Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yksityisiä suojelualueita jo 8 000

Määrä kasvaa useilla sadoilla vuosittain

Kotimaa
 

Yksityismailla sijaitsevia suojelualueita on jo noin 8 000. Määrä on kasvanut usealla sadalla vuosittain vuodesta 1996 lähtien, kertoo tarkastaja Esa Niinivirta ympäristöministeriöstä. Tuolloin valtioneuvosto päätti rahoitusohjelmasta luonnonsuojeluohjelmien ja Natura 2000 -verkoston toteuttamiseksi.

"Yksityisen luonnonsuojelualueen perustaminen on lähes aina yhtenä vaihtoehtona suojelun toteuttamisessa. Poikkeuksena ovat yksityismaat, jotka on varattu liitettäviksi kansallis- tai luonnonpuistojen alueeseen. Nämä alueet on aina tarkoitus hankkia valtion omistukseen."

Suojelualueita perustetaan myös Etelä-Suomen metsien monimuotoisuuden toimintaohjelman Metson puitteissa. Siihen on tarjottu alueita enemmän kuin valtiolla on varaa lunastaa. Rahoitus vähenee lähivuosina vielä reilusti.

"Kaikki kriteerit täyttävät kohteet on silti pystytty toteuttamaan. Yhtään arvokohdetta ei ole toistaiseksi jäänyt toteuttamatta rahan takia", sanoo ympäristöneuvos Mikko Kuusinen ympäristöministeriöstä.

Kohteita on kertynyt vuodesta 2005 lähtien 53 000 hehtaaria, joista 40 000 hehtaaria on muita kuin valtion maita. Suojelutavoite on 96 000 hehtaaria.

Suojeluintoa lisää kaupunkilaisten metsänomistajien määrän kasvu. Tilat ovat siirtyneet perikunnille. Kun metsien merkitys tulonlähteenä on vähentynyt, luonto-, maisema- ja virkistysarvot ovat korostuneet.

Rauhoitushakemus yksityisen suojelualueen perustamiseksi tehdään ely-keskukselle, ja korvauksesta sovitaan maanomistajan ja ely-keskuksen kesken. Korvaus on verovapaata tuloa.

Metsämaa on kokonaan kiinteistöverosta vapaata. Alue tulkitaan metsäksi, kun sitä on tarkoitus käyttää puun kasvattamiseen metsätalouden tulon saamiseksi.

Luonnonsuojelualueita ei ole vapautettu kiinteistöverosta, mutta yleensä sitä ei ole peritty. Alueet ovat olleet verohallinnon mukaan pääosin muuta maatilatalouden maata, jonka verotusarvo on nolla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat