Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsi saa jatkuvasti nuhteita huonosta suomen opetuksesta

Ruotsi saa kerta toisensa jälkeen Euroopan neuvostolta moitteita puutteista suomen opetuksessa

Kotimaa
 
Magnus Laupa
Toisen luokan oppilaat Emil Hälvä ja Jade Sindre opettelivat suomea opettaja Ritva Moussaouin tunnilla. Moussaouin mielestä suomen kielen aseman suuri ongelma on, ettei Ruotsissa ole koulutettu tarpeeksi suomen opettajia. Jos tunnit tai oppilasmäärät kasvaisivat, olisi opettajista joka tapauksessa pula, hän sanoo.
Toisen luokan oppilaat Emil Hälvä ja Jade Sindre opettelivat suomea opettaja Ritva Moussaouin tunnilla. Moussaouin mielestä suomen kielen aseman suuri ongelma on, ettei Ruotsissa ole koulutettu tarpeeksi suomen opettajia. Jos tunnit tai oppilasmäärät kasvaisivat, olisi opettajista joka tapauksessa pula, hän sanoo. Kuva: Magnus Laupa

Tukholma. Suomen kielen opettaja Ritva Moussaoui pudistelee päätään, muttei vastaa mitään. Hän ei selvästi haluaisi sanoa, etteivät hänen oppilaansa oikeasti opi nykyisellä tahdilla suomea koulussa.

Niin asia taitaa silti olla.

"Nykyinen tuntimäärä on aivan liian pieni, opetusta pitäisi olla ainakin kolme kertaa viikossa. Me yritämme kyllä kaikkemme", Moussaoui sanoo Syskonstuganin koulun luokkahuoneessa Tukholman lähistöllä sijaitsevassa Haningessa.

Tämän iltapäivän suomen tunnilla kahdeksanvuotiaat Jade Sindre ja Emil Hälvä opettelevat suomenkielisiä lauseita piirustusvihon sivuilta.

"Tässä on delfiini, sen nimi on Fiini", Sindre lukee ja toistaa saman lauseen uudelleen sujuvammalla kotikielellään ruotsilla.

Sindrellä ja Hälvällä on molemmilla toisen vanhemman puolelta suomenkielinen tausta, ja he saavat suomen opetusta äidinkielenä 40 minuuttia viikossa.

Se on liian vähän, arvostelee Moussaouin lisäksi Euroopan neuvosto hiljattain julkaisemassaan raportissa.

Raportin mukaan Ruotsin suomen opetuksessa on puutteita niin peruskoulussa, esikoulussa kuin opettajien koulutuksessakin. Lisäksi puuttuu esimerkiksi oppimateriaaleja. "Ruotsin pitäisi tehdä jotakin ja nopeasti, todellakin nyt, eikä odottaa jälleen viittä tai kymmentä vuotta, koska silloin vähemmistökieli menetetään", sanoo Euroopan neuvoston asiantuntijaryhmässä Ruotsin osuudesta vastannut kielitieteen tohtori Claudine Brohy Freiburgin yliopistosta.

Kerta oli jo viides, kun Ruotsi sai nuhteita Euroopan alueellisten tai vähemmistökielten peruskirjan rikkomisesta.

Ruotsin 2010 voimaan tullut vähemmistölaki takaa muun muassa, että taustaltaan suomenkielinen saa halutessaan käydä esikoulun ja päiväkodin osittain tai kokonaan suomeksi, jos hän asuu Ruotsin suomalaiseen hallintoalueeseen kuuluvassa kunnassa. Kunnat saavat vähemmistötyöhön myös valtionavustusta.

Haningessa vähemmistöasioista vastaava Marjaana Lehmonen Nilsson pelkää, että pikkulapsena alkanut kielen oppiminen katoaa kuitenkin peruskouluun tultaessa. Peruskoulua kun ei mainita lainkaan vähemmistölaissa, ja koululain takaama äidinkielenopetus on monelle oppilaalle riittämätöntä.

Kaksikielisiä kouluja on koko Ruotsissa enää kuusi. Lisäksi joissakin kouluissa on kaksikielisiä luokkia. Tällä hetkellä vain noin puolet suomenkielisen hallintoalueen kunnista tarjoaa päiväkodin ja esikoulun suomeksi kuten laki vaatii. Sen rikkomisesta ei käytännössä rangaista.

Ei tilanne toki ole täysin kurja.

Yksi myönteinen muutos on, että tämän vuoden helmikuussa Ruotsin suomen kielen hallintoalue kasvaa seitsemällä kunnalla 59 kuntaan. Se tarkoittaa, että yhä suuremmassa osassa Ruotsia kunnat ovat velvoitettuja tarjoamaan palveluja. Lisäksi tänä vuonna tulee voimaan lakimuutos, jonka myötä äidinkielenopetusta on tarjottava myös niille suomalaistaustaisille oppilaille, joilla ei ole kielen perustaitoja. Nykyisin näin tehdään vain joissakin kunnissa.

"Det är lite inne att vara finne", Ritva Moussaoui riimittelee ja viittaa siihen, että vanhempien silmissä suomalaisuus ja suomen lukeminen on melkein muodissa.

Myös molemmat oppilaat Jade Sindre ja Emil Hälvä lukisivat mielellään lisää suomea. Ainakin kun kysyy opettajan kuullessa.

"Tämä on kivaa. Opettaja on niin kiva ja kaverit", Sindre sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat