Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjän poliisi haluton tutkimaan homoihin kohdistuvia rikoksia

Kotimaa
 
Anneli Ahonen Outi Salovaara

Poliisin piittaamattomuus on homoille suuri ongelma Venäjällä, arvioi pietarilaisen seksuaalivähemmistöjä puolustavan Vyhod-järjestön juristi Dimitri Laptev.

"Vyhod esitti huolensa homofobiasta muun muassa lokakuussa 2014 kahteen lesbotyttöön kohdistuneen hyökkäyksen vuoksi", hän kertoo.

Tuntematon mies pahoinpiteli metrossa toisiaan suudelleet ja kädestä pitäneet lesbotytöt toisen kuvatessa hyökkäyksen. Miehet huusivat homovastaisia mielipiteitä ja uhkasivat seuraavalla kerralla tappaa naiset. Poliisi on Vyhodin mukaan ollut haluton tutkimaan naisten jättämää rikosilmoitusta.

Homopropagandan kieltävän lain voimaantulo 2013 on legitimoinut homojen vainon Venäjällä, arvioi maakohtaisen työn asiantuntija Anu Tuukkanen Suomen Amnesty Internationalista.

Lain perusteella ei ole juuri tuomittu ihmisiä, mutta yhdessä yhteiskunnan perinteisen homoja syrjivän asenteen kanssa se on tukaloittanut seksuaalivähemmistöjen asemaa.

Huolestuttavaa on hänen mukaansa se, että seksuaalivähemmistöön kohdistuvia rikoksia ei katsota viharikokseksi. "Niitä tutkitaan tavallisina pahoinpitelyinä toisin kuin esimerkiksi rasistisia rikoksia", Tuukkanen sanoo. Suuri osa rikoksistä jää piiloon.

Leimaamisen seurauksena viharikosten määrä ja jopa pakolaisuus kasvaa. "Ihmiset myös henkensä edestä pakenevat", Tuukkanen sanoo.

"Ilman muuta seksuaalivähemmistöihin kuuluvien turvapaikanhakijoiden määrä Venäjältä kasvaa edelleen", Laptev uskoo.

Viharikoksia tilastoiva venäläinen kansalaisjärjestö Sova raportoi, että vuodesta 2012 ääriryhmien hyökkäykset seksuaalivähemmistöjä vastaan ovat selvästi kasvaneet. Vuonna 2011 pahoinpitelyjä oli kolme, 2012 jo 12 tapausta.

Vuonna 2013 seksuaalivähemmistöjen edustajia tai niiden edustajiksi oletettuja murhattiin kaksi ja 25 pahoinpideltiin. Väkivallanteot tapahtuivat usein seksuaalivähemmistöjen asiaa ajavissa mielenosoituksissa.

Tilastoimattomia tapauksia on paljon enemmän. Esimerkiksi pelkästään Laptevin käsittelyyn tuli viime vuonna 40 hyökkäystä. "Kaikki eivät olleet vakavia, mukana oli myös esimerkiksi kananmunien heittelyä", hän sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat