Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Söderskärin majakkaa repii vuokrariita – naapurisaaren rahamies voitti pikakilvan

Söderskärin majakan omistajat menettivät puutalot. Pikakilvan voitti naapurisaaren rahamies. Majakalle pääsy voi vaikeutua.

Kotimaa
 
Leif Rosas
Söderskärin majakan omistajalla Sebastian Lönnqvistillä on arkkitehtitoimistossaan Espoossa jättijuliste majakasta. Saaren puutalojen menetys on kirpaissut majakan omistajaa.
Söderskärin majakan omistajalla Sebastian Lönnqvistillä on arkkitehtitoimistossaan Espoossa jättijuliste majakasta. Saaren puutalojen menetys on kirpaissut majakan omistajaa. Kuva: Leif Rosas

Söderskärin majakkasaarella on nyt kaksi valtiasta. Suomen ainoan yksityisen majakan omistajat ovat hävinneet kilvan saaren puutalojen vuokraamisesta.

Marraskuussa runsaassa viikossa toteutetun kilpailun yllätysvoittaja on naapurisaaren kantasukuun kuuluva laivanvarustaja Hans Jonasson.

Söderskär on Porvoon edustalla. Majakka on suosittu risteilykohde Helsingistä. Kävijöitä on ollut 4 000–6 000 vuodessa.

"Tämä voi johtaa siihen, ettei yleisöllä enää ole pääsyä majakkaan. Ei ole tukikohtaa kahvilalle ja majakan korjaajille", sanoo arkkitehti Sebastian Lönnqvist, toinen majakan omistajista.

Leif Rosas
Laitureiden ja riippusillan käytöstä on kiistaa. Niihin pätee yleinen kulkuoikeus, Metsähallitus arvioi.
Laitureiden ja riippusillan käytöstä on kiistaa. Niihin pätee yleinen kulkuoikeus, Metsähallitus arvioi.

Rakennukset omistavalle Metsähallitukselle oli ratkaisevaa, että Jonassonin EW Finland Oy tarjosi 840 euron kuukausivuokran. Majakan omistajien Varustamo Origo tarjosi 541:tä euroa, samankaltaista vuokraa kuin oli ollut käytäntö vuodesta 2008.

Uusi vuokrasopimus on kymmeneksi vuodeksi.

"Mekin pyysimme useasti pitkää vuokrasopimusta. Kesken neuvottelujen Metsähallitus ilmoitti, että kilpailuttaa rakennukset", Lönnqvist sanoo.

Origo voitti pistein 28–16 kokemuksessa luontomatkailusta sekä liiketoiminta- ja yhteistyösuunnitelmien sopivuudessa.

Metsähallituksen puistonjohtaja Erkki Virolainen kiistää, että kilpailutus olisi järjestetty yllättäen.

"Toimintaamme eivät kuulu lehmänkaupat. Emme voi suosia tiettyä tahoa, ja Origon näkemys vuokratasosta olisi ollut suunnilleen heidän yritystoimintansa piilotukea", Virolainen sanoo.

Tulokkaan halu vuokrata rakennukset yllätti Virolaisen mukaan Metsähallituksenkin.

Jonasson on laivoihin työväkeä vuokraavan Euroworkin hallituksen puheenjohtaja. Uraan kuuluu virolais-suomalainen Nordic Jetline ja Viking Line.

Jonassonin luotsi- ja veneenrakentajasuku on kotoisin majakan kupeesta Pirttisaaresta.

EW Finland hoitaa saaristokuljetuksia Porvoon ja Sipoon saaristoissa. Edustajansa Oskar Berndtssonin mukaan Jonasson oli valmis ostamaan Söderskärin majakan vuonna 2002, jolloin nykyiset omistajat saivat sen.

"Aito tarkoituksemme on majakan kulttuuriperinnön säilyttäminen, eikä meillä ole halua riitaan. Alue pitää siistiä, sillä se ei nyt ole siinä kunnossa kuin pitäisi", Berndtsson sanoo.

Kiistan aiheita on lukuisia. Majakan omistajia epäilyttää, aikooko tulokas rajoittaa merkittävästi matkailua Söderskärillä. Rakennusten vuokrausehto on, että aluetta käytetään luonto- ja kulttuurimatkailuun.

Majakan omistajat haluavat nyt kasvattaa kävijämääriä, jotta tulot säilyvät. Heillä on ympäristöministeriön poikkeuslupa tuoda ihmisiä saareen lintujen pesimäaikaan touko–heinäkuussa.

Söderskär on suojelukohde, mutta toiminta ei selvityksen mukaan ole häirinnyt pesintää.

"Emme vuokraa rakennuksia yksityiskäyttöön. Uuden toimijan on tarkoitus jatkaa matkailua", Virolainen sanoo.

Lisäksi majakan omistajat pitävät laitureita ominaan, koska ovat pääosin kustantaneet ja rakennuttaneet ne.

Korjaus 2.2. kello 11.35: Toisin kuin jutussa aiemmin luki, Söderskärin majakan omistajilla ei ole Metsähallituksen kanssa kiistaa riippusillan omistuksesta ja vuokrausoikeuksista. Kyse on toisesta sillasta, joka on kiinteä puusilta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat