Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pelastaako yhteiskuntasopimus Suomen?

Johtavat poliitikot puhuvat vaalien jälkeen tehtävästä sopimuksesta, jolla Suomi saataisiin nousuun. Näin tehtiin Korpilammella vuonna 1977 luodun konsensuksen myötä.

Kotimaa
 
Jarmo Matilainen HS
Suomen Pankin pääjohtaja Mauno Koivisto (sd) esitti talouslukuja Korpilampi-seminaarissa vuonna 1977. Pääministeri Kalevi Sorsa (sd) tarkkailee. Seminaariin oli kutsuttu puolueiden, etujärjestöjen ja elinkeinoelämän johtajat, jotka haluttiin saada puhaltamaan yhteen hiileen.
Suomen Pankin pääjohtaja Mauno Koivisto (sd) esitti talouslukuja Korpilampi-seminaarissa vuonna 1977. Pääministeri Kalevi Sorsa (sd) tarkkailee. Seminaariin oli kutsuttu puolueiden, etujärjestöjen ja elinkeinoelämän johtajat, jotka haluttiin saada puhaltamaan yhteen hiileen. Kuva: Jarmo Matilainen HS

Usea poliitikko on alkanut puhua yhteiskuntasopimuksesta, joka luotsaa Suomen nousuun, ylös taantumasta: talous alkaa kasvaa ja työpaikat lisääntyvät.

Kun vaalit on käyty ja pääministeriehdokas on tiedossa, puolueet ja etujärjestöt kokoontuvat miettimään, mitä pitää tehdä.

"Kun me kaikki vannomme kasvun nimeen – tarvitaan kilpailukykyä, tuottavuutta, uusia työpaikkoja ja kustannuskilpailukykyä – kaikki nämä elementit pöytään, jossa ovat työnantajat, työntekijät ja poliittinen päätöksenteko", sanoo keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä.

Puoluejohtajista hänen tunnetaan kehitelleen ideaa eniten. Sipilän mielestä yhteiskuntasopimus tehtäisiin hallitusohjelman pohjaksi.

"Hallitusohjelmaa varten liikkumavaraa on selvitettävä."

Suomi on luottanut konsensukseen, kuten tulopoliittisiin kokonaisratkaisuihin ja vuoden 2013 työllisyys- ja kasvusopimukseen.

Moni on haikaillut konsensuspolitiikan kulminaatiopisteenä pidetyn Korpilammen vuoden 1977 seminaarin kaltaista ryhtiliikettä. Tuolloin Kalevi Sorsan (sd) hallitus onnistui hakemaan laajan yhteisymmärryksen Suomen talouspolitiikalle.

Sipilän yhteiskuntasopimuksessakin ytimessä on kolmikanta, eli hallitus ja työmarkkinajärjestöt. Ainakin MTK ja yrittäjät kutsuttaisiin mukaan. Osa asioista päätettäisiin eduskunnassa, osa kolmikannassa, mutta tärkeintä olisi yhteinen sitoumus.

"Työajan joustokysymyksiä, koeajan pidentämistä, palkkauskynnyksen alentamista, työturvaan, osaamiseen ja koulutukseen liittyviä kysymyksiä. Kaikki muut paitsi palkka-asiat olisivat pöydässä", Sipilä sanoo.

"Selviä konkreettisia asioita, joita voitaisiin kokeilla tai ottaa määräaikaisesti käyttöön, ja osasta tulisi pysyviä."

Sopimuksen tarve ymmärretään kautta poliittisen kentän, mutta kun sisällöstä ei ole tietoa, ollaan odottavalla kannalla.

Sdp:ssä pelätään, että kyse on palkansaajien kyykyttämisestä. Sdp:n puoluesihteeri Reijo Paananen sanoo, että puolue on mukana, jos kyse on aidosta sopimisesta. "Mutta ei niin, että tähän nimi alle."

Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n puheenjohtaja Antti Palola kannattaa yhteiskuntasopimusta mutta näkee ilmassa luottamuspulaa. Se johtuu ehdotuksista alentaa palkkoja, pidentää työaikoja ja heikentää muita työsuhteen ehtoja.

Näkyvästi esillä ovat olleet kokoomuksen yrittäjä-kansanedustajan Eero Lehden teesit irtisanomissuojan heikentämisestä ja työttömyysturvan porrastamisesta. Yleisesti on tosin hyväksytty, että työllistämisen esteitä pitää purkaa.

Jotta työntekijät joustavat työehdoissa, vastineeksi työntekijöiden on saatava turvaa. Jos edellytetään, että työtä on otettava vastaan kauempaakin, työntekijän on saatava varmuus työsuhteen jatkuvuudesta.

"Ennen kuin minkäänlaisia joustoja voidaan edes harkita, täytyy kaikista räikeimmiltä työelämän epäoikeudenmukaisuuksilta katkaista siivet. Nollasopimukset on kiellettävä", totesi hiljattain Sdp:n kansanedustaja Jukka Kärnä. Nollasopimuksella työntekijän työsuhde voi päättyä millä hetkellä hyvänsä.

Pääministeri Alexander Stubbin (kok) kommentit eivät kannusta yhteiskuntasopimukseen. Hän on moittinut Suomea pysähtyneeksi, koska päätöksiä on yritetty tehdä konsensuksella. Poliittisen ja eturyhmien välisen yhteisymmärryksen hakeminen uhkaa halvaannuttaa Suomen, pääministeri on sanonut.

Poliittisessa kentässä ja etujärjestökentässä on ristiriitoja, jotka ovat konsensuksen tiellä.

Korkeasti koulutettujen Akava esitti syksyllä määräaikaista lakia, jolla pitkäaikaistyöttömän voisi palkata vähintään kymmenen kuukauden määräaikaiseen työsuhteeseen ilman muuta perustetta määräaikaisuudelle.

Kokoomus esitti, että uusien työntekijöiden koeaikoja pitäisi selvästi pidentää, jotta suomalaisia saadaan enemmän töihin.

SAK ja STTK torjuivat esitykset.

Käynnissä on torjuntataistelu, jotta ansiosidonnaista työttömyysturvaa ei muutettaisi.

Yhteiskuntasopimuksen teko vaikeutuu, jos Sdp jää oppositioon.

Olli Pohjanpalo HS
olli.pohjanpalo@hs.fi

Hannes Heikura HS
Pääministeri Esko Aho (kesk) ja valtiovarainministeri Iiro Viinanen (kok) matkalla Säätytalon tupo-neuvotteluihin vuonna 1991.
Pääministeri Esko Aho (kesk) ja valtiovarainministeri Iiro Viinanen (kok) matkalla Säätytalon tupo-neuvotteluihin vuonna 1991.

Rio Gandara HS
SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly eläkeneuvotteluissa Etelärannassa vuonna 2014.
SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly eläkeneuvotteluissa Etelärannassa vuonna 2014.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat