Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kunnissa odotellaan sote-ratkaisua

Vuoden 2017 alussa on odotettavissa lisää kuntaliitoksia

Kotimaa
 

Kuntien määrä ei ole vähentynyt sellaisella rysäyksellä kuin Jyrki Kataisen (kok) hallitus toivoi aloittaessaan vajaat neljä vuotta sitten.

Kuntauudistus etenee nyt hitain askelin. Kuntarakennelaki edellyttää yhä kuntia tekemään liitosselvityksiä ja -esityksiä.

Hallitusneuvos Auli Valli-Lintu valtiovarainministeriöstä sanoo, että monella kaupunkiseudulla selvitystyö on päättynyt ja nyt odotetaan kunnanvaltuustojen päätöksiä.

Joillakin alueilla selvitystyö ei etene, koska sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus halutaan katsoa ensin.

"Ilmapiiri on odottava. Nyt odotetaan sotea ja sen rahoitusmallia", Valli-Lintu sanoo.

Hallitus esittää, että liitosselvitykset ja -esitykset pitää jättää huhtikuun loppuun 2016 mennessä sillä edellytyksellä, että sote-laki on astunut voimaan.

Esitys sisältyy kuntarakennelain muutokseen, joka on eduskunnan hallintovaliokunnan käsittelyssä.

Tämän vuoden aikana kuntien on muodostettava sote-palvelujen tuottamisvastuualueet. Nyt kunnat hakevat toisaalta suuntaa mihin tuottamisvastuualueeseen kuuluvat ja toisaalta kenen kanssa yhdistyvät.

Vuoden 2017 alussa kuntaliitoksissa on odotettavissa piikki. Niin tapahtuu yleensäkin kuntavaalien alla, ja kuntavaalit ovat huhtikuussa 2017.

Selvitystyö on kuormittanut kuntia, eikä vastustus ole kuollut. Kunnissa koetaan saneluksi se, että kuntien pitää jättää paitsi liitosselvitys, myös liitosesitys.

Vain kriisikuntien yhdistäminen voi tapahtua pakolla, kuntaministeri Paula Risikko (kok) vakuuttaa.

Eduskuntavaaliteemaksi kuntaliitoksista ei enää ole, sillä mielipiteet eivät noudata poliittisia jakolinjoja. Yhdistymiset etenevät tai pysähtyvät kuntien omilla päätöksillä, ja puoluerajat paukkuvat.

Edes keskusta ei mainitse kuntauudistusta tuoreessa poliittisessa linjauksessaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat