Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Paula Risikko ei hae Kelan johtajaksi

Kelan valtuutettujen johto korostaa, ettei Helena Pesolan (kok) paikka ole poliittisesti sidottu

Kotimaa
 
Antti Aimo-Koivisto Lehtikuva
Paula Risikko
Paula Risikko Kuva: Antti Aimo-Koivisto Lehtikuva

Kansaneläkelaitoksen Kelan johtajaa haetaan paraikaa avoimella haulla. Yhtenä mahdollisena ehdokkaana mainittu liikenne- ja kuntaministeri Paula Risikko (kok) vahvisti HS:lle tiistaina, että hän ei aio hakea paikkaa.

Kela on eduskunnan valvonnassa oleva itsenäinen sosiaaliturvalaitos, jonka valvontaa hoitavat eduskunnan nimeämät valtuutetut.

Kelan valtuutettuihin kuuluva kansanedustaja Lasse Männistö (kok) sanoo myös, ettei hän hae paikkaa. Eduskunnan jättävän Männistön nimi on myös mainittu spekulaatioissa.

"En ole asiaa edes pohtinut. Varmaankaan kaikilta osin oma kokemus ja osaaminen sekä kiinnostuksen kohteet eivät saa tavoittelemaan kyseistä virkaa", Männistö sanoo.

Paikan nykyinen haltija Helena Pesola täyttää kesällä 68 vuotta ja jää eläkkeelle. Pesola on entinen kokoomuksen kansanedustaja ja sosiaali- ja terveysministeri, joka valittiin Kansaneläkelaitokseen jo vuonna 1990.

Kokoomuksessa paikkaa on pidetty kokoomukselle kuuluvana, sillä Kelan pääjohtajana on keskustalainen Liisa Hyssälä ja toisena johtajana demaritaustainen Mikael Forss.

Männistö ei halua tässä vaiheessa ottaa kantaa asiaan. "Odotamme nyt päteviä ja osaavia hakijoita."

Valtuutettujen puheenjohtaja Pentti Kettunen (ps) ja varapuheenjohtaja Anneli Kiljunen (sd) tähdentävät, että paikkaa ei ole varattu kokoomukselle.

"Paikkaa ei ole poliittisesti sidottu millekään puolueelle. Pidän sitä ehdottoman tärkeänä", sanoo Kiljunen.

"Me lähdemme siitä, että virkaan on valittava ansioitunein ja pätevin. Jäsenkirja ei saa olla ratkaiseva", sanoo Kettunen.

Hän muistuttaa, että sekä pääministeri Alexander Stubb (kok) että keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä ovat halunneet jäsenkirjanimityksistä eroon.

"Noudatetaan nyt Stubbin ja Sipilän linjausta."

Kettunen huomauttaa, että jäsenkirja ei silti saa olla este, jos pätevimmällä sellainen sattuu olemaan.

Perussuomalaisten valtuutetut eivät olisi säästösyistä täyttäneet paikkaa ollenkaan, mutta heidän kantansa hävisi valtuustossa äänin 6–3.

Hakuaika päättyy 17. helmikuuta. Sen jälkeen valtuutettujen työvaliokunta, johon kuuluvat Kettusen ja Kiljusen lisäksi Männistö, Anne Kalmari (kesk) ja Aino-Kaisa Pekonen (vas) kutsuu muutaman hakijan haastatteluun. Työvaliokunta tekee esityksen koko valtuustolle. Se taas tekee nimityksestä esityksen presidentti Sauli Niinistölle, joka tekee lopullisen päätöksen.

"Meillä on tarkoitus saada prosessi läpi ennen juhannusta, jotta viran voisi ottaa vastaan elokuun alussa", Kettunen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat