Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU taiteilee Venäjän ja terroristien välissä

Niinistö aloittaisi EU:n puolustusyhteistyön syventämisen hybridisodasta

Kotimaa
 
Heikki Saukkomaa Lehtikuva
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tapasi keskiviikkona Brysselissä myös EU-komission varapuheenjohtajan Jyrki Kataisen.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tapasi keskiviikkona Brysselissä myös EU-komission varapuheenjohtajan Jyrki Kataisen. Kuva: Heikki Saukkomaa Lehtikuva

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vierailee Brysselissä tapaamassa EU:n johtoa.

Matkusti Niinistö missä tahansa, asialistalla on Venäjä ja Ukraina. Nyt lisänsä keskusteluihin tuo terrorismi.

Sotilaat partioivat EU-kortteleissa Ranskan terrori-iskujen ja Belgiassa paljastuneen terroristiryhmän vuoksi.

"Totta kai havahduttaa, kun yhtäkkiä on sotilaat kadulla unionissa, joka on perustettu rauhalle ja vapaudelle", Niinistö sanoi keskiviikkona Euroopan komission varapuheenjohtajan Jyrki Kataisen työhuoneessa ennen kaksikon juttutuokiota.

Ukrainan kriisi on kiristänyt EU:n ja Venäjän suhteita poikkeuksellisella tavalla.

Joku voisi väittää, että vain omiin talousongelmiinsa keskittyneet EU-maat ovat jättäneet EU:n ulkopolitiikan heitteille. Itse asiassa EU on kuitenkin Ukrainan kriisissä osoittanut poikkeuksellisella tavalla ulkopoliittisen yhtenäisyytensä.

Vankin todiste tästä ovat Venäjän-vastaiset pakotteet, sanoo Tampereen yliopiston Jean Monnet -professori Hanna Ojanen. Vaikka suhde Venäjään jakaa EU-maat, ne pysyvät pakotelinjassa. "Se on saavutus."

Niinistön viesti on ollut se, ettei EU:n yhteisen ulkopolitiikan mahdollisuuksia pidä aliarvioida. "Olen puhunut täällä kovasti EU:n yhteisestä turvallisuus- ja puolustuspolitiikasta ja saanut paljon vastakaikua", Niinistö sanoi.

Jos ja kun EU-maat aloittavat puolustusyhteistyön syventämisen, sen voisi Niinistön mielestä aloittaa hybridisodan haasteista.

"Se on täysin uusi elementti, johon Euroopassa ei ole mitään yhteistä vastausta."

Hybridisota on sodankäyntiä ja vaikuttamista, jossa on mukana esimerkiksi informaatiosodankäyntiä.

Ojasenkin mielestä huoli Venäjän infosodasta on aiheellinen.

"Nyt on hyvä herätä."

Mitä Venäjän propagandalle sitten tehdään, on toinen juttu, Ojanen sanoo. "Se pitää kuitenkin keskustella."

Tätä EU-maat yrittävätkin. EU on nyt itsekriittinen.

EU:n ulkopolitiikan korkea edustaja Federica Mogherini esitteli EU-maiden ulkoministereille ajatuksiaan Venäjän-politiikan linjoista. Paperi vuosi julkisuuteen ja aiheutti keskustelun, sillä linjauksia pidettiin lepsuina.

Mogherinin avaus lähtee siitä, että vaikka pakotteiden purkamiseen ei ole perusteita, EU voisi tehdä yhteistyötä Venäjän kanssa muissa kuin Ukrainaan liittyvissä asioissa.

Venäjä olisi keskeinen toimija muun muassa Syyrian sodan ratkaisemisessa. Sillä taas on suora linkki Euroopan terroriuhkaan.

Myös Suomessa pohditaan varautumista terrorismiin. Niinistön mukaan Suomi tarvitsisi terrorismilainsäädäntöä, kuten mietintönsä viime viikolla jättänyt työryhmä esittää.

"Maailma on mennyt sellaiseksi, että tiedustellaan ja ollaan tiedustelun kohteena", Niinistö sanoi.

"Turvallisuus edellyttää tiettyä tietotasoa kaikesta sellaisesta, mikä horjuttaa turvallisuutta. Tiedusteluvaltuudet ovat hallituksen asia, mutta tämä on se ajattelu, mikä minulla on."

Anna-Liina Kauhanen HS
Bryssel

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat