Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kekseliäs isännöitsijä säästi Suomen suurlähetystölle 150 000 dollaria vuodessa

Markku Nieminen kiinnitti huomiota lähetystön suuriin sähkö- ja kaasulaskuihin

Kotimaa
 
Washington
Dermot Tatlow
Virastomestari Markku Nieminen kutsuttiin vanhaan asemapaikkaansa Washingtoniin ympäristöpalkintoa varten. Samalla hän hoitaa jäähdytyskoneen huoltotyöt. Nykyisin Nieminen työskentelee ulkoministeriössä Katajanokalla.
Virastomestari Markku Nieminen kutsuttiin vanhaan asemapaikkaansa Washingtoniin ympäristöpalkintoa varten. Samalla hän hoitaa jäähdytyskoneen huoltotyöt. Nykyisin Nieminen työskentelee ulkoministeriössä Katajanokalla. Kuva: Dermot Tatlow

Tarkan markan isännöitsijä voi olla ei kullan, vaan platinan arvoinen. Markku Nieminen on sellainen isännöitsijä.

Keskiviikkona kolmesataa kutsuvierasta kerääntyi Suomen Washingtonin-suurlähetystöön juhlimaan lähetystölle myönnettyä ympäristöpalkintoa. Suomi sai ensimmäisenä lähetystönä Yhdysvalloissa platinaisen Leed-palkinnon vihreytensä ansiosta.

Fakta

Suomi on ainoa platinamaa

 Suomen Washingtonin-suurlähetystö sai keskiviikkona Green Building Council –järjestöltä ympäristötunnustuksen.

 LEED-palkintoja on hopeisia, kultaisia ja platinanvärisiä. Suomi on nyt ainoa lähetystö Yhdysvalloissa, joka on saanut platinaa.

 Palkintoon vaikuttavat esimerkiksi energiankulutus ja kierrätys. Työmatkoihin hankittiin Jopo-pyöriä.

Etukäteen harva tiesi, että kaiken takana on virastomestari Nieminen.

Kun Nieminen työskenteli Washingtonin suurlähetystössä vuosina 2004–2011, häntä ihmetyttivät lähetystörakennuksen kovat sähkö- ja kaasulaskut. Kaikki Yhdysvalloissa asuneet tietävät, että kun kesällä on ulkona kuuma, kodit ja ostoskeskukset viilennetään niin kylmiksi, että sisään mennessä pitää pukea päälleen.

"Lähetystön kulutus oli ihan amerikkalaisten normien mukaista, mutta minusta se oli hurja, koska tulin Suomesta", Nieminen toteaa vaatimattomaan tyyliinsä.

Nieminen sattuu olemaan koulutukseltaan laivasähköasentaja. Mitäs jos, hän mietti, syksystä kevääseen käytettäisiin ulkoilmaa jäähdyttämiseen (free cooling) sen sijasta, että lämmintä sisäilmaa viilennetään sähköllä?

Ja mitäs jos, Nieminen mietti myös, ilmaa ei aluksi jäähdytetäkään liian kylmäksi, jotta voidaan lakata lämmittämästä jäähdytettyä ilmaa, kuten amerikkalaisissa taloissa on tapana?

Suomalaisesta tämä tietysti kuulostaa järkevältä, mutta lähetystön jäähdytysjärjestelmän amerikkalaisille huoltomiehille ajatus oli vallankumouksellinen.

"Meni huoltoyhtiön kanssa sukset ristiin", Nieminen sanoo. "Sitten he tottuivat, että näillä mennään."

Ei tässä vielä kaikki.

Nieminen huomasi, että lähetystön julkisivu kuumeni auringossa, ja takapuoli pysyi viileänä. Hän päätti asentaa lämpöpumpun, jonka avulla etupuolen lämpö otetaan talteen ja sillä lämmitetään takapuolta.

Washingtonista ei löytynyt firmaa, joka olisi ryhtynyt asennushommiin sopuhintaan. Nieminen tilasi lämpöpumpun tehtaalta ja teki työn itse.

"Jos näen, että jossain kulutetaan liikaa, jotain täytyy tehdä", hän sanoo.

Lopputulos? Lähetystö käyttää 50 prosenttia vähemmän sähköä ja 65 prosenttia vähemmän kaasua kuin kymmenisen vuotta sitten.

Tämä merkitsee 150 000 dollarin (133 000 euron) säästöjä vuodessa – ja palkintoa, joka on herättänyt huomiota.

Puolalaiset, norjalaiset ja hollantilaiset ovatkin kyselleet, miten suomalaiset sen oikein tekivät.

"Ruotsalaisetkin sanoivat jälkeenpäin, että heidän olisi pitänyt ajatella asiaa, kun he rakensivat uutta lähetystöään, mutta se ei tullut mieleen", Nieminen sanoo ja hymyilee hieman.

Tarinan sankari sai Washingtonin-pestiinsä kaksi vuotta jatkoa, jotta hän ehti tehdä kaikki suunnittelemansa uudistukset. Rahaa virastomestari ei palkinnosta saa, eikä säästyneitä rahoja panna suoraan muuhunkaan. Valtio säästää.

"Se on Suomelle mennyt se hyöty, ja niin kuuluukin. Me olemme ministeriössä töissä", Nieminen toteaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat