Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Entinen talouskomissaari Rehn myöntää: "Eurokriisin hoidossa on tehty virheitä"

Entinen talouskomissaari Olli Rehn myöntää ongelmat mutta puolustaa kriisimaiden kohtelua

Kotimaa
 
Olli Rehn: Kyse ei ole vaalishoppailusta
Olli Rehn: Kyse ei ole vaalishoppailusta
Keskustan europarlamentaarikko Olli Rehn, 52, kertoi HSTV:n Studio Kulmapöydässä, että hän asettuu ehdolle eduskuntavaaleihin Helsingin vaalipiirissä. Rehnin mukaan nyt on äänestäjien tehtävä arvioida onko hän enemmän hyödyksi Helsingissä vai Brysellissä.

Euroopassa on meneillään avoin kapina talouskuria vastaan. Mitä pidempään eurokriisi on kestänyt sitä suurempaa arvostelua kriisimaihin kohdistetut julkistalouden sopeutustoimet ovat saaneet.

Kansan turhautuminen kulminoitui Kreikassa lopulta vasemmistopuolue Syrizan valtaannousuun viikko sitten. Seuraavana vuorossa on Espanja, uhoaa Euroopan vasemmisto.

Olli Rehn (kesk) ei ole enää tämän sotkun keskellä vaan europarlamentin jäsen matkalla Arkadianmäelle. Hän toimi silti ensimmäiset viisi kriisivuotta talouskomissaarina, joten arvostelu kohdistuu myös häneen.

Rehnin mielestä kriitikot eivät ota huomioon, miten vaikeassa tilanteessa vuonna 2010 oltiin. Taloushistorian toiseksi pahin kriisi iski täysin yllättäen.

"Kun talous- ja rahaliittoa luotiin, siihen jäi ainakin kaksi isoa mustaa aukkoa. Julkistaloutta koskevien sääntöjen toimeenpanoon ei ollut mitään uskottavaa välineistöä", Rehn huomauttaa.

"Sen lisäksi uskottiin ilmeisesti, että tällaista kriisiä ei voi syntyä, koska sille ei ollut mitään hoitomekanismia. Molemmat jouduttiin luomaan lennosta, kun kriisi oli jo päällä."

Euromaat vahvistivat myöhemmin sääntöjä ja rakensivat Euroopan vakausmekanismin. Rehn sanoo, että se toimi yhdessä Euroopan keskuspankin (EKP) kanssa tärkeänä osana isompaa palomuuria.

Lähtötilanteessa vaihtoehtoina oli Rehnin mukaan siis rahaliiton rakenteiden muuttaminen heti tai Kreikan ja muiden kriisimaiden laittaminen hevoskuurille. Vain jälkimmäinen ratkaisu oli käytännössä mahdollinen.

Euroopassa ei ollut Yhdysvaltain kaltaista tilannetta: isoa liittovaltion budjettia, suurta pankkijärjestelmää tukevaa rahastoa ja keskuspankkia, joka tekee kaikkensa talouden tukemiseksi.

Euroalueen oli joko annettava hajota, tai piti toimia epätäydellisessä maailmassa parhain mahdollisin keinoin, sanoo Rehn.

"Se taas edellytti kriisimaissa vaikeita päätöksiä kilpailukyvyn kohentamiseksi ja julkisen talouden voimakasta sopeuttamista."

Kiristettiinkö silti liikaa? Kreikan taloudesta hävisi muutamassa vuodessa viidennes, ja maan velkaantumisvauhti kiihtyi rajusti. Myös muissa maissa talouden sukellus on ollut suuri.

Kriisin jälkipuinti on Rehnin mielestä usein epäreilua.

"Kreikan suhteen päätöksenteko ei voinut perustua niinkään taloustieteelliseen syväanalyysiin vaan siihen, paljonko rahoitusta oli myönnetty. Lainoittajien olisi pitänyt panna enemmän rahaa pöydälle, jos oltaisiin haluttu pehmeämpää sopeutusta", hän sanoo.

"Siksi vasemmiston jälkiviisaus on hurskastelua. Hallitus, jossa Sdp ja vasemmistoliitto olivat mukana, edusti kaikista kovinta talouskurilinjaa."

Sen linjan vaikutukset ovat näkyneet. Euroopan perusoikeusviraston sekä Euroopan neuvoston sosiaalisten oikeuksien komitean mukaan lailla suojattuja perus- ja ihmisoikeuksia ei ole otettu riittävästi huomioon eurokriisin hoidossa.

Näin on erityisesti Kreikassa, jonka kansanterveydellisestä kriisistä lääketieteen ammattilaiset ovat varoittaneet.

"Oikeusvaltioperiaate on Euroopan unionin kulmakivi, ja siitä pitää tietysti pitää kiinni. Mutta kun puhutaan finanssipolitiikasta, on perimmäinen päätösvalta ja vastuu jäsenmailla. Niiden on tehtävä päätöksiä, jotka varmistavat perusoikeuksien toteutumisen", sanoo Rehn.

Rehn ei väitä, että kriisinhoito olisi ollut moitteetonta. "Eurokriisin hoidossa on varmasti tehty virheitä. Ne eivät ole pahasta tahdosta johtuvia, vaan kyse oli siitä, että jouduimme toimimaan puutteellisen tiedon varassa."

Juhani Niiranen HS
"Olen joutunut Euroopassa vaikeisiin paikkoihin sekä ulko- että talouspolitiikan saralla. Toivon, että voin käyttää näitä oppeja Suomen hyväksi", sanoo kansanedustajaksi pyrkivä Olli Rehn.
"Olen joutunut Euroopassa vaikeisiin paikkoihin sekä ulko- että talouspolitiikan saralla. Toivon, että voin käyttää näitä oppeja Suomen hyväksi", sanoo kansanedustajaksi pyrkivä Olli Rehn.

Myllerryksistä huolimatta Rehn on toiveikas euroalueen suhteen.

Rakenneuudistuksia on jatkettava ja Kreikan suhteen on pysyttävä tiukkana, hän sanoo.

Rehn kohauttaa olkiaan, kun häneltä kysytään, onko raju arvostelu jättänyt arpia.

"Politiikassa siihen joutuu tottumaan", Rehn toteaa.

Nyt hän vaikuttaa levolliselta. Edessä siintää joko Suomen politiikka tai jatkaminen europarlamentissa. Molemmat työt hävinnevät haastavuudessa eurokriisin hoidolle.

Studio Kulmapöytä: Miksi et halua istua vaimosi vieressä, Olli Rehn?
Studio Kulmapöytä: Miksi et halua istua vaimosi vieressä, Olli Rehn?
Eduskuntaan uudelleen pyrkivä europarlamentaarikko Olli Rehn saattaa eduskunnassa joutua istumaan vaimonsa vieressä. Myös Rehnin vaimo Merja on ehdokkaana. Studio Kulmapöydässä Rehn kertoo, miksei hän haluaisi istua vaimonsa vieressä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat