Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinkiläinen luuli tehneensä sankariteon – yksityinen luonnonsuojelualue menikin verolle

Oikeus tulkitsi ennakkotapauksessa yksityisen luonnonsuojelualueen Nuuksiossa kiinteistöverolliseksi

Kotimaa
 
Outi Pyhäranta HS
Helsinkiläisen Hannu Kekkosen perustama luonnonsuojelualue on osa Nuuksion erämaista järviylänköä.
Helsinkiläisen Hannu Kekkosen perustama luonnonsuojelualue on osa Nuuksion erämaista järviylänköä. Kuva: Outi Pyhäranta HS

Helsinkiläinen Hannu Kekkonen luuli tehneensä sankariteon, kun hän rauhoitti suuren osan Espoon Nuuksiossa sijaitsevasta tontistaan ja perusti vanhaan metsään yksityisen luonnonsuojelualueen.

"Tunsin ylpeyttä. Olisin tietenkin voinut luovuttaa alueen valtiolle, mutta päätin pitää tämän itselläni. Olihan se hienoa omistaa luonnonsuojelualue", Kekkonen kertoo.

Näkymä kallion huipulta on silmiä hivelevä: karua kalliomännikköä, lahopuita, järeitä kuusia ja haapoja, liito-oravapuita.

"Olen retkeillyt paljon Nuuksiossa ja haaveillut, että saisin täältä lomapaikan."

Haave toteutui vuonna 2004, kun Kekkonen osti neljän hehtaarin kiinteistön Hakjärven rannalta. Siitä lohkaistu Mariliinan luonnonsuojelualue on 3,5 hehtaaria. Järven rannalle Kekkonen rakensi loma-asunnon.

Veroseuraamukset tulivat yllätyksenä. Alkoi vuosien kiistely viranomaisten kanssa. Tulkintoja haettiin aina korkeinta hallinto-oikeutta (KHO) myöten.

Kekkosesta tuli ennakkotapaus. Hänen luonnonsuojelualueensa ei olekaan metsä vaan vapaa-ajanasunnon suoja-alue, jolle voi määrätä kiinteistöveron. Metsä- ja maatalousmaat on vapautettu kiinteistöverosta. Sitä ei yleensä peritä myöskään luonnonsuojelualueista. Kekkonen valitti verokohtelusta, koska luonnonsuojelun verottaminen on periaatteellinen asia.

Nuuksioon Kekkonen päätyi sattumalta, kun hän etsi lomapaikkaa kymmenen vuotta sitten. Hän kuuli, että vanha partiokaveri oli ostamassa tonttia ja tarvitsi avuksi jonkun, joka ostaisi osan alueesta.

"En kuvitellut, että pääsisin kiinni tällaiseen erämaa-alueeseen korpijärven rannalla", Kekkonen kertoo ja katselee vanhaa kangasmetsää.

Päätös oli nopea, kun selvisi, että alueelle voi hakea poikkeuslupaa loma-asunnolle.

"Samalla tuli eräänlainen krapula. Mietin, mitä ihmettä teen näin hienolle metsälle. En halunnut lähteä sitä kaatamaan."

Mariliinan luonnonsuojelualue perustettiin vuonna 2008. Kekkonen piti selvänä, että alue oli metsää. "Metsältä tämä ainakin minusta näyttää."

Viranomaisten mielestä aluetta ei kuitenkaan voida pitää osaksikaan kiinteistöverosta vapaana metsänä vaan "puistoalueena, joka antaa lomarakennuspaikalle suojaavan miljöön".

Vuonna 2009 aloitetusta prosessista tuli pitkä. Helsingin hallinto-oikeus hyväksyi Kekkosen kaksi valitusta. Verottaja vei asian korkeimpaan hallinto-oikeuteen, koska kyseessä oli ennakkotapaus, jolla on merkitystä yksityisten luonnonsuojelualueiden perustamiseen liittyvissä asioissa.

Viime heinäkuussa KHO kumosi aiemmat päätökset, koska "kiinteistöä ei ole käytetty metsätalouden harjoittamiseen". Tämän vuoksi verotoimisto on voinut määrätä kiinteistöveron myös metsäalueelle.

Korppi huutaa kuusikossa. Hakjärvi pilkottaa mökin ikkunasta. "Varsin turhauttavaa tämä on ollut. Verottajan toimet eivät ainakaan helpota luonnonsuojelua", Kekkonen pohtii.

Hän harkitsee Mariliinan lahjoittamista pois. Neuvottelut sen liittämiseksi Nuuksion kansallispuistoon ovat kesken.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat