Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Elinsiirtoja tehtiin enemmän kuin koskaan – Uusi maksa pelasti Marjo Lehtosen

Ennätysmäärälle suomalaisia tehtiin elinsiirto viime vuonna. Uusi maksa pelasti Marjo Lehtosen varmalta kuolemalta.

Kotimaa
 
Tapio Vanhatalo
Nurmijärveläinen Marjo Lehtonen sai uuden maksan kuusitoista vuotta sitten. Ammatinvaihdon jälkeen hän pystyi vielä jatkamaan useita vuosia työelämässä ennen eläkkeelle siirtymistään.
Nurmijärveläinen Marjo Lehtonen sai uuden maksan kuusitoista vuotta sitten. Ammatinvaihdon jälkeen hän pystyi vielä jatkamaan useita vuosia työelämässä ennen eläkkeelle siirtymistään. Kuva: Tapio Vanhatalo

Ennätysmäärä suomalaisia sai uuden elimen viime vuonna, kun elinsiirtoja tehtiin enemmän kuin koskaan aikaisemmin. 355 aivokuolleelta luovuttajalta saatua munuaista, maksaa, sydäntä, keuhkoa tai haimaa siirrettiin ihmiselle, joka sai siirrännäisen ansiosta jatkoaikaa elämäänsä.

Vain keuhkonsiirtojen määrä väheni, vaikka siirrettäviä keuhkoja oli tarjolla ja siirtojen tulokset ovat hyviä.

Tästä on kyse

 Elinsiirtoja tehdään, kun muita hoitoja ei ole enää käytettävissä.

 Elimiä saadaan aivokuolleeksi todetuilta vainajilta.

 Onnistumisprosentit ovat hyviä. Moni elää siirrännäisen kanssa vuosikymmeniä.

Nurmijärveläinen Marjo Lehtonen oli siirtymässä uuteen ammattiin 49-vuotiaana, kun oudot oireet iskivät.

"Päätä särki kuin joku olisi hakannut sitä. Lääkkeet eivät auttaneet", hän muistelee 16 vuoden takaisia tapahtumia.

Vointi oli huono ja vetämätön. Vasta kolmas kontakti terveydenhuoltoon osoitti, että maksa-arvot olivat katossa. Lehtonen passitettiin sairaalaan, ja matkalla taju katosi. Se palasi 15 päivän kuluttua.

Teille on tehty maksansiirto, Lehtonen kuuli herättyään.

"Tuskin pystyn palaamaan työelämään", hän kertoo ajatelleensa. Lääkäri kuitenkin vakuutti, että ennalleen voi palautua.

Elinsiirrot lisääntyivät, koska aivokuolleita luovuttajia oli enemmän. Yhdeltä luovuttajalta saadaan keskimäärin kolme elintä, kertoo Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) elinsiirto- ja maksakirurgian ylilääkäri, professori Helena Isoniemi Hyksin vatsakeskuksesta.

Luovuttajia oli viime vuonna 25 edellisvuotta enemmän. Määrä antoi lisää elinaikaa 70 ihmiselle. Tarve on kuitenkin suuri.

Elinsiirtojonossa oli vuodenvaihteessa runsaat 400 ihmistä, joista osa saattaa kuolla, ennen kuin sopiva elin löytyy. Sairaalat ovat tehostaneet tapoja, joilla tieto mahdollisesta luovuttajasta eli aivokuolleesta saadaan eteenpäin.

Elinsiirrot on keskitetty Hyksiin. Kun sairaala havaitsee mahdollisen luovuttajan, se ottaa yhteyttä Hyksiin, jonka tiimi irrottaa elimen, tuo sen Helsinkiin ja siirtää jonottajalle.

"Uskomaton tuuri, että sain minulle soveltuvan maksan", Lehtonen sanoo.

"Ihminen kuolee maksan tuhouduttua kahdessa päivässä, jos ei saa nopeasti uutta maksaa."

Tuhon syy jäi epäselväksi. Uusi maksa toimi hyvin, mutta toipuminen ei ollut helppoa.

"Kun minut nostettiin vuoteesta pyörätuoliin, pää putosi rinnalle eikä kynä pysynyt kädessä. Lihakset olivat kadonneet", Lehtonen muistelee.

Hän päätti tehdä kaiken voitavansa edistääkseen toipumistaan. Kävelemään piti opetella uudelleen ja opettaa kotona koiralle, ettei kasvoja saa nuolla.

Kuka tahansa voi olla elinten luovuttaja, lakimuutos linjasi muutama vuosi sitten. Vain tiedossa oleva kielteinen kanta estää sen. Luovuttajat olivat viime vuonna keskimäärin 54-vuotiaita, vanhin 76-vuotias.

"Ihmiset elävät pitempään ja tarvitsevat myös vanhempia elimiä", Isoniemi selittää.

Vain keuhkoja siirretään vähemmän kuin luovutetaan.

"Lähetteitä siirtoon tulee vähän", sanoo sydän-keuhkokeskuksen ylilääkäri, professori Karl Lemström.

"Yritämme tehdä tänä vuonna asialle jotakin. Luovuttajia on, mutta saajia ei. Yhtenä vuonna Suomi antoi useita keuhkoja ulkomaille."

Maksansiirto ei juuri rajoita Lehtosen elämää. Alhaisen hygieniatason maihin ei ole menemistä, ostereita ja homejuustoa ei saa syödä, ja rokotusten on oltava kunnossa. Hylkimisenestolääkkeitä on syötävä elämän loppuun asti.

Siirto muutti ajatusmaailmaa:

"Ymmärrän elämän rajallisuuden uudella tavalla", Lehtonen sanoo. "Raha ja ulkoinen eivät ole tärkeitä vaan tunnelma ja yhdessä tekeminen."

Lehtonen joutui vaihtamaan ammattia vielä kerran, mutta jatkoi töissä 14 vuotta. Eläkkeellä hän kouluttautui sekä vertaistukihenkilöksi että kokemuskouluttajaksi ja kertoo opiskelijoille maksansiirrosta.

"Vasta kokemuskouluttajakurssi näytti, miten paljosta terveet saavat olla kiitollisia", hän sanoo.

"Opin tuntemaan ihmisiä, joilla on monta vakavaa sairautta ja jotka ovat täysin riippuvaisia toisten avusta. He suhtautuvat kuitenkin elämään valoisasti. Yritän olla valittamatta pikkuasioista ja olla kiitollinen suuresta lahjasta, jonka tuntematon luovuttaja antoi: mahdollisuuden elämään."

OIKAISU 23.1.2015: Elinsiirtoja koskevasta uutisesta syntyi kuva, että siirrettäviä elimiä saadaan vain aivokuolleilta potilailta. Munuaisia saadaan myös eläviltä lahjoittajilta, jotka antavat toisen munuaisistaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat