Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rkp mylläisi sosiaaliturvaa ja työelämää

Työttömyysturvaa voisi korottaa ja sen kestoa lyhentää

Kotimaa
 
Markus Jokela HS
Carl Haglund avasi vaalitilaisuuden Ruotsalaisessa teatterissa tarinalla ääri-islamistisen Boko Haramin Nigeriassa kaappaamasta tytöstä.
Carl Haglund avasi vaalitilaisuuden Ruotsalaisessa teatterissa tarinalla ääri-islamistisen Boko Haramin Nigeriassa kaappaamasta tytöstä. Kuva: Markus Jokela HS

Ruotsalainen kansanpuolue muokkaisi sosiaaliturvaa ja työelämän pelisääntöjä reippain ottein. Näin suomalaiset saataisiin nykyistä paremmin töihin ja pysymään siellä.

"Lähtökohta on se, että työnteon pitää olla aina kannattavaa", totesi puolueen puheenjohtaja Carl Haglund keskiviikkona Rkp:n vaaliohjelman julkistamistilaisuudessa.

Ohjelmassa on pitkä lista toimenpiteitä, joilla voitaisiin helpottaa yritysten mahdollisuuksia työllistää.

Rkp olisi valmis korottamaan työttömyyskorvausta nykyisestä, mutta lyhentäisi samalla sen kestoaikaa. Työn verotusta taas pitäisi keventää progressiota lieventämällä.

"Jokaiselle pitäisi jäädä vähintään puolet hänen ansaitsemastaan palkasta käteen", vaaliohjelmassa vaaditaan.

Julkisen talouden velkaantuminen olisi pysäytettävä, mutta ei palkansaajien, eläkeläisten ja yrittäjien verotusta koventamalla.

Työelämän pelisäännöistä, kuten työajasta, pitäisi Rkp:n mielestä voida sopia nykyistä joustavammin yrityskohtaisesti. Työssä jaksamista pitäisi edistää joustavammilla työajoilla. Osa-aikatyöhön pitäisi voida siirtyä terveyssyistä nykyistä helpommin.

Haglundin mielestä erilaiset sosiaaliturvan kannustinloukut ja monimutkainen byrokratia pitäisi vihdoin purkaa. Työnvälitystä ja ammatin vaihtoon tähtäävää kouluttautumista pitäisi tehostaa.

"Sosiaaliturvan uudistamiseen tarvittaisiin Sata-komitea kakkonen", Haglund maalaili.

Sosiaali- ja terveysministeriön asettama Sata-komitea selvitti sosiaaliturvan uudistustarpeita kuusi vuotta sitten, mutta sen tuloksista valtaosa jäi toteutumatta eri eturyhmien vastustuksen vuoksi.

Rkp muuttaisi perhevapaita koskevaa lainsäädäntöä sekä vapaista aiheutuvien kustannusten jakautumista työnantajille siten, että nuorten naisten asema työelämässä paranisi. "Naisten syrjintä työelämässä on lopetettava."

Maahanmuuttajien työllistymistä pitäisi helpottaa poistamalla tarveharkinta EU:n ulkopuolelta tulevien työluvissa.

"Työvoiman määrä Suomessa vähenee. Me tarvitsemme ulkomaista työvoimaa."

Haglund korosti, että Suomen ulkopolitiikan on jatkossakin korostettava ihmisoikeuksia, demokratiaa, sananvapautta ja oikeusvaltion periaatteita.

Haglundin mielestä on häpeällistä, että Suomi ottaa vain 750 kiintiöpakolaista vuosittain. Suomi poikkeaa tässä muista rikkaista maista, hän huomautti.

"Pitää muistaa, että pakolaiset ovat yleensä koulutettuja ja työhaluisia ihmisiä. He haluavat osallistua yhteiskunnan rakentamiseen, eikä heitä voi pitää pelkkänä kulueränä. He ovat meille voimavara."

Suomen mahdollisesta Nato-jäsenyydestä Rkp haluaisi teettää parlamentaarisen selvityksen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat