Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työttömien määrä kasvaa, ja samalla kasvaa työttömien työnteko

Työttömyysturvan 300 euron suojaosa kannusti työttömiä töihin

Kotimaa
 
Jarno Mela Lehtikuva
Asiakas menossa Kluuvin TE-keskukseen Helsingissä 3. lokakuuta 2012.
Asiakas menossa Kluuvin TE-keskukseen Helsingissä 3. lokakuuta 2012. Kuva: Jarno Mela Lehtikuva

Viime vuoden alusta käyttöön otettu työttömyysturvan suojaosa on todennäköisesti kannustanut tuhansia työttömiä osa-aikaiseen työhön.

"Kyllä se on selvästi parantanut halukkuutta ottaa vastaan lyhytkestoistakin työtä", sanoo Palvelualojen työttömyyskassan johtaja Markku Virtanen.

Palvelualojen työttömyyskassassa jonkin verran töitä tehneiden työttömien määrä nousi joulukuusta 2013 viime joulukuuhun 36 prosenttia.

Perusturvan varassa olevien työttömien osa-aikatyö lisääntyi vuodessa vielä enemmän, 59 prosenttia.

"Kyllä työnteko on lisääntynyt, mutta ei tämä mitään mahtavaa muutosta ole tehnyt. Edelleen yllättävän pieni osa työttömistä, vain joka kymmenes tekee jotain osa-aikatyötä", etuuspäällikkö Heli Kauhanen Kelasta sanoo.

Viime vuoden alusta alkaen työtön on voinut ansaita enintään 300 euroa kuukaudessa palkkaa menettämättä yhtään työttömyysturvaansa. Uudistus oli osa hallituksen rakennepoliittista ohjelmaa, jolla pyritään edistämään työttömien työntekoa.

Viime joulukuussa 22 350 Kelan työttömyysetuutta saavaa työtöntä teki jonkin verran töitä. Määrä on kasvanut 59 prosenttia edellisen vuoden joulukuusta, jolloin jonkin verran töitä teki 14 058 työtöntä. Joulukuun 2014 tilastossa 6 200 jonkin verran työtä tehnyttä työtöntä ansaitsi alle 300 euroa kuukaudessa.

Tästä on kyse

 Viime vuoden alussa työttömyysturvassa tuli käyttöön 300 euron suojaosa.

 300 euron suojaosan alle jäävät kuukausitulot eivät vähennä työttömyysturvaa.

 Aiemmin jokainen ansaittu euro leikkasi työttömyysturvaa.

Kelan kautta työttömyysturvaa saaneiden kokonaismäärä kasvoi joulukuusta 2013 viime vuoden joulukuuhun 13 prosenttia, joten osa-aikatyötä tehneiden määrä on kasvanut huomattavasti enemmän.

Kelan kautta työttömyyskorvausta sai viime joulukuussa 214 258 henkeä.

Suojaosan vaikutuksesta ansiosidonnaista työttömyysturvaa saaneiden osa-aikatyöhön ei ole koottua tietoa.

Finanssivalvonnalla on tilastot sovitellun päivärahan saajista, mutta toimistopäällikkö Marko Aarnion mukaan niistä on vaikea tehdä johtopäätöksiä suojaosan kannustinvaikutuksista.

Jos palkkatulot ylittävät 300 euroa kuussa, työttömyysturvaa sovitellaan ylimenevältä osalta. Yksi ansaittu euro leikkaa työttömyyskorvauksesta 50 senttiä.

Työmarkkinatuki pienenee asteittain ja loppuu kokonaan, jos työtön tienaa osa-aikatyössä tai satunnaisessa kokoaikatyössä 1 700 euroa. Työmarkkinatuki on 705 euroa kuukaudessa.

Palvelualojen työttömyyskassan tilastoissa näkyy vain soviteltua päivärahaa saaneiden määrä. Heitä oli viime joulukuussa 4 200, kun vuotta aiemmin heitä oli 3 120. Joulukuussa osa-aikatyötä tekevien työttömien määrä on suurimmillaan joulukaupan kiireapulaistöiden takia.

"Suojaosa on todennäköisesti kannustanut ottamaan vastaan lyhytkestoista työtä, vaikka tulot ylittäisivätkin suojaosan", Markku Virtanen sanoo.

Heli Kauhasen mukaan osa-aikaisen työn vastaanottamista voi estää byrokratian pelko.

"Paljon puhutaan siitä, että pienen työn vastaanottaminen sotkee etuuksien maksurytmin. Kun tulot ovat hyvin pienet, lyhytkin viivästys etuuksien maksussa voi olla työttömälle iso ongelma."

Kauhanen muistuttaa, että tämän välttämiseksi Kelalle voi toimittaa etukäteen arvion tulevasta palkkatulosta ja Kela sovittaa etuudet sen perusteella.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat