Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yksityisfirman vartija voi jatkossa vahtia päihtyneitä

Kotimaa
 
Vesa-Matti Väärä
Poliisivartija Tino Niittymäki kertoo joutuvansa painimaan päihtyneiden kanssa jopa useita kertoja vuoron aikana.
Poliisivartija Tino Niittymäki kertoo joutuvansa painimaan päihtyneiden kanssa jopa useita kertoja vuoron aikana. Kuva: Vesa-Matti Väärä

Rauman poliisivankilan eteisen lattialla on perjantaina kuivunutta verta. Poliisivartija Tino Niittymäki on joutunut aiemmin illalla painimaan juopuneen asiakkaan kanssa. Kiinniotettu mies huutaa nyt putkassa puukottavansa ensimmäisen ovelle tulevan. Lähteenmäki puntaroi poliisipartion kanssa, onko mahdollista, että kiinniotettu olisi onnistunut salakuljettamaan puukon "munissaan".

"No, putkaan ei tarvitse mennä nyt, joten annetaan miehen raivota ja nukkua", Niittymäki sanoo.

Niittymäki on poliisivankilan ainoa yövuorossa oleva vartija. Useissa poliisivankiloissa kärsitään vartijapulasta. Esimerkiksi Loimaan poliisiasemalta joudutaan tuomaan juopuneita jopa kolme kertaa työvuoron aikana Turkuun, sillä omassa putkassa ei ole vartijoita.

Vartijapulaa aiotaan helpottaa, sillä eduskunnassa on käsittelyssä laki yksityisestä turvallisuusalasta. Se mahdollistaa vartiointiliikkeiden vartijoiden tilapäisen käyttämisen päihtyneiden valvomiseen. Tilapäistä työvoimaa voidaan käyttää vaikkapa suurten festivaalien aikaan, jolloin poliisi ottaa kiinni normaalia enemmän päihtyneitä.

Suomen poliisijärjestöjen liiton puheenjohtaja Yrjö Suhonen pelkää lain heikentävän poliisivartijoiden työtilannetta entisestään.

"Tilapäinen on venyvä termi. Aivan samaan tapaan kuin autoveron piti olla tilapäinen. Miten sitä paitsi varmistetaan, että poliisivankilassa työskentelevä yksityisyrityksen vartija ei pääse käsiksi esimerkiksi rekisteritietoihin", Suhonen puntaroi.

Sisäministeriön mukaan tilapäinen-termiä käytettiin lainvalmistelussa joustavuuden takia.

"Jos laissa määriteltäisiin vaikkapa ulkopuolisten vartijoiden käytön maksimituntimäärä, käytäntö olisi liian jäykkä. Perustuslakivaliokunta halusi sitä paitsi tarkennuksia hallituksen esitykseen juuri tilapäisyydestä", lainsäädäntöneuvos Timo Kerttula sisäministeriöstä kertoo.

Perustuslakivaliokunnan mukaan yksityisen vartijan käyttäminen avustavana ja epäitsenäisenä työntekijänä on siis mahdollista. Valiokunnan mukaan vartijoiden jatkuvaluonteinen käyttäminen ei saa olla mahdollista, sillä muuten toiminnassa on vaarana poliisitoiminnan osittainen yksityistäminen.

Tino Niittymäki pelkää muutoksen aiheuttavan vaaratilanteita.

"Miten tottumaton tilapäinen vartija pärjäisi täällä, kun jokaisessa sellissä voi olla riehuva asiakas", Niittymäki ihmettelee.

Lakiesitys on hallintovaliokunnan käsittelyssä, ja laista äänestetään todennäköisesti vielä kevään aikana.

Toni Lehtinen HS
Rauma

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat