Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lasten ja nuorten mielenterveyttä voi parantaa arkisilla teoilla

Mielenterveysseura kokosi keinot lasten ja nuorten mielenterveyden edistämiseksi. Moni kunta ei ole kiinnostunut niistä, vaikka ongelmien ehkäisy toisi säästöä.

Kotimaa
 
Sari Gustafsson / Lehtikuva
Koululaisten mielenterveyttä voi edistää pienillä asioilla, kuten toisen kannustamisella. Mielenterveysseuran ohjeita on jaettu muun muassa alakoululaisille.
Koululaisten mielenterveyttä voi edistää pienillä asioilla, kuten toisen kannustamisella. Mielenterveysseuran ohjeita on jaettu muun muassa alakoululaisille. Kuva: Sari Gustafsson / Lehtikuva

Tästä on kyse

 Moni aikuisuudessa puhkeava mielenterveyden häiriö on alkanut lapsuudessa.

 Mielen hyvinvointiin vaikuttavat lapsuudessa koetut tapahtumat, sosiaaliset suhteet ja oma kehitys.

 Ne eivät johda sairastumiseen automaattisesti, vaan mielenterveyttä voi myös tukea ja edistää.

Lasten ja nuorten mielenterveyttä voi tukea joka kerta, kun heitä tapaa. Se tapahtuu pienin arkisin konstein.

"Mielenterveydessä on kyse taidoista, joita voi oppia", sanoo lasten ja nuorten mielenterveystyön johtaja Marjo Hannukkala Suomen mielenterveysseurasta.

Sopivia keinoja on koottu opettajille, päiväkodeille ja nuorisotyöntekijöille laadittuihin aineistoihin, mutta ne eivät leviä kaikkiin kuntiin.

"Vaarana on, että aineistoja ei saada käyttöön kattavasti", Hannukkala harmittelee. Tilaisuuksia auttaa jätetään käyttämättä.

Marjo Hannukkala
Marjo Hannukkala
Elina Marjamäki
Elina Marjamäki

Aineistot on kehittänyt Mielenterveysseura, ja niitä tukevia koulutuksia järjestetään opetus- ja kulttuuriministeriön sekä Raha-automaattiyhdistyksen tuella.

Kunnat ovat ottaneet aineistot käyttöön vaihtelevasti: yksi tilasi niitä tukevan koulutuksen kaikille alakoulussa opettaville, moni kunta ei kenellekään.

Koulut tarvitsevat apua pulmien tunnistamiseen, sanoo Kuntaliiton opetuksesta ja kulttuurista vastaava johtaja Terhi Päivärinta.

"Asia on tärkeä. Koulussa on koko ikäluokka läsnä, ja siellä huomaa ongelmia ja muutoksia. Mitä enemmän koululla on apuvälineitä tunnistaa niitä, sitä paremmin se voi auttaa."

Säästöä aineistojen käyttämättä jättäminen tuskin tuo, sillä mielenterveysongelmien hoitaminen on paljon kalliimpaa kuin niiden ehkäiseminen.

"Jokainen sijoitettu euro tuo viiden euron säästön", Mielenterveysseuran projektisuunnittelija Elina Marjamäki siteeraa muutaman vuoden takaisen eurooppalaisen tutkimuksen havaintoa.

Vastaavaa on todettu myös Suomessa Tarja Paakkosen väitöstutkimuksessa pari vuotta sitten.

Väitöstutkimuksen mukaan lasten ja nuorten palveluista 1990-luvun lamassa eniten leikanneet kunnat saivat 2000-luvulla suurimmat laskut vaikeahoitoisten nuorten psykiatrisesta hoidosta.

Yhdestä vaikeahoitoisesta nuoresta saattoi tulla kunnalle yli miljoonan euron lasku. Keskimääräinen hoitomeno oli noin puoli miljoonaa euroa.

Mielenterveyttä edistetään pienillä asioilla, joita ei edes ajattele sellaisina. Niihin kuuluvat muun muassa toisen huomaaminen, kuulumisten kysyminen, tekeminen yhdessä, kannustaminen ja lohduttaminen.

Itsestäänselviä, voisi ajatella, mutta "elämän kiireet kuljettavat meitä niin, että asiat unohtuvat", Marjamäki huomauttaa.

"Muistatko esimerkiksi hassutella lapsen kanssa, vai meneekö arki vain kulkemiseen paikasta toiseen?"

Osa taas on sanojen antamista tunteille. Mitä tunsin tänään? Olinko iloinen vai innostunut, huojentunut vai onnellinen? Vai kenties pelokas, huolissani, ujo, nolostunut, ahdistunut tai lamaantunut?

Näitä pohditaan eri-ikäisille laadituissa aineistoissa. Niitä on alakoululaisille, yläkoululaisille, toisen asteen oppilaille ja nuorisotyöntekijöille. Varhaiskasvatuksen ja neuvoloiden käsikirja ilmestyi äskettäin.

Käsittelyn tueksi on tehty kuvakortteja, pöytäteatteri pahvisine hahmoineen sekä pelejä. Esimerkiksi alaluokkalaisten pelissä käsitellään tunteita, houkutuksia, lepoa, itsetuntoa ja ihmissuhteita.

Aineistoja tekemässä oli alan työntekijöitä. Heiltä Marjamäki on kuullut, että jo pienet ymmärtävät, mistä on kyse:

"Päiväkodissa kokeiltiin pöytäteatteria ja puhuttiin ulkopuolelle jättämisestä. Kun 3–4-vuotiaat hakivat vaatteita mennäkseen ulos, he juttelivat keskenään siitä, että kaikkien pitää mahtua leikkiin mukaan."

Palaute on ollut hyvää. Työntekijät kertovat, että oma työ on saanut uusia merkityksiä ja että jaksaminen on kohentunut.

Suosion myötä esiin nousi uusi pulma. Mielenterveysseuralla ei ole vakituisia työntekijöitä, jotka kouluttaisivat aineistojen käyttöön.

Aineistot kehitettiin projektirahoituksella, ja kouluttamiseen tarvittaisiin lisää rahaa. Sitä on anottu, ja päätös tulee maaliskuussa.

Seura toivoo myönteistä päätöstä. Muuten koulutusta vaille jäävät ne tuhat alakoulun opettajaa ja oppilashuollossa toimivaa, jotka jo odottavat koulutusta ja käsikirjaa käyttääkseen niitä oppilaittensa kanssa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat