Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oikeuskansleri ei ole löytänyt virkanimityksistä moitittavaa

Tutkija: Poliittiset nimitykset rikkovat ehkä perustuslakia

Kotimaa
 
Ville Tietäväinen
Kuva: Ville Tietäväinen

Poliittisten virkanimitysten määrä on kääntynyt kasvuun, väittää uusi kirja.

Kaikkia poliittisia virkanimityksiä on teoksen mukaan mahdoton selvittää, mutta viime aikoina suunta on ollut ylöspäin.

Syynä on osin nimitysten määrän kasvu ylipäätään mutta myös hallituksen toimintakulttuurin muutos. Yksittäisellä ministerillä on aiempaa enemmän valtaa.

"Tosiasiallinen päätäntävalta on nykyisin esittelevällä ministerillä, hallitus yhdessä tai muut ministerit eivät niihin puutu. Ministerillä on vapaat kädet koko hallinnonalaansa nähden, ja paikkoja on jatkuvasti auki", sanoo Virkamiesvaltaa?-nimisen teoksen loppuvuodesta julkaissut Eero Murto. Kirjoittaja on Helsingin ja Turun yliopiston yleisen valtio-opin dosentti sekä työ- ja elinkeinoministeriön budjettineuvos.

Poliittisesta virkanimityksestä voi olla kyse silloin, kun hallitus nimittää korkeaksi virkamieheksi ihmisen, jonka tausta on esittelevän ministerin puolueessa.

Asia oli esillä, kun Alexander Stubbin (kok) hallitus nimitti Geologian tutkimuskeskuksen (GTK) pääjohtajaksi hallintotieteiden maisteri Mika Nykäsen viime syksynä. Nykäsestä tuli samalla professori, sillä pääjohtajalla on professorin arvonimi.

Tai kun sisäministeri Päivi Räsänen (kd) nosti ministeriönsä kansliapäälliköksi Päivi Nergin, joka oli ollut puolueen eduskuntavaaliehdokas.

Poliittiset virkanimitykset ovat ongelmallisia erityisesti avoimuuden puutteen takia. Niille on tyypillistä, että osapuolet kiistävät jyrkästi poliittisuuden.

Poliittiset virkanimitykset olisivatkin hyväksyttävämpiä, jos ne olisivat avoimesti poliittisia eivätkä siis piilopoliittisia. Näin on esimerkiksi Yhdysvalloissa, missä monet korkeat virkamiehet nimitetään hallituskaudeksi.

"On täysin mahdollista, että nimityksissä rikotaan perustuslakia", Murto sanoo ja viittaa lain turvaamaan yhdenvertaiseen kohteluun. Perustuslain mukaan ketään ei saa asettaa erivertaiseen asemaan esimerkiksi vakaumuksen tai mielipiteen vuoksi.

"Toisen hallituksen aikana kyseistä nimitystä ei olisi tehty", Murto kuvailee poliittisen nimityksen tunnusmerkkejä.

Nimitysten jälkipyykit ovat tästä syytä usein kiusallisia eikä syy yleensä ole tikun nokkaan nostetussa nimitetyssä vaan ennen muuta nimittäjässä.

Poliittiseksi epäillystä virkanimityksestä voi kannella oikeuskanslerille. Kantelut eivät silti yleensä johda mihinkään.

Oikeuskanslerinvirastosta kerrotaan, että poliittisista nimityksistä ei viime vuosina ole annettu moitteita.

Esimerkiksi sisäministeriön kansliapäällikön taannoisesta valinnasta oikeuskansleri ei löytänyt moitittavaa. Virastossa on parhaillaan vireillä opetusministeri Krista Kiurusta (sd) tehty kantelu.

Sitoutumaton naishakija tunsi tulleensa syrjityksi, kun Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen johtoon valittiin toukokuussa kantelijan mukaan "vähemmän ansioitunut poliittisesti sitoutunut mieshakija" (HS 14. 6.).

Murto moittii oikeuskansleria voimattomuudesta. Hallituksen ylimmälle laillisuuden valvojalle riittäisi hänen mukaansa tehtävää.

Vaikka Murron teos listaa "vain hyvin pienen osan" vuosina 1987–2014 toimineiden hallitusten aikana tehdyistä virkanimityksistä, tapaukset vievät silti yli 20 sivua kirjasta.

Ykkössija poliittisten nimitysten määrässä on sosiaalidemokraateilla. Toisena on keskusta ja kolmantena kokoomus.

Murron mukaan poliittisten nimitysten yleisyys on lähes koomista, kun ottaa huomioon, että puolueet ovat vuosikausia luvanneet parantaa tapansa.

Asia on ollut eräs keskeisiä vaaliteemoja kaikissa vaaleissa ainakin vuoden 1987 eduskuntavaaleista lähtien.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat