Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Krista Kiuru pienentäisi opetusryhmiä lain voimalla

Koulupäivistä opetusministeri tekisi nykyistä joustavampia

Kotimaa
 
Studio Kulmapöytä: Ministeri Krista Kiuru, oletko trolli?
Studio Kulmapöytä: Ministeri Krista Kiuru, oletko trolli?
Opetus- ja viestintäministeri Krista Kiuru (sd) vieraili Studio Kulmapöydässä keskustelemassa verkkovalvonnasta – tai siis tietoliikennetiedustelusta. Taustalla on kiista, joka kehkeytyi Suomen tiedustelulainsäädäntö -työryhmän raportista. Työryhmässä istunut liikenne- ja viestintäministeriön edustaja jätti raporttiin vastalauseensa.

"Onhan se hullua, että opetusryhmien pienentämistä varten haetaan ja myönnetään jatkuvasti erikseen korvamerkittyä rahaa, kun asia voitaisiin hoitaa lainsäädännöllä kerralla kuntoon", puuskahtaa opetusministeri Krista Kiuru (sd).

Kiuru olisi valmis panemaan luokkakoot kuriin lailla, joka säätäisi enimmäiskoon. Tosin jo Jyrki Kataisen (kok) hallituksen ohjelmassa luvattiin selvittää lakiuudistuksen tarvetta.

Artikkeliin liittyvät

Hankerahoitusta on arvosteltu siksikin, että se ohjaa satoja miljoonia euroja kuntiin, jotka hakevat aktiivisesti rahaa ja ehkä muutenkin huolehtisivat koulutuksesta.

Opetusministeri on vakuuttunut, että oppimistulokset ovat paremmat, kun ryhmässä on oppilaita kohtuullinen määrä, mieluiten alle 20. Tosin tutkimustuloksia ryhmäkoon vaikutuksesta on puolesta ja vastaan.

Yli 20 oppilaan ryhmissä opiskelee noin 80 000 oppilasta. Heistä yli 5 000 on yli 30 oppilaan ryhmissä.

Erisuuruiset ryhmät ovat yksi esimerkki koulutuksen tasa-arvon murentumisesta. Jopa saadun opetuksen eli tuntien määrä vaihtelee niin, että kuntakohtainen ero voi olla yli lukukauden verran yhdeksänvuotisen peruskoulun aikana.

Peruskoulun päättäjien oppimistulokset ovat huonontuneet tuntuvasti kymmenessä vuodessa, ja terävimmästä kansainvälisestä kärjestäkin on pudottu.

Lisäksi tällä hallituskaudella on leikattu koulutuksesta lähes kahden miljardin euron verran.

"Ihan varmasti säästöt tuntuvat, eikä kukaan meistä haluaisi leikata koulutuksesta", Kiuru myöntää ja toivoo seuraavalta hallitukselta parempaa.

"Haluan koulutuksen tiekartalle yhtä suuren tuen kuin puolustushallinnon menojen tiekartta sai eduskunnassa."

Markus Jokela HS
"Ei auta jäädä itkemään", opetusministeri Krista Kiuru (sd) sanoo, vaikka häntä harmittaa vieläkin, ettei yritys venyttää oppivelvollisuusikää onnistunut.
"Ei auta jäädä itkemään", opetusministeri Krista Kiuru (sd) sanoo, vaikka häntä harmittaa vieläkin, ettei yritys venyttää oppivelvollisuusikää onnistunut.

Kesken vaalikauden opetusministeriksi kierrätetty Kiuru ei peittele ongelmia. Eniten huolettaa osaamisen heikkeneminen.

Toisaalta Kiuru muistuttaa, että tällä hallituskaudella koulutukseen kohdistuivat "valtavan suuret tavoitteet", joista esimerkiksi ammattikorkea- ja ammattikoulutuksen uudistukset olivat suuria ponnistuksia. Hän pitää merkittävänä etappina myös päivähoidon hallinnoinnin siirtoa sosiaali- ja terveysministeriöstä opetusministeriöön.

Kiuru iloitsee uuden varhaiskasvatuslain osauudistuksen saamisesta eduskuntaan, vaikka kritiikkiä tuli jopa hallituskumppani kokoomukselta, oppositiosta puhumattakaan. Etenkin keskusta moitti esitystä pelkäksi lain nimenvaihdoksi.

"Siihen olisi tarvittu satoja miljoonia rahaa, jota ei saatu", Kiuru puolustelee. Lastentarhanopettajien lisääminen ei siis ollut vielä mahdollista.

Sen sijaan esiopetus saatiin säädettyä velvoittavaksi eli pakolliseksi tästä vuodesta lähtien. Käytännössä muutos ei ollut suuri, koska jo lähes kaikki osallistuvat esiopetukseen.

Peruskoulu on Kiurun mukaan yhä "konseptina hyvä mutta kaipaa jonkinasteista päivittämistä". Vuosi sitten ministeriö käynnistikin Tulevaisuuden peruskoulu uuteen nousuun -hankkeen. Kahdeksan työryhmän voimin on pähkäilty peruskoulun virtaviivaistamista niin, että oppilaat saataisiin taas innostumaan oppimisesta.

"Kouluihin tarvitaan yksilöllisyyden lisäksi yhteisöllisyyttä ja eettistä herkkyyttä, jotta oppilas pystyy asettumaan toisen asemaan", Kiuru maalailee. Siten myös koulun turvallisuus parantuisi.

Lakiin saatiin jo oppilaskuntien pakollisuus, mikä Kiurun mukaan lisää oppilaitten kuulemista ja vaikutusvaltaa.

Myös koulupäivän rakenteen Kiuru panisi uuteen uskoon. Nykyiset koulupäivät ovat liian kiivastahtisia ja jäykkiä oppitunnilta toiselle rientämisineen. Etenkin alakoulussa koulupäivä alkaa varhain ja myös päättyy varhain.

"Koulupäiviin tarvitaan toiminnallisia hetkiä esimerkiksi kerhoissa, mistä onkin kokeiluissa saatu hyviä kokemuksia."

Äskettäin Kiuru asetti selvityshenkilön pohtimaan joustavan koulupäivän käytäntöjä. Ne voitaisiin vakiinnuttaa koulutyöhön vuonna 2016, kun uudet opetussuunnitelmat otetaan käyttöön.

"Ei kyse ole pelkistä kellonajoista tai oppituntien pituuksista", Kiuru sanoo ja torjuu työryhmissä esiin tulleen ajatuksen, ettei koulupäivä saisi alkaa ennen aamuyhdeksää.

"En minä sitä esitä mutta en kyllä torppaakaan."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat