Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaistutkijat kehittävät ebolatestiä alkeellisiin oloihin

Helsingin ja Turun yliopistot ovat mukana laajassa EU-rahoitteisessa ebolatutkimuksessa

Kotimaa
 
Laura Oja
Tutkija Suvi Kuivanen käsitteli ulkomaisesta näytteestä löydettyä virusta turvalaboratoriossa Helsingin yliopiston tiloissa Meilahdessa.
Tutkija Suvi Kuivanen käsitteli ulkomaisesta näytteestä löydettyä virusta turvalaboratoriossa Helsingin yliopiston tiloissa Meilahdessa. Kuva: Laura Oja

Tutkimusryhmät Helsingin ja Turun yliopistoissa alkavat kehittää ebolatestejä, jotka soveltuvat käytettäväksi myös alkeellisissa ja äärimmäisissä oloissa Afrikassa. Tutkimustyö käynnistyy helmikuussa.

"Tällä tutkimusprojektilla pyritään tekemään nopeasti testejä, jotka soveltuvat hyvinkin hankaliin afrikkalaisiin olosuhteisiin. Olosuhteisiin, joissa on äärimmäiset lämpötilaolot, ei sähköä, ei vettä", kertoo hanketta Suomessa koordinoiva zoonoosivirologian professori Olli Vapalahti Helsingin yliopistosta.

Artikkeliin liittyvät

Turusta hankkeessa on mukana virusopin professori Ilkka Julkusen työryhmä.

Helsingin ja Turun tutkimustyö on osa suurta EU-rahoitteista ebolatutkimusta. EU jakoi tutkimusta varten 200 miljoonaa euroa, josta valtaosa meni rokotetutkimukseen. Yli 10 miljoonaa euroa myönnettiin Afrikan olosuhteisiin soveltuvien diagnostisten menetelmien kehittämiseen.

Diagnostiikkaa kehittää kolme konsortiota eli tutkimuslaitosten yhteenliittymää. Suomalaiset ovat mukana 15 yhteistyökumppanin konsortiossa, johon kuuluu yliopistoja, tutkimuslaitoksia ja yrityksiä muista EU-maista ja Afrikasta.

Suomalaisten työhön on myönnetty 260 000 euroa.

Tähän mennessä suomalainen tutkimusryhmä on kehittänyt Suomeen ebolatestin, jolla varauduttiin epidemian leviämiseen. Testiä käytettiin syksyllä yhden tartuntaepäilyn kohdalla. Epäily oli aiheeton.

Suomessa tutkitut ebolanäytteet on tehty tartuntavaarattomiksi, ja tutkimusta on tehty viruksen osilla. Ebolatutkimushankkeen yhteistyökumppaneilla on käytössään laboratorioita, joissa voi myös kasvattaa tartuttavaa virusta.

Vapalahden työryhmä tutkii luonnosta tarttuvia infektioita. Se on ollut mukana kehittämässä pikatestejä myyräkuumeeseen ja puutiaisaivokuumeeseen.

Vapalahden mukaan suomalaiset varautuvat kehittämään pikatestiä myös ebolaan. Se voi olla raskaus- tai hiv-testin tapainen. Myös ebolan geenitesteille on tarvetta. Niitä on perinteisesti tehty laboratorio-oloissa, mutta nyt tavoitteena ovat kenttäkelpoiset laitteet.

"Viime aikoina on tullut laitteita, joita voi kantaa metsässä, ja joilla pyritään yksinkertaistamaan näitä hommia. Yritämme viedä eboladiagnostiikkaa tällaisille laitteille, joilla testit voi silti tehdä luotettavasti, toistuvasti ja turvallisesti", Vapalahti sanoo.

Vapalahden mukaan tutkimustyössä etsitään välineitä myös immuniteetin toteamiseen. On tärkeä todeta, onko ihmisellä vasta-aineita taudin sairastamisen tai rokotteen jälkeen.

Ebolaepidemia Afrikassa on alkanut laantua, mutta tutkimustyöllä varaudutaan myös tulevaan.

"Mikä on tapahtunut, voi tapahtua uudestaan. Tällä varaudutaan seuraaviin samantyyppisiin epidemioihin, joita valitettavasti varmasti tulee. Ebolaviruksia on viittä eri lajia, ja on myös Marburg-virus, joka aiheuttaa samantapaisen taudin", Vapalahti sanoo.

"Jos nyt olisi ollut paremmin diagnostiikkaa tarjolla, ebola ei olisi ehkä levinnyt näin."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat