Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sdp:llä suurin vaalibudjetti – kokoomuksen budjetti supistui 40 prosentilla

Kokoomuksen budjetti supistui 40 prosentilla

Kotimaa
 
Martti Kainulainen / Lehtikuva
Nuoret tutustumassa puolueiden vaalimainoksiin ja eduskuntavaaliehdokkaisiin Siltamäessä Helsingissä huhtikuussa 2011.
Nuoret tutustumassa puolueiden vaalimainoksiin ja eduskuntavaaliehdokkaisiin Siltamäessä Helsingissä huhtikuussa 2011. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Sdp:llä on kevään eduskuntavaaleissa ylivoimaisesti suurin vaalibudjetti, 1,5 miljoonaa euroa. Puolueen vaalibudjetti on kasvanut vuoden 2011 eduskuntavaaleista 100 000 euroa.

Sdp:n puoluesihteeri Reijo Paanasen mukaan budjetti on suuri, koska puolue tekee tavallista pidemmän vaalikampanjan, joka on alkanut jo elokuussa.

"Teemme myös kahden uuden vaalipiirin kanssa tehostettua yhteistyötä", hän viittaa uusiin Kaakkois-Suomen ja Savo-Karjalan vaalipiireihin.

Kyseiset vaalipiirit saavat erityistä tukea "joitakin kymmeniä tuhansia euroja".

Sdp:n vaalibudjetista 80–85 prosenttia tulee puoluetuesta. Puoluetukea on tällä vaalikaudella leikattu kaksi kertaa, mikä on hankaloittanut puolueiden kampanjasuunnittelua.

Myös vaalirahakohun vaikutus näkyy.

"Rahan saaminen sisään on huomattavasti vaikeampaa kuin ennen", Paananen sanoo.

Eniten vaalibudjettiaan on odotetusti kasvattanut perussuomalaiset, josta tuli viime eduskuntavaaleissa "jytkynsä" takia iso puolue. Perussuomalaisten vaalibudjetti kasvaa 400 000 eurosta 700 000 euroon. Puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo sanoo, että vaalibudjetti kasvaa, koska isompana puolue saa nyt enemmän puoluetukea.

"Muuta vaalirahoitusta meillä ei ole. Sitä vartenhan tuki on tarkoitettu. Meidän puolueella ei ole minkäänlaisia sidosryhmiä eikä etujärjestöjä tukemassa, emmekä järjestä seminaareja ja taulunmyyntikampanjoita. Näin pysymme sitoutumattomana", hän sanoo.

Vaalibudjettiaan kasvattaa myös vasemmistoliitto, jonka budjetti on nyt samankokoinen kuin perussuomalaisilla.

Perussuomalaisten ja vasemmistoliiton vaalibudjetit eivät kuitenkaan yllä kolmen suurimman puolueen tasolle, vaikka sekä kokoomus että keskusta ovat pienentäneet vaalibudjettejaan.

Suurin pudottaja on kokoomus, jonka eduskuntavaalibudjetti pienenee edellisistä eduskuntavaaleista peräti 40 prosentilla miljoonaan euroon.

Puoluesihteeri Minna Arven mukaan kokoomuksen kokonaisrahoitus on pienentynyt puoluetuen pienentämisen takia.

"Olemme myös päättäneet, että emme ota lainaa kampanjaan", hän kertoo.

Arve muistuttaa, että summa sisältää vain puoluetoimiston rahoittaman kampanjan. "Tämän lisäksi piirit panostavat kukin voimavarojensa mukaan oman vaalipiirinsä vaalityöhön. Myös yksittäiset kokoomusyhdistykset käyttävät varojaan vaalimainontaan ja -tilaisuuksiin."

Toiseksi suurimman oppositiopuolueen, keskustan, vaalibudjetti on nyt 900 000 euroa. Se on 200 000 euroa pienempi kuin vuonna 2011.

Myös Rkp:llä on roima supistus, noin 150 000 euroa. Rkp:n budjetti on kuitenkin yhtä suuri kuin perussuomalaisilla ja vasemmistoliitolla.

Vihreillä on edellisten vaalien tapaan eduskuntapuolueista pienin vaalibudjetti. Nyt sitä nipistetään edellisistä vaaleista 10 000 eurolla 360 000 euroon.

Puoluesihteeri Lasse Miettisen mukaan vihreiden taloudelliset resurssit ovat paljon niukemmat kuin neljä vuotta sitten, mutta puolue katsoo, että nämä vaalit ovat Suomen kannalta "käsittämättömän tärkeät". "Olemme venyttänet koko toiminnan äärimmilleen."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat