetyille olennaisia tietoja, jotka Aarnio oli heiltä salannut

Kotimaa
 
Antti Aimo-Koivisto Lehtikuva
Jari Aarnio on ilmoittanut olevansa läsnä jokaisena istuntopäivänä.
Jari Aarnio on ilmoittanut olevansa läsnä jokaisena istuntopäivänä. Kuva: Antti Aimo-Koivisto Lehtikuva

Seurantalaiteyhtiö Trevocin epäselvyyksiä koskevan oikeudenkäynnin puitteet on nyt saatu luotua Helsingin käräjäoikeudessa.

Niin syyttäjät, syytetyt kuin asianomistajatkin ovat pitäneet asiaesittelynsä. He ovat siis kertoneet, mitä heidän mielestään on tapahtunut ja mitä merkitystä näillä tapahtumilla on syytteiden kannalta.

Päällimmäiseksi nousee yksi asia: kaikki tuntevat tulleensa Helsingin huumepoliisin entisen päällikön Jari Aarnion huijaamiksi.

Aarnio näyttäytyy oikeudenkäynnissä keskushenkilönä, joka on pidellyt käsissään kaikkia lankoja. Kanssasyytetyt kokevat, että Aarnio on satuillut jokaiselle eri tarinaa, eikä kukaan heistä ole saanut tietää koko totuutta.

Trevocin toimitusjohtajan Pasi Pataman puolustus kuvailikin, että esitutkinta on sisältänyt "todella häkellyttäviä yllätyksiä".

Suurin yllätys kaikille Trevoc-miehille on ollut rikollisjärjestön johtohahmon Keijo Vilhusen rooli asiassa.

Vilhunen on myöntänyt olleensa mukana järjestelmässä Trevocille 200 000 euron rahoitusta. Hän houkutteli hankkeeseen siskonsa, joka lainasi tarvittavan summan sedältään.

Sisko puolestaan ei tiennyt mitään Aarniosta.

Vilhunen paljasti Aarnion roolin vasta esitutkinnan loppusuoralla. Sitä ennen hän oli kertonut asioineensa vantaalaisen liikemiehen kanssa.

Vilhunen ei itsekään ole säästynyt yllätyksiltä.

Vilhusen puolustuksen mukaan hän kuvitteli Trevocin kehittelevän puhelinta, jota ei voisi salakuunnella. Näin asian oli hänelle esittänyt Aarnio.

"Aarnion pitämä mainospuhe oli helvetin vakuuttava", Vilhunen sanoi poliisikuulusteluissa.

Vilhusella ei kertomansa mukaan ollut tietoa siitä, että kyse onkin seurantalaitteista ja että Trevoc myy niitä viranomaisille.

Aarnio itse kiistää olleensa missään roolissa koko sotkussa. Oikeudenkäynnin kannalta onkin keskeistä, pystyykö syyttäjä näyttämään Aarnion olleen tosiasiassa mukana Trevocin ja sitä rahoittaneen Instia Groupin toiminnassa.

Aarnio myöntää tiiviit yhteydet Trevoc-miehiin. Hän kuitenkin selittää tätä vanhalla tuttavuudella ja aktiivisella luonteellaan.

Aarnion puolustuksen mukaan tiivis viestittely ei todista, että Aarniolla olisi ollut päätäntävaltaa yhtiöissä.

Aarniolta kaivataan kuitenkin täsmäselityksiä moniin yksityiskohtiin. Esitutkinnassa hän muisti sitä vähemmän, mitä pidemmälle kuulustelut etenivät.

Hän ei esimerkiksi osannut selittää, miksi Instian pankkitunnukset ja avainlukukoodit löytyivät hänen autotallistaan ja miksi hän käytti näitä tietoja.

Toinen olennainen kysymys koskee sitä, onko Aarnio ollut mukana valmistelemassa Trevocin seurantalaitteiden hankintoja Helsingin poliisille.

Aarnion roolista todistavat kymmenet viestit sekä Helsingin poliisin johdon lausunnot. Aarnio taas korostaa, ettei hän ole ollut hankinnoissa valmistelija, esittelijä eikä päättäjä.

Oikeudenkäynti jatkuu kirjallisten todisteiden läpikäymisellä. Henkilöiden kuulemisiin päästään helmikuun lopulla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat