Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kotikäyttöinen mittari paljastaa korvatulehduksen

Oulussa jaetaan lapsiperheisiin ilmaisia mittareita, joilla selviää tulehduksen aste. Tarpeettomat lääkärissäkäynnit ovat vähentyneet.

Kotimaa
 
Pekka Fali
Maija Valkama tarkastaa Ilmari-poikansa korvat mittarilla. "Aiemmin kävimme jopa viikoittain lääkärissä ja välillä myös turhaan. Joskus korvakipu saattoikin olla hammassärkyä."
Maija Valkama tarkastaa Ilmari-poikansa korvat mittarilla. "Aiemmin kävimme jopa viikoittain lääkärissä ja välillä myös turhaan. Joskus korvakipu saattoikin olla hammassärkyä." Kuva: Pekka Fali

Korvatulehdusmittari painuu vihreältä kohti keltaista Maija Valkaman tietokoneen näytöllä. Nelivuotiaalla Ilmari Valkamalla saattaa olla orastava korvatulehdus, mutta vielä ei ole kiire lääkäriin.

"Ilmari on ollut koko viikon flunssassa. Korvatulehduskierteessä hän on ollut vauvasta asti ja syönyt lukuisia antibioottikuureja. Mittarin käyttöönoton jälkeen emme ole käyneet lääkärissä kertaakaan. Se on iso helpotus", Valkama kertoo.

Oulussa on viime syksystä lähtien jaettu lapsiperheisiin maksutonta Otometri-nimistä laitetta, jolla voi itse tarkistaa korvatulehduksen asteen. Laite syöttää korvakäytävään lyhytkestoisen äänisignaalin ja mittaa takaisin heijastumista. Jos korvassa on tulehdus, mittari havaitsee sen korvakäytävän akustisista ominaisuuksista.

Laite on internetin välityksellä yhteydessä mittauskeskukseen, joka analysoi tuloksen. Vihreä väri kertoo terveestä korvasta, keltaisella odotetaan ja punaisella lähdetään lääkäriin.

Otometrin on kehittänyt kempeleläisyritys Otometri Oy yhdessä Oulun yliopistollisen sairaalan korvaklinikan kanssa.

Ensimmäiset kokemukset ovat myönteisiä: turhat lääkärissäkäynnit vähenivät.

"Käynnit ovat vähentyneet huomattavasti. Aiemmin perheet toivat flunssaisia lapsia nopeasti lääkäriin kysyäkseen, joko tarvitaan antibioottikuuria. Nyt he ovat pysytelleet kotona", kertoo terveyskeskuslääkäri Satu Vavuli.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuspäällikkö Arto Palmu arvioi, että kotimittarilla voisi olla valtakunnallisessa käytössä iso vaikutus. Korvatulehdusepäilyn takia lääkärissä käydään koko maassa vuosittain jopa satojatuhansia kertoja.

"Varmasti se vähentäisi käyntejä, joilla tulehdusta ei todeta. Näitä käyntejä on erittäin paljon."

Vavuli sanoo kirjoittavansa antibioottikuurin alle puolessa tapauksista. Loput hän lähettää kotiin seuraamaan tilannetta.

Antibioottien käyttö korvatulehduksiin on vähentynyt Suomessa viime vuosina selvästi. Alle viisivuotiaille kirjoitettujen reseptien määrä romahti viidessä vuodessa noin kolmanneksen.

Palmu pitää kehitystä suurelta osin pneumokokkirokotteen ansiona. Se lisättiin rokoteohjelmaan vuonna 2010.

"Toisaalta tietoisuus rokotteesta on voinut muuttaa sekä lääkäreiden että perheiden asenteita."

Antibioottihoidon teho korvatulehduksiin on Palmun mukaan yleensä vähäinen. Suurimmalla osalla lapsista korvatulehdus paranee itsestään.

"Diagnoosin tekeminen on vaikeaa, kun lapsi on levoton ja liikkuu. Uudet diagnosointimenetelmät ovat siinä mielessä tervetulleita."

Kun äiti suorittaa diagnoosin kotipöydän ääressä, Ilmari Valkama istuu hievahtamatta.

"Vastaanotolla tilanne on vaikea. Hänellä on lääkärikammo."

Terveyskeskuslääkäri Vavuli pitää Otometria luotettavana. Oulun yliopiston lastentautiopin professori Matti Uhari sen sijaan ei luottaisi kotimittaukseen.

"Ei ole tarpeeksi pitävästi osoitettu, että se diagnosoi oikein. Turhia lääkärissäkäyntejä ei ole. Jos laite toteaa, että korvatulehdusta ei ole, se ei tarkoita, ettei lapsi voisi olla vakavasti sairas."

Sitran rahoittamassa tutkimushankkeessa on mukana yli sata perhettä Kiimingin hyvinvointikeskuksen alueelta. Perheitä etsitään lisää.

Hallintoylilääkäri Eila Erkkilä sanoo odottavansa kiinnostuneena laskelmia siitä, kuinka paljon kotimittaus vähentää terveydenhuollon kustannuksia.

"Laite voisi olla korvatulehdusperheisiin yhtä luonteva hankinta kuin verensokerimittarit diabeetikoille."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat