Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rääkkylä ulkoisti terveyspalvelunsa – lääkärille pääsee ja vuodeosasto säilyi

Asukkaat pitävät vuonna 2011 yksityistettyjä sosiaali- ja terveyspalveluitaan onnistuneina

Kotimaa
 
Pentti Vänskä
Natalia Riikosen mukaan alussa ulkoistetut sote-palvelut toimivat hyvin, mutta nyt vastaanottoajat myöhästelevät toistuvasti. Puolitoistavuotias Leo Riikonen malttoi pysähtyä hetkeksi äidin syliin lääkäriä odotellessa.
Natalia Riikosen mukaan alussa ulkoistetut sote-palvelut toimivat hyvin, mutta nyt vastaanottoajat myöhästelevät toistuvasti. Puolitoistavuotias Leo Riikonen malttoi pysähtyä hetkeksi äidin syliin lääkäriä odotellessa. Kuva: Pentti Vänskä

"Sen mitä olen tarvinnut, olen saanut. Ei valittamista", sanoo Marja-Leena Puhakka Rääkkylän terveyskeskuksen odotusaulassa. Samaa mieltä ovat monet rääkkyläläiset, kun heiltä kysyy sosiaali- ja terveyspalveluiden toimivuudesta.

Rääkkylä ulkoisti ensimmäisenä kuntana lähes kaikki sote-palvelunsa yksityiselle hoivayrittäjä Attendolle. Nyt ratkaisusta on kertynyt lähes neljän vuoden kokemus.

"Lähipalvelut ovat suhteelliset hyvät, ja asiakkaat ovat olleet tyytyväisiä", kertoo kunnanjohtaja Tuula Luukkosen säännöllisten asiakastyytyväisyyskyselyjen tuloksista.

Pentti Vänskä
Mirja Käyhkö on palveluihin tyytyväinen, mutta moittii vanhusten asioimiskyytien järjestämistä. Potkukelkan kyydissä Dragon-koira.
Mirja Käyhkö on palveluihin tyytyväinen, mutta moittii vanhusten asioimiskyytien järjestämistä. Potkukelkan kyydissä Dragon-koira.

Marita Rautiainen kertoo esimerkiksi hammaslääkäripalveluiden toimivan hyvin myös aikuisilla. Mirja Käyhköllä on moitittavaakin: vanhusten kyytipalvelut. Hän ottaa tuttavan usein autonsa kyytiin asioille, sillä kunnan kyydissä vanhusten on hoidettava asiansa kiireellä.

"Alussa kaikki toimi tosi hyvin, mutta viime vuosina miten sattuu", sanoo Natalia Riikonen, joka odottaa lapsensa kanssa terveyskeskuksessa.

"Lääkärinajat ovat myöhässä. Ei pienen lapsen kanssa voi pitkään odottaa. Tosin Hellissä kaikki oli sekaisin. Kaikki rääkkyläläiset olivat tyytymättömiä."

Helli eli neljän kunnan yhteinen liikelaitos järjesti Rääkkylän sote-palvelut ennen kunnan irtautumista yhtymästä.

Asukkaat eivät olleet tyytyväisiä esimerkiksi lääkäripalveluihin. Luukkosen mukaan myös kustannukset nousivat voimakkaasti.

"Nyt kulut nousevat sopimuksen kriteereiden mukaan. Ne ovat ennakkoon tiedossa. Nousu on ollut kohtuullinen."

Luukkosen ja kunnanhallituksen puheenjohtajan Harri Laasonen mukaan on vaikea vertailla nykykuluja, jos palveluntuottaja olisi toinen. Hellikin on sittemmin lakkautettu.

Rääkkyläläiset jättivät Hellin, koska he kokivat, etteivät saaneet ääntään kuuluviin.

"Yksityisen palveluntuottajan kanssa pystyi neuvottelemaan asioista ja haettiin ratkaisua. Liikelaitoksessa ääntä ei huomioitu, vaikka sitä korotettiinkin", kertoo entinen kunnanjohtaja Yrjö Eronen.

"Näissä yhtymissä keskuskunta sanelee yleensä ehdot."

Rääkkylä raivasi tietä sote-palveluiden ulkoistamiselle. Moni kunta on seurannut perässä. Nytkin joukko kuntia valmistelee kiireellä sote-palveluidensa yksityistämistä ennen sote-lain hyväksymistä maaliskuussa.

Eronen neuvoo kuntia määrittelemään sopimuksessa huolellisesti palvelun saatavuuden ja tason.

Tausta

Rääkkylä avasi ladun

Rääkkylän kunnanvaltuusto päätti loppuvuodesta 2010 ostaa sosiaali- ja terveyspalvelunsa hoivayritys Attendolta. Sitä ennen yksikään kunta ei ollut ulkoistanut yhtä suurta osaa toiminnastaan.

Ennen ulkoistamista 2 500 asukkaan sote-palvelut järjesti neljän kunnan yhteinen liikelaitos Helli. Rääkkylässä oltiin tyytymättömiä lääkäripalveluihin ja kasvaviin kuluihin. Pelättiin myös lähipalveluiden menetystä.

Päätöstä vastustettiin valtionhallinnossa ja kuntakentällä. Silloisen kunnanjohtajan Yrjö Erosen mukaan häntä jopa peloteltiin ja uhkailtiin.

Nopealla aikataululla tehty ratkaisu poiki myös valituksia hallinto-oikeuteen ja markkinatuomioistuimeen.

Attendo on tuottanut Rääkkylän sote-palvelut toukokuusta 2011. Kunta hoitaa yhä lakisääteiset virkatehtävät, kuten toimeentulotuen ja lastensuojelun.

"Toki palvelun tuottajalle pitää antaa myös vapautta kehittää toimintaa", hän huomauttaa.

Laasonen muistuttaa, että yksityistämisen jälkeen kuntaan on jäätävä ammattitaitoa valvomaan palveluita ja niiden tasoa.

Myös Rääkkylässä pohditaan lähiviikkoina kuumeisesti sote-palveluiden jatkoa, sillä sopimus Attendon kanssa on katkolla.

Vaihtoehtona ovat sote-lain mukaiset järjestelyt, vaikka epäselvyyksiä on yhä paljon. Rääkkylä on mukana Pohjois-Karjalan kuntien sote-selvityksessä.

"Avoimin mielin olemme molemmille vaihtoehdoille. Sote-palveluiden järjestäminen ei ole helppoa – tuottaa niitä kuka tahansa", Laasonen sanoo.

Rääkkyläläiset toivovat lähipalveluidensa säilyvän. Sitä toivoo myös Matti Hirvonen, 87, joka on puolenpäivän aikaan terveystarkastuksessa. Hänen mukaansa nykypalvelut pelaavat.

"Tänä aamuna tulin aikaa tilaamaan ja nyt olen jo täällä testattavana."

Minna Pölkki HS
Rääkkylä

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat