Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiista lentoharjoituksesta on suomalainen sotku

Kohu ilmavoimien harjoituksesta Yhdysvaltain kanssa syntyi monesta räjähdysherkästä osasta

Kotimaa
 
Sauli Niinistö ja Toomas Hendrik Ilves
Sauli Niinistö ja Toomas Hendrik Ilves

Monet räjähdysaineet ja myrkkykaasut ovat binaarisia, eli ne aiheuttavat tuhoa vasta kun niiden osat tuodaan yhteen. Sama pätee Suomen ja Yhdysvaltain ilmavoimien harjoituksesta syntyneeseen kiistaan.

Mikään tekijä ei yksin selitä monta päivää jatkunutta kuohuntaa tiedosta, jonka mukaan ulkopolitiikan johto on puuttunut hankkeeseen järjestää ilmaharjoitus yhdessä Viroon saapuvan Yhdysvaltain lento-osaston kanssa (HS 18.1.).

Kohua on vain Suomessa. Asia ei ole kiistelty Ruotsissa, jolla on myös tilaisuus harjoitella saman lento-osaston kanssa, eikä Virossa, joka isännöi yhdysvaltalaiskoneita Ämarin tukikohdassa.

Suomen kohussa on samankaltaisia ainesosia kuin kiistassa ilmavalvontaharjoituksesta, johon Suomi ja Ruotsi osallistuivat Norjan johdolla Islannin ilmatilassa vuosi sitten. Silloin taustalla oli enemmän suomalaista puoluepolitiikkaa.

Nyt poliittisen räjähdyksen voimakkuuteen ovat vaikuttaneet Venäjän johtamat sotatoimet Ukrainassa ja tasavallan presidentin Sauli Niinistön asemoituminen ulkopolitiikan johdossa.

Kohun ainesosia on hyödyllistä arvioida yksitellen.

1. Nato

Ehdotettu ilmaharjoitus ei ole Nato-harjoitus, mutta Suomessa ei ole puolustuspoliittista kiistaa, joka ei kytkeytyisi jollakin tavalla Natoon.

Krooninen väittely Natosta saa osapuolet tunnistamaan mitä erilaisimpia asioita salaisina takaovina Natoon tai esteinä Nato-yhteistyölle.

Fakta

Tällainen on kohua herättänyt harjoitus

 Yhdysvallat tarjoaa Suomen ilmavoimille mahdollisuuksia harjoitella Yhdysvaltojen ilmavoimien kanssa Viron Ämarissa.

 Amerikkalaisten kutsun mukaan mahdolliset harjoitukset tapahtuisivat keväällä.

 Harjoitukseen osallistuisi ainakin Italian Avianon tukikohtaan sijoitettu 510. hävittäjälaivue, joka siirtyy Ämariin huhtikuussa. Sen kalustona ovat F-16-hävittäjät.

 Suomalaiset Hornet-hävittäjät lentäisivät Ämariin Rissalasta tai Rovaniemeltä.

 Myös Ruotsi on tiettävästi saanut kutsun harjoitukseen.

Niinistön puoluejohtajille antama kanta, jonka mukaan Suomen Nato-jäsenyys ei ole ajankohtainen "vallitsevissa olosuhteissa", ei pura taustalla olevia jännitteitä. Ilman niitä kohu harjoituksista olisi vähäisempi.

2. Harjoitukset

Sotaharjoitukset läntisessä Euroopassa ovat muuttumassa tavalla, joka edellyttää Suomen osallistumiselle uudenlaisia perusteita. Niinistö viittasi niihin tiedotustilaisuudessa tiistaina.

Niinistö sanoi, että Suomi joutuu tarkoin miettimään, mitä se tekee, jos harjoituksessa on kyse Naton yhteispuolustuksesta. Naton perussopimuksen yhteispuolustusta koskeva 5. artikla koskee vain jäsenmaita.

Aiemmin Nato harjoitteli paljon kriisinhallintaa, joka on nykylaissa hyväksytty tehtävä Suomen puolustusvoimille ulkomailla. Vastaisuudessa Nato kuitenkin harjoittelee pääasiassa puolustusta ja Suomi keskittyy nopean toiminnan kehittämiseen. Jatkossa osallistumista harjoituksiin voi perustella pelkän kriisinhallinnan asemesta sillä, että Suomi harjoittaa omia valmiuksiaan, joita voidaan käyttää myös kriisinhallinnassa.

Niinistö kiinnitti huomiota myös siihen, että kyseessä olisi harjoitus Yhdysvaltain eikä Naton kanssa. Se jäi hieman arvoitukselliseksi. Silloin 5. artiklan pohdinnalla ei ole merkitystä. Harjoitukset kahdestaan Yhdysvaltain kanssa eivät ole Suomen ilmavoimille uusi asia.

3. Venäjä ja Yhdysvallat

Artikkeliin liittyvät

Ilman Ukrainan kriisiä ei Suomen ja Yhdysvaltain yhteisharjoituksesta nousisi kohua, eivätkä Yhdysvaltain hävittäjät olisi tulossa Viroon.

Lentoharjoituksen erottaminen muusta harjoittelusta asetti vastakkain Yhdysvaltain kanssa tehdyn yhteistyön ja Venäjän uhmakkaan mielialan, vaikka siihen tuskin pyrittiin. Sekä Venäjä että Yhdysvallat olisivat tietoisia tilanteesta ilman sen tuloa julki Suomessa.

Suomi tekee länsimaana monella tasolla kiinteää yhteistyötä Yhdysvaltojen kanssa ja pitää kriisiaikanakin yhteyksiään auki Venäjään. Yhteistyöllä Yhdysvaltojen kanssa ei kuitenkaan ole korkeaa profiilia Suomen ulkopolitiikan johdon julkisissa linjauksissa. Kiista ilmaharjoituksista korostaa vaikutelmaa, että puolustushallinnolla on selkeämmät yhteydet Yhdysvaltoihin kuin ulkopolitiikan johdolla – samaan tapaan kuin presidentti Tarja Halosen kausilla. Se ei voi olla tavoitetila.

4. Viro ja Suomi, eli henkilösuhteet

Kiista harjoituksista on nähty Suomessa myös kiistana Viron kanssa, mikä on outoa. Viro ei ole harjoitusten koollekutsuja.

Harjoitushankkeessa korostuvat Suomen ja Viron erilaiset puolustusratkaisut. Viro on toivonut ja saanut alueelleen Naton ja Yhdysvaltain lentokoneita ja sotilaita. Suomi päättää puolustusyhteistyöstä askel kerrallaan.

Ongelmaksi erilaiset ratkaisut nousevat henkilösuhteiden kautta. Viron presidentin Toomas Hendrik Ilveksen suhteet Suomeen saivat huonon alun kun hän aikanaan suurlähettiläänä Washingtonissa sai suomalaisilta turhan isällisiä neuvoja. Ilves vastaavasti neuvoo empimättä Suomea varsinkin liittymään Natoon, eikä se erityisesti miellytä presidentti Niinistöä.

Niinistöllä on ulkopolitiikassa valtaoikeuksia, mutta Ilveksellä on rajaton puheoikeus ja suora yhteys Washingtoniin.

Kyse ei ole pelkästään henkilökemiasta. Niinistö on ollut ääneen huolestunut Suomen joutumisesta mukaan Naton velvoitteeseen puolustaa Viroa. Toisaalta Niinistö korostaa EU-maiden keskinäisen puolustusvelvoitteen merkitystä Suomen turvallisuudelle. EU-sopimuskin velvoittaisi Suomea auttamaan kriisissä myös Viroa, mutta ilmeisesti Ilves ei usko siihen.

5. Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikka

Pääministeri Alexander Stubb (kok) ehti Suomessa ensimmäisenä sanoa, ettei ilmaharjoituksiin Yhdysvaltain kanssa liity dramatiikkaa eikä ulkopoliittisen johdon linjakiistoja.

Tilanne on hieman sama kuin elokuvassa, jossa poliisi kehottaa väkijoukkoa hajaantumaan, koska tässä ei ole mitään nähtävää. Sitä ei kannata uskoa.

Presidentti Niinistö vahvisti oman keskeisen roolinsa kun hän sanoi puuttuvansa jatkossakin harjoituksiin, joista hän haluaa lisätietoa. Se voi olla perusteltua, mutta se on myös uutta.

Kriisitunnelmissa Niinistö on voimistanut otettaan ulkopolitiikan johdossa. Hän lisäsi jo aiemmin tiedonsaantiaan myös pääministerin johtamasta EU:n ulkopolitiikasta. Avainministerit eivät haasta Niinistöä julkisesti.

Käytännössä yhteinen linja joutuu kuitenkin toistuvasti koetukselle, ja niin kävi nyt.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat