Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäläinen homopari etsii turvaa Suomesta

Turvapaikkaa hakevat Vasili Kolesnikov ja Vladimir Naumov kertovat, kuinka heitä on syrjitty ja pahoinpidelty Venäjällä

Kotimaa
 
Anneli Ahonen Outi Salovaara
Venäläinen Suomesta turvapaikkaa hakenut homopari kertoo HS:lle tulevaisuuden toiveistaan
Venäläinen Suomesta turvapaikkaa hakenut homopari kertoo HS:lle tulevaisuuden toiveistaan
Venäläiset Vasili Kolesnikov ja Vladimir Naumov ovat syyskuusta lähtien odottaneet Lappeenrannassa Konnunsuon vastaanottokeskuksessa turvapaikkapäätöstä. He ovat kotimaassaan joutuneet raa´an homoihin kohdistuvan vainon ja väkivallan kohteeksi. Toimittaja: Outi Salovaara, kuvaus: Juha Metso.

Vasili Kolesnikov, 24, ei enää kuule toisella korvallaan. Vladimir Naumovilla, 36, on arpia huulissa ja silmäkulmassa, ja kaksi etuhammasta on korvattu uusilla.

Venäläinen homopari on hakenut turvapaikkaa Suomesta ja asunut Konnunsuon vastaanottokeskuksessa Lappeenrannassa syyskuusta lähtien.

Insinööri Naumov kasvoi Toljattissa, Venäjän autoteollisuuden keskuksessa. Autojätti Avtovazilla työskennellyt Naumov oli hyvässä asemassa tietojärjestelmistä huolehtivana vuoropäällikkönä.

Naumov kertoo, kuinka hän keväisenä yönä 2008 oli ollut silloisen poikaystävänsä kanssa puistossa. Matkalla kotiin hänen kimppuunsa käytiin. Hänet hakattiin tajuttomaksi, hän menetti hampaita, sai aivotärähdyksen ja päätyi kahdeksi viikoksi sairaalaan.

Naumov sanoo yrittäneensä tehdä rikosilmoituksen, mutta poliisit utelivat seksuaalisesta suuntautumista, jolloin hän oli kertonut olevansa homo. "Sen jälkeen poliisit kieltäytyivät tutkimasta asiaa", hän sanoo.

Naumov kuvailee asuneensa isossa kerrostalokompleksissa venäläiseen tapaan vanhempiensa kanssa, mutta etenkin isä oli hänen mukaansa vihamielinen. Naumov näyttää toljattilaisen alueoikeuden päätöstä, jolla häneltä isänsä vaatimuksesta vietiin asuinpaikkarekisteröinti. Sen puuttuminen vaikeuttaa Venäjällä terveydenhuoltoa ja työnsaantia.

Vuoden 2008 hyökkäyksen jälkeen sana homoudesta levisi naapurustossa ja töissä, missä Naumov kertoo tulleensa hakatuksi tajuttomaksi miestenvessassa.

Kesällä 2008 hän irtisanoutui ja muutti vapaamielisempään Pietariin.

Vammaisten lasten opettajana työskentelevä Vasili Kolesnikov kertoo kasvaneensa adoptioperheessä pienessä kylässä Siperiassa. "Sieltä minulta ei ole ainuttakaan hyvää muistoa."

11-vuotiaana Kolesnikov sanoo tunnustautuneensa avoimesti homoksi. Se johti hänen mukaansa väkivallan kierteeseen koulussa. Hän kertoo, että kotona hänen vanhempansa yrittivät parantaa poikansa homoudesta eristämällä tämän.

"Pahiten minut hakattiin 18-vuotiaana. Toisesta korvastani tuli verta, ja siitä meni kuulo", hän sanoo ja kuvailee, kuinka ahdistus sai välillä toivomaan kuolemaa.

Kolesnikov opiskeli hyvin arvosanoin opettajakoulussa, mutta työnteko oli vaikeaa muiden opettajien ennakkoluulojen vuoksi. Muutettuaan Altain piirin pääkaupunkiin, 600 000 asukkaan Barnauliin, Kolesnikov tapasi muita homoja ja perusti homoklubin. Toiminta loppui Kolesnikovin mukaan pian traagisesti.

"Kaksi klubin jäsentä löytyi tapettuna kotoaan 2012. Tunnen ikuisesti syyllisyyttä siitä, että olin perustamassa heidän kohtalokseen koitunutta klubia."

Seksuaalivähemmistöjä puolustavan Vyhod-järjestön juristi Dimitri Laptev Pietarista sanoo kuulleensa Barnaulin murhista.

Keväällä 2013 Naumov ja Kolesnikov tutustuivat internetissä. Kesällä Naumov pyysi Kolesnikovin luokseen Pietariin.

Ilmapiiri alkoi Naumovin mukaan kiristyä myös Pietarissa kuvernööri Georgi Poltavšenkon ja homovastaisen kaupunginvaltuutetun Vitali Milonovin myötä. Vuonna 2012 Pietarissa laadittiin homopropagandan vastainen paikallislaki, josta 2013 tuli maanlaajuinen.

Yhteiselo miesparina ei ollut helppoa. Naumov esittelee saamiaan kymmeniä uhkaavia tekstiviestejä ja kertoo, kuinka kotipihaan kerääntyneet miesjoukkiot huusivat, että talossa asuu lapsiinsekaantujia, jotka viedään metsään. Poliisista ei heidän mukaansa ollut apua.

Naumov kuvailee poliisin kehottaneen heitä muuttamaan pois ja todenneen, että Naumov rikkoi poikaystävänsä kanssa lakia, joten poliisi ei suojelisi heitä.

Naumov sanoo, että hänet irtisanottiin työpaikastaan homouden tultua ilmi.

HS ei tavoittanut Naumovin entistä työnantajaa kommenttia varten.

Kotitalon porraskäytävään ilmestyi Naumovin kuvalla ja henkilötiedoilla varustettuja lappuja, joissa lukee "Varokaa, homo". Yksi heillä on tallessa ja mukana Suomessa todisteena. Kolesnikov kertoo, että porraskäytävässä hänen luokseen tuli veitsellä uhannut mies, joka sanoi tappavansa Kolesnikovin "kuin sian".

Molemmat tekivät lukuisista uhkaavista tapauksista rikosilmoituksen, joiden kopiot he esittelevät. "Poliisi kysyi ensin seksuaalista suuntautumista ja veti sitten ilmoituksen pois", Naumov sanoo.

Heidän mukaansa rikosilmoituksiin ei annettu mitään kirjallista vastausta. HS kysyi asiasta Pietarin poliisilta, joka ohjasi asian Moskovaan. Lauantaihin mennessä HS:n kysymyksiin ei ollut vastattu.

Heinäkuun 5. päivänä 2014 Naumov ja Kolesnikov kertovat tulleensa jumalanpalveluksesta kotiin ja nähneensä, kuinka asunnon ovi oli murrettu auki ja siihen oli ilmestynyt teksti "homo".

He näyttävät eteisestä videokuvaa, jossa näkyy runneltu ovi teksteineen.

Peloissaan olleet miehet keräsivät tärkeimmät tavaransa, kuten ikonit ja rikoksiin liittyvät asiakirjat, menivät hotelliin yöksi ja lähtivät ensimmäisellä mahdollisella lennolla Venäjältä.

Aeroflot vei heidät Tukholmaan 6. heinäkuuta, mistä viranomaiset siirsivät heidät syyskuussa Suomeen Konnunsuolle odottamaan turvapaikkapäätöstä.

Naumovin kuva ja nimi ovat yhä homojen vangitsemista tai roviolla polttamista kannattavalla venäläisellä Stop gay -sivustolla. "Hänen ei pidä elää meidän rinnallamme!" lukee kuvan vieressä.

Pietarilainen Marina Eduardovna tunnistaa Vladimir Naumovin valokuvan puhelimen näytöltä Sojuza Petšatnikovin kadulla. Hän tietää vain miehen etunimen.

"Asuimme samassa yhteisasunnossa. Vladimir vuokrasi asunnosta huonetta. Loppuaikoina hänen kanssaan asui kuvan toinen mies", Eduardovna sanoi kotitalonsa rappukäytävässä lauantaina.

Toisen miehen nimeä hän ei tiedä: "Hän sanoi olevansa vammaisten lasten opettaja."

Maria Eduardovnan mukaan miehet sanoivat päivää ennen lähtöään matkustavansa Ukrainaan lomalle.

"Mutta eivät palanneet", hän kertoo ja jatkaa, että miehet olivat jättäneet hänelle huoneensa avaimen ja että hän kävi ruokkimassa miesten kissaa.

"Kukaan ei ollut tunkeutunut huoneeseen tai sotkenut tavaroita."

Hän kertoo myöhemmin nähneensä, kuinka asianajajaksi esittäytynyt nainen oli käynyt hakemassa miesten tavarat.

Naumov vastaa sähköpostitse, että he yrittivät pyyhkiä heti loukkaavan tekstin pois. Hän kuitenkin uskoo, että naapuri on sen nähnyt.

Konnunsuolta on ohut yhteys Venäjälle, sillä suhteet vanhempiin ja sisaruksiin ovat heikot eikä ystäviä oikein ole.

"Äitini sanoo, että rakastaa minua, mutta ei tällaisena kuin olen", Naumov sanoo.

Anneli Ahonen
Outi Salovaara HS
Pietari / Lappeenranta

Juha Metso
Vasili Kolesnikov ja Vladimir Naumov hakevat turvapaikkaa Suomesta. He asuvat nyt Konnunsuon vastaanottokeskuksessa Lappeenrannassa.
Vasili Kolesnikov ja Vladimir Naumov hakevat turvapaikkaa Suomesta. He asuvat nyt Konnunsuon vastaanottokeskuksessa Lappeenrannassa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat