Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Laura Räty: Pienituloisten veroprosentti voi olla jopa 90 – kannustinloukut purettava

Sosiaali- ja terveysministerin mukaan jokaisesta eurosta tulisi jäädä käteen vähintään puolet

Kotimaa
 
Sirpa Räihä HS
Sosiaali- ja terveysministeri Laura Rädyn (kok) mielestä osa-aikatyön eri muotoja tarvitaan lisää, jotta työllisyys paranee. "Niitä toivovat sekä pienten lasten vanhemmat että eläkeikää lähestyvät työntekijät."
Sosiaali- ja terveysministeri Laura Rädyn (kok) mielestä osa-aikatyön eri muotoja tarvitaan lisää, jotta työllisyys paranee. "Niitä toivovat sekä pienten lasten vanhemmat että eläkeikää lähestyvät työntekijät." Kuva: Sirpa Räihä HS

Vähintään puolet jokaisesta ansaitusta eurosta kuuluu työntekijälle, sanoo sosiaali- ja terveysministeri Laura Räty (kok). Hän haluaisi jatkaa sosiaaliturvan ja verotuksen uudistamista seuraavalla vaalikaudella, jotta työnteko olisi kaikille kannattavaa.

Nyt ei kuitenkaan puhuta suuripalkkaisten asioista vaan kaikkein pienituloisimmista ja heidän verotuksensa keventämisestä.

"Jos saa sosiaaliturvaa ja alkaa tehdä vähän töitä, verotus kiristyy ja etuudet pienenevät niin, että tietyllä tulotasolla todellinen veroprosentti voi olla jopa 90. Ei silloin kannata ottaa työtä vastaan", Räty sanoo.

Ongelmia syntyy varsinkin niille, jotka saavat sekä työmarkkina- ja toimeentulotukia että asumistukea. Pienet lisäansiot leikkaavat tukia niin paljon, että käteen jäävä raha vähenee merkittävästi.

Kannustinloukuista on puhuttu jo vuosia. Miksei niitä ole jo purettu?

"Sosiaaliturva on monimutkainen kokonaisuus, mutta tällä hallituskaudella on otettu askelia oikeaan suuntaan. Sosiaaliturvaa ei kannata lähteä uudistamaan isolla reformilla vaan asteittain, koska se kytkeytyy niin moniin yhteiskunnan osiin."

Sosiaaliturvaa pitää Rädyn mielestä yksinkertaistaa. Yksi askel tähän suuntaan on toimeentulotuen maksatuksen siirto Kelalle.

Vuosi sitten päätetyt työttömyysturvan ja asumistuen suojaosat taas ovat avaus kannustinloukkujen purkamiseksi. Työtön voi nyt ansaita 300 euroa kuussa menettämättä etuuksia.

"Yhden euromääräisen rajan sijaan tarvittaisiin kuitenkin lineaarinen malli, jossa lisäansiot merkitsisivät aina enemmän rahaa käteen. Sosiaaliturvaa ja verotusta täytyy uudistaa silloin yhdessä."

Kannustavampi verotus olisi Rädyn mielestä tervetullut myös hyvätuloisille, mutta tässä taloustilanteessa hän ei lähtisi lupaamaan heille veronkevennyksiä.

Räty sanoo suhtautuvansa varovaisen positiivisesti mutta pragmaattisesti myös ajatukseen perustulosta, joka ei saa kokoomuksen riveissä juuri tukea.

Vihreät ja vasemmistoliitto ovat esittäneet omia mallejaan. Hiljattain myös keskusta ehdotti jonkinlaista kokeilua.

"Tervehdin ilolla keskustelua perustulosta, mutta mistä silloin keskustellaan? Erilaisia vaihtoehtoja on paljon, mutta en ole vielä nähnyt yhtään toimivaa laskelmaa."

Jos kaikille turvattaisiin esimerkiksi 800 euron perustulo, jota ansiotulot leikkaisivat asteittain, se tulisi yhteiskunnalle hyvin kalliiksi.

"Meillä on aina ihmisiä, jotka eivät kykene töihin, ja juuri heitä varten sosiaaliturva on välttämätön. Jos perustulo poistaisi harkinnanvaraisen sosiaaliturvan, se kurjistaisi kaikkein heikoimmassa asemassa olevien ihmisten tilannetta. Niin ei voi tehdä."

Rädyn mielestä perustulosta on mahdotonta järjestää keskustan ehdottamaa alueellista kokeilua, koska perustulo olisi valtava yhteiskunnan remontti.

"Meillä ei voi olla erilaisia sosiaaliturvan ja verotuksen malleja käytössä eri puolilla maata. Se olisi perustuslain ja ihmisten tasavertaisen kohtelun vastaista."

Rädyn mielestä tulisi keskustella myös ansiosidonnaisen työttömyysturvan korjaamisesta. Hänestä professori Heikki Hiilamo ja muun muassa kansanedustaja Osmo Soininvaara (vihr) nostivat hiljattain julkaistussa raportissa esiin tärkeitä epäkohtia.

Rädystäkin on epäreilua, että kaikki rahoittavat ansiosidonnaista työttömyysturvaa mutta kaikki eivät sitä saa.

"Ansiosidonnaisen 500 päivää on pitkä aika, ja kaikki työllistämistoimethan alkavat vasta sen jälkeen. Niin pitkän työttömyyden jälkeen ei ole helppo palata töihin."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat