Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poliisipartio viettää yönsä juoppokuskina – putkasta herännyt krapulainenkin vietävä kotiin

Poliisivankiloiden karsimisen myötä putkakuljetusten pituudet ovat kasvaneet. Uudessakaupungissa partio voi ajaa vuoron aikana 400 kilometriä pelkkiä kuljetuksia.

Kotimaa
 
HS testasi yli 50 kilometrin putkakuljetuksen
HS testasi yli 50 kilometrin putkakuljetuksen
Juoppokuljetusten pituudet ovat kasvaneet, kun poliisivankiloita on karsittu. Uudenkaupungin poliisi kuljettaa kiinniotettuja monta kertaa yössä yli 50 kilometrin päähän Raumalle. HS:n toimittaja ja kuvaaja lähtivät perjantai-iltana testaamaan matkan ja tutustumaan Rauman poliisivankilaan. Toimittaja: Toni Lehtinen , kuvaus ja editointi: Vesa-Matti Väärä

Uudenkaupungin poliisivankila suljettiin viime syksynä. Juopumuksen tai rikosepäilyn takia kiinniotetut on sen jälkeen kuljetettu yli 50 kilometrin päähän Raumalle. Kenttäjohtajana lauantain vastaisena yönä toiminut ylikonstaapeli Timo Rimpi kertoo, että pahimmillaan poliisipartiot ovat ajaneet vuoron aikana kuljetuksia yli 400 kilometriä. Käytännössä siis Uudenkaupungin ainoa partio on voinut viettänyt valtaosan 12 tunnin työvuorostaan kuljettamalla päihtyneitä.

"Kuljetettavat ovat yleensä sellaisessa kunnossa, että partio on sidottu kuljetukseen. Vaikka tulisi minkälainen hälytys, asiakasta ei vain voi jättää tienvarteen", Rimpi sanoo.

Hän arvioi, että kuljetusten lisääntyminen on kasvattanut kiireellisten tehtävien vasteaikoja. Niihin joudutaan hälyttämään partio naapurikaupungista.

"Ihmisten on myös ymmärrettävä, että avun saaminen kiireettömään tehtävään voi kestää pitkään", Rimpi sanoo.

Uudenkaupungin tilanne on arkipäivää isossa osassa maata. Poliisihallitus päätti lakkauttaa viime vuonna yhdeksän poliisivankilaa. Osa niistä, kuten Pieksämäen ja Kankaanpään poliisivankilat, on jo sulkenut ovensa. Poliisivankiloiden määrää karsitaan lähivuosina.

"Pääsääntöisesti poliisivankilat säilyvät poliisilaitosten pääpoliisiasemalla. Yksitoista poliisivankilaa ei kuitenkaan riitä, sillä silloin välimatkat käyvät liian pitkiksi. Arvioisin, että jokaiselle poliisilaitokselle jää useampi poliisivankila", poliisijohtaja Seppo Kolehmainen Poliisihallituksesta kertoo.

Fakta

Vielä yli 60 poliisivankilaa

 Poliisivankilaverkoston supistaminen liittyy poliisin rakenneuudistukseen.

 Poliisilaitosten on löydettävä ensi vuoteen mennessä 70 miljoonan euron säästöt.

 Yhdeksän poliisivankilan sulkemisesta saadaan 120 000 euron vuokrasäästöt.

 Lakkauttamispäätöksen jälkeen maahan jää 63 poliisivankilaa, joista ainakin kymmenen on nykyisin ainoastaan tilapäiskäytössä.

 Poliisivankiloissa säilytetään poliisin kiinni ottamia henkilöitä. Poliisin kiinniotot ovat joko poliisilakiperusteisia tai rikosperusteisia.

 Edelliset liittyvät lähes aina päihtyneen henkilön putkaan viemiseen.

 Aamulla putkasta vapautuva henkilö saa ilmaisen lipun joukkoliikenteeseen. Vaihtoehtoisesti poliisipartio kuljettaa hänet kotiin.

Suomen laaja poliisivankilaverkosto on peruja kihlakunta-ajalta, jolloin joka kihlakunnassa oli poliisiasema putkineen. Vuoden 2009 alusta poliisilaitosten määrä supistettiin 25:een, ja viime vuoden alussa 11:een.

Kun putkaverkostoa on karsittu, kuljetuksiin käytettävä aika on lisääntynyt. Poliisilla ei ole kuitenkaan tilastoja kuljetuksiin käytettävästä työajasta. Myöskään lisääntyneet piilokuljetukset eivät näy tilastoissa. Timo Rimpi kertoo, että poliisipartio joutuu esimerkiksi usein kuljettamaan putkasta heränneen krapulaisen aamulla takaisin kotiin.

"Heidän pyritään lähettämään kotiinsa julkisilla kulkuneuvoilla, mutta asiakkailla ei ole usein edes kenkiä mukanaan. Muutos on lisännyt myös rikostutkijoiden ajokilometrejä runsaasti", Rimpi sanoo.

Tutkijat joutuvat matkaamaan kuulusteluihin putkapaikkakunnalle. Jos epäillyn kotona tehdään kotietsintä, poliisipartio hakee epäillyn mukaan putkasta.

Suomen poliisijärjestöjen liiton puheenjohtaja Yrjö Suhonen kertoo kuulleensa, että putkakuljetuksia merkitään liikenteen valvonnaksi. Näin liikenteenvalvontatilastoja saadaan kaunisteltua.

"Päihtyneen kuljettaminen tyhjällä valtatiellä keskellä yötä ei ole liikenteenvalvontaa, se on henkilön siirtämistä paikasta toiseen" Suhonen toteaa.

Poliisien määrä on laskenut 400 hengellä vuodesta 2010. Samassa ajassa liikenteenvalvontaan käytetty poliisin työaika ei ole laskenut.

Poliisihallitus kiistää Suhosen väitteen kuljetuksien merkitsemisestä liikenteen valvonnaksi. Uudessakaupungissa kuljetukset eivät ole liikenteenvalvontaa.

"Ei tuollaista ohjetta ole ainakaan meiltä annettu. Kuljetukset eivät tietenkään ole liikenteen valvontaa", Kolehmainen painottaa.

Poliisin kiinni ottamien henkilöiden määrä on vähentynyt viime vuosina. Nouseeko kiinniottamisen rima, jos kiinniotto tarkoittaa tuntien ajelua?

"Meillä on ollut jo vuosia tavoitteena vähentää kiinniottoja, eli putka on viimeinen vaihtoehto. Päihtynyt pyritään ohjaamaan tai toimittamaan ensisijaisesti kotiin", Kolehmainen toteaa.

Timo Rimpi toteaa, että kiinnioton kriteerit eivät ole muuttuneet. "Ei me olla aiemminkaan huviksemme otettu kiinni ihmisiä. Kiinniotetut ovat vaaraksi itselleen tai ympäristölleen, eikä matka-ajan pidentyminen muuta sitä", hän sanoo.

Kolehmainen painottaa, ettei poliisin operatiivinen toiminta ole kärsinyt lisääntyneiden putkakuljetusten takia.

"Operatiivisen toiminnan turvaamiseksi määrittelimme putkakuljetuksen pituudeksi 60 kilometriä. Osa kuljetusmatkoista on toki jo historiallisista syistä pidempiä", hän kertoo.

Suhonen ei niele väitettä operatiivisen toiminnan turvaamisesta. "Poliisihallituksen edustajan pitää virkansa puolesta vastata, että ei mitään uutta auringon alla eikä operatiivinen toiminta vaarannu. Kuljetuksiin käytettävä työaika on hukkaan heitettyä. Jos putkakuljetukset lisääntyvät samalla, kun poliisien määrä vähenee, yhteiskunnan täytyy sietää heikkenevää turvallisuutta", hän sanoo.

Vesa-Matti Väärä
Ylikonstaapeli Timo Rimpi (vas.) on huolissaan putkakuljetusten pidentymisen vaikutuksista poliisien jaksamiseen. Partio voi joutua viettämään suuren osan vuorostaan riehuvan päihtyneen kanssa samassa autossa. Kuskina on vanhempi konstaapeli Petri Perälä.
Ylikonstaapeli Timo Rimpi (vas.) on huolissaan putkakuljetusten pidentymisen vaikutuksista poliisien jaksamiseen. Partio voi joutua viettämään suuren osan vuorostaan riehuvan päihtyneen kanssa samassa autossa. Kuskina on vanhempi konstaapeli Petri Perälä.


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat