Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tiukat kuntosali­sopimukset ärsyttävät suomalaisia

Kuluttajavirastoon tulee valituksia kuntosalisopimuksista, joista ei pääse halutessaan eroon

Kotimaa
 
Sirpa Räihä HS
Sats-Elixian salilla Kampissa harjoitteleva Svante Helistö sai kuntosalikortin äidiltään, joka ei enää voinut käyttää määräaikaista salikorttiaan elämäntilanteen muuttuessa. "Olisi hyvä, jos sopimukset olisi helpompi irtisanoa, jos jäisi esimerkiksi työttömäksi", Helistö sanoo.
Sats-Elixian salilla Kampissa harjoitteleva Svante Helistö sai kuntosalikortin äidiltään, joka ei enää voinut käyttää määräaikaista salikorttiaan elämäntilanteen muuttuessa. "Olisi hyvä, jos sopimukset olisi helpompi irtisanoa, jos jäisi esimerkiksi työttömäksi", Helistö sanoo. Kuva: Sirpa Räihä HS

Kuntokeskukset keräävät vuoden alussa uusia jäseniä. Monet mainostavat tarjouksia pitkistä vuoden tai jopa kahden vuoden määräaikaisista sopimuksista.

Kuluttaja saattaa yllättyä, jos kuntoiluun ei yhtäkkiä enää riitä aika tai into eikä sopimuksesta pääsekään eroon ennen määräaikaa, kertoo Kilpailu- ja kuluttajaviraston (KKV) lakimies Katri Väänänen.

Fakta

Määräaikainen sopimus on sitova

 Määräaikaisten sopimusten ehtoja ei yleensä voi muuttaa ilman osapuolten yhteistä sopimusta.

 Sopimus tulisi kuitenkin voida irtisanoa kohtuullisin ehdoin, jos asiakkaan elämäntilanne muuttuu äkillisesti.

 Määräaikaisen sopimuksen kohtuullinen enimmäispituus on kuluttaja-asiamiehen suosituksen mukaan normaalisti vuosi.

 Kuluttajan tulisi saada tutustua sopimuksen ehtoihin rauhassa etukäteen esimerkiksi yrityksen internetsivuilla.

Kuluttajaoikeusneuvojalle tulee paljon valituksia kuntosalisopimuksista. Viime vuonna virasto sai yhteensä 615 kuntokeskuksiin liittyvää yhteydenottoa.

"Aihe on tilastojemme mukaan kahdenkymmenen yleisimmän asian joukossa. Kirjo on laaja: on sekä markkinointiin että sopimusehtoihin liittyviä tapauksia", Väänänen kertoo.

Usein jäsensopimuksia on ketjutettu tai sopimuksen irtisanomisesta on syntynyt kiistaa. Toisaalta markkinoinnissa on saatettu antaa kuva, että asiakas on voittanut ilmaista harjoitteluaikaa. Tämä on kuitenkin voinut edellyttää sopimuksen tekemistä.

Kuluttajien on Väänäsen mukaan ylipäätään vaikea ymmärtää sopimuksen sitovuutta.

"Lähtökohtana on, että määräaikainen sopimus on pidettävä, mutta mikäli elämäntilanteessa tapahtuu yllättäviä ja merkittäviä muutoksia, joiden vuoksi ei voi palvelua hyödyntää, on kohtuullista, että sopimuksen voi purkaa", hän sanoo.

Tällaisia perusteita voivat olla muun muassa pitkäaikainen sairastuminen, vammautuminen, työttömyys, opiskelu, raskaus, muutto ja asevelvollisuus.

Kuntosalisopimuksia koskevia valituksia tulee kuluttajariitalautakuntaan asti vähän, joitain kymmeniä vuodessa, arvioi ylitarkastaja Annaliisa Ahlroth.

"Kaikki asiamäärät huomioon ottaen määrä on suhteellisen pieni. Yleisimmin aiheena on, että kuluttaja haluaa irtautua määräaikaisesta sopimuksesta ennen kuin se päättyy", Ahlroth kertoo.

Kuluttaja-asiamies teki vuonna 2011 linjauksen kuntokeskusten sopimusehdoista. Sats-Elixian maajohtajan Anne Ketolan mukaan kuntokeskukset ovat työstäneet sopimuksiaan ohjeistuksen mukaan.

"Olemme tehneet pitkäjänteisesti työtä sen eteen, että sopimukset olisivat kuluttajan kannalta mahdollisimman selkeitä", Ketola kertoo.

Sats-Elixialla on 22 kuntokeskusta, jotka tarjoavat sekä vuoden että kahden vuoden jäsenyyksiä. Sopimuksen voi kuitenkin purkaa sopimusehtojen mukaan vaikkapa toiselle paikkakunnalle muuton tai lääkärinlausunnon perusteella, Ketola muistuttaa.

"Asiakkaalla on myös neljäntoista päivän harkinta- ja kokeiluaika, jonka kuluessa sopimus voidaan peruuttaa."

Motivus ja pääkaupunkiseudulla toimiva Esport kertovat, ettei niiden palveluissa ole sitoutumispakkoa. Molemmat ketjut tarjoavat kuitenkin tätä nykyä myös määräaikaisia vuoden sopimuksia.

"Ihmiset ovat entistä enemmän kiinnostuneita vuoden sopimuksista. Korostamme asiakkaille, että meillä sopimus on mahdollista irtisanoa esimerkiksi pääkaupunkiseudun ulkopuolelle tapahtuvan muuton, pitkäaikaisen sairauden tai vaikkapa työttömyyden seurauksena", sanoo Esportin myyntipäällikkö Karolina Teir.

"Tilanteen mukaan myös muita syitä harkitaan."

Motivus-keskuksia ylläpitävän Kuntokumppaneiden toimitusjohtaja Jyrki Kankkunen kertoo, että myös Motivuksella määräaikaiset sopimukset voidaan tarvittaessa purkaa esimerkiksi sairastumisen johdosta.

"Lähtökohtamme on ollut, että asiakkailla on mahdollisimman laajasti erilaisia mahdollisuuksia treenata. Tarjonnassamme on myös kymmenen kerran kortteja."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat