Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näin tiedonkeruu verkossa toimisi

Armeija tiedustelujohtaja: Tarvitsemme verkkovalvontaa että voimme turvata suomalaisia

Suomi jää paitsioon, jos tiedusteluoikeuksia ei paranneta, sanoo sotilastiedustelujohtaja

Kotimaa
 
Puolustusvoimien tiedustelujohtaja: Tietoliikennetiedustelu on kuin rekisterinumeroiden keräämistä
Puolustusvoimien tiedustelujohtaja: Tietoliikennetiedustelu on kuin rekisterinumeroiden keräämistä
Puolustusvoimien tiedustelulaitoksen apulaisjohtaja Martti J. Kari vertaa viranomaisten haluamia uusia tietoliikennettä koskevia valvontaoikeuksia rekisterinumeroiden keräämiseen tieliikenteessä. ”Kaikki nelostietä käyttävät autot ajavat kontrollipisteen ohi, mutta me psyäytämme vain keltaisen auton, jossa on Ruotsin rekisterikilvet. Sen jälkeen katsomme auton sisälle, että onko tieto siellä vai ei”, Kari vertasi HSTV:n studiokeskustelussa.
Neljä vaihetta

Näin tiedonkeruu verkossa toimisi

1. Viranomaiset kytkeytyisivät valikoituihin teleoperaattorien kaapeleihin, joissa kulkevan liikenteen ne saisivat tarkasteltavakseen.

2. Oikeus antaisi luvan valikoida tästä massasta viestejä tietyillä ulkoisilla kriteereillä. Kriteeri voisi liittyä vaikkapa viestintään terrorikoulutuksesta tunnettuun osoitteeseen tai vieraan vallan sotilasvoimille.

3. Näin valikoituneet viestit päätyisivät lähempään tarkasteluun. Myös niiden sisältöä voitaisiin tässä vaiheessa mietinnön mukaan lukea.

4. Epäilyttävät viestit toimitettaisiin eteenpäin viranomaiselle, jolle oikeus myönsi luvan keruuseen.

Pitäisikö suomalaisten nettiliikennettä ohjata laajassa mitassa seulaan, joka löytää joukosta terroristeja ja vieraan vallan sotilasviestintää?

Tässä kaksi näkemystä asiasta.

Näkemys yksi: Kyllä, armeija tarvitsee oikeuden tiedonkeruuseen, koska "lähialueiden" sotilaallinen tietokin on siirtynyt yhä selvemmin sinne. Jos oikeuksia ei tule, valtiojohto tekee päätöksiä vähäisemmillä tiedoilla. Jos tulee, puolustus toimii.

Näkemys kaksi: Ei. Keruu vaarantaa tavallisen ihmisen yksityisyyden, kun luettavaksi voi päätyä kaikenlaista. Lisäksi armeijalle ja poliisille ehdotetut tekniset tiedonkeruun oikeudet eivät edes toimi.

Totuuden numero yksi esitti tiistaina Puolustusvoimien tiedustelukeskuksen apulaisjohtaja Martti J. Kari HSTV:n harvinaisessa haastattelussa.

Totuutta numero kaksi taas ajaa kiivaasti Liikenne- ja viestintäministeriö (LVM).

Puolustusvoimien tiedustelujohtaja: Tietääkö joku suomalaisen, jonka oikeuksia olemme loukanneet?
Puolustusvoimien tiedustelujohtaja: Tietääkö joku suomalaisen, jonka oikeuksia olemme loukanneet?
Puolustusvoimien tiedustelulaitoksen apulaisjohtaja Martti J. Kari sanoo, että suomalaiset ovat turvassa puolustusvoimien haluamalta uudelta tietoliikennetiedustelulta. Karin mukaan väärinkäytöksiä ei synny, koska puolustusvoimat ei seuraa suomalaisia. ”Jos joku tietää henkilön, jonka oikeuksia sotilaallinen signaalitiedustelu on loukannut, niin keskustelen mielelläni hänen kanssaan”, Kari sanoi HSTV:n studiokeskustelussa.

Kuka

Martti J. Kari

 Puolustusvoimien Tiedustelulaitoksen apulaisjohtaja. Rauhanajan kokeneimpia signaalitiedustelun ammattilaisia.

 Ylennettiin everstiksi vuonna 2012. Johti aiemmin Tikkakoskella sotaväen salaperäistä teknistä Viestikoelaitosta.

 Viiden lapsen isä ja kokenut laskuvarjohyppääjä sekä jalkapallon, Lähi-idän historian ja kielten harrastaja. Filosofian maisteri, opiskeli venäjän lisäksi muun muassa arabiaa.

 Poika Tommi on Jyväskylän JJK:n tähtihyökkääjä.

Viranomaisten kiista tiedonkeruusta kärjistyi, kun sotilastiedustelun johtohahmo Kari esitti huolensa armeijan toimintakyvystä.

"Tällä hetkellä tilanne on se, että osaa siihen [tilannekuvaan] tarvittavasta tiedosta ei ole enää meidän saatavilla, se on haettava kaapelista ja verkosta."

Uusi laki parantaisi Karin mukaan myös mahdollisuuksia tehdä tiedustelua kriisialueilla.

"Päästään huolehtimaan, ettei yhtään poikaa tule Afganistanista mustassa säkissä."

Valvontaa vuodenvaihteessa esittänyt työryhmä esitti sen ulottamista myös terrorismin torjuntaan ja kansainväliseen järjestäytyneeseen rikollisuuteen. Niiden torjunta kuuluu Suojelupoliisille ja Keskusrikospoliisille. Valvonta keskitettäisiin teknisesti yhteen paikkaan, joka voisi olla Puolustusvoimissa.

LVM:n ylijohtajan Juhapekka Ristolan mielestä digivalvonta mahdollistaa laajat väärinkäytökset ja uhkaa yksityisyyttä.

"Meitä vähän hirvittää, kun näemme, mihin maailma on menossa ja missä se jo on", Ristola sanoo puhelimitse.

Hän perää arvokeskustelua siitä, millaisia järjestelmiä halutaan ylipäätään rakentaa.

Ulkomailla väärinkäytöksiä on paljastunut. Esimerkiksi Yhdysvaltain turvallisuusvirasto NSA myönsi vuonna 2013 sen valvojien muun muassa tutkineen seurustelukumppaniensa viestintää. Laajemmin järjestelmiä on kritisoitu siitä, että laajan keruun haaviin voi jäädä myös täysin syyttömiä ihmisiä.

"Jos emme nyt kiinnitä näihin asioihin huomiota, hukkaamme helposti jotain hyvin arvokasta."

Karin mielestä väärinkäytökset kyetään ehkäisemään "hallinnollisella, poliittisella ja eettisellä" valvonnalla.

"Sotilastiedustelu on vuodesta 1927 kerännyt signaaleja. Jos joku tietää henkilön, jonka oikeuksia Suomen sotilastiedustelu on loukannut, keskustelen mielelläni hänen kanssaan."

Karin mielestä automaattisen keruun kriteerit on mahdollista laatia niin, että lähempään tarkasteluun päätyy vähän täysin ulkopuolisten ihmisten viestejä.

Laura Oja HS
Puolustusvoimien tiedustelukeskuksen apulaisjohtajan Martti J. Karin mielestä Puolustusvoimat tarvitsee oikeuden tiedonkeruuseen armeijan toimintakyvyn takaamiseksi.
Puolustusvoimien tiedustelukeskuksen apulaisjohtajan Martti J. Karin mielestä Puolustusvoimat tarvitsee oikeuden tiedonkeruuseen armeijan toimintakyvyn takaamiseksi.

Ristola arvelee myös, että keruu ei olisi teknisesti tehokasta.

Hän ihmettelee, miten Suomen kautta kulkevaa verkkoliikennettä seuraamalla saataisiin kiinni esimerkiksi lähimaiden armeijoiden liikenne, joka voi kiertää mitä kautta tahansa. Viestejä voi olla vaikea lukea, sillä tavallisten kuluttajatuotteidenkin suoja on parantunut huimasti.

"Salauksia on parannettu niin, ettei niitä pysty avaamaan ilmeisesti juuri mikään tiedustelupalvelu", Ristola sanoo.

Pari viikkoa sitten Britannian pääministeri David Cameron lupasi kieltää viestipalvelut, joihin maan turvallisuusviranomaiset eivät pääse käsiksi. Tällaisia sovelluksia voivat olla arkiset viestimet kuten Whatsapp tai iMessage. Verkkoyhtiöt vastustavat niiden asiakkaisiin kohdistuvaa valvontaa eri puolilla maailmaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat