Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hometalo on monen suomalaisen vaiva

Hometalosta pitkä taistelu – Jere Jokinen ja asunnon myyjä jälleen oikeudessa

Pälkäneläinen Jere Jokinen ja asunnon myyjä tapaavat pian uudestaan oikeussalissa

Kotimaa
 
Reijo Hietanen
Pälkäneläisen Jere Jokisen keittiön lattia on purettu. Vanhan talon eristeenä oli käytetty muun muassa sammalta.
Pälkäneläisen Jere Jokisen keittiön lattia on purettu. Vanhan talon eristeenä oli käytetty muun muassa sammalta. Kuva: Reijo Hietanen

Paha haju leviää ulos tielle asti.

Pieni talo sijaitsee Pälkäneellä kuutisen kilometriä keskustasta pienellä tontilla. Lämpötila on nollan paikkeilla, ja tuuli on vaimea.

Tausta

Hometalo on monen suomalaisen vaiva

Kosteus- ja homevauriot koskevat satojatuhansia suomalaisia.

Vuonna 2012 eduskunnan tarkastusvaliokunta arvioi, että pahoja vaurioita on jopa kymmenessä prosentissa pien- ja rivitaloista. Merkittävästi vaurioituneissa omakoti- ja rivitaloissa asuu 220 000–440 000 ihmistä.

HS kertoi äskettäin, että suurella osalla suomalaisista asunnoista ei ole kauppa-arvoa. Jopa noin 800 000 omakotitaloa on muualla kuin kasvukeskuksissa.

Kun kuvioon liittää suurten ikäluokkien luopumisen vanhoista omakotitaloistaan, voi olla, että hometalotapaukset ja niihin liittyvät riidat yleistyvät.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan kosteusvaurio- ja hometaloasia on varsin yleisesti tiedossa mutta vielä on tehtävää rakentamisen laadussa, ylläpitokulttuurissa ja korjauksissa. Tämä kaikki maksaa valtavasti.

THL:n johtava tutkija Anne Hyvärinen kertoo haja-asutusalueilla asuvan paljon ihmisiä, jotka altistuvat vaurioille.

"Valitettava tosiasia on, että kun sisäilmaongelma iskee huonokuntoisessa rakennuksessa ja ihminen sairastuu, hänellä ei välttämättä ole enää henkistä resurssia lähteä asiaa hoitamaan."

Siksi onkin erikoinen kokemus, kun tontilta kantautuu nenään makea haju, sellainen kuin joskus aikoinaan kellareiden hillokomeroissa.

Lempääläläisen Jere Jokisen muutama vuosi sitten ostama vanha hirsitalo on hometalo. Se on Jokisen huonoin kauppa, ja lopullinen hinta on vielä hyvinkin epäselvä.

Seuraavaksi myyjä ja ostaja tapaavat hovioikeudessa. Talo on asumiskelvoton.

Talossa on yhä sähkölämmitys, vaikka yksi lausunnon antanut rakennusinsinööri totesi, että paras vaihtoehto olisi purkaa talo ja rakentaa tilalle uusi.

Jokinen maksoi talosta 95 000 euroa ja otti sitä varten lainaa. Nyt hän maksaa sitä pois, vuokran ohella.

Taitekattoinen hirsitalo on 1930-luvun lopulta. Sen kylkeen on rakennettu 1980-luvulla niin sanottu elintasosiipi.

"Ostopäätökseen vaikutti se, että hirsikehikon sisällä ei ole koskaan ollut kosteita tiloja. Ne ovat siivessä. Oli myös uusittu keittiö ja uusi peltikatto", Jokinen sanoo. Hän luuli taloa hyvin pidetyksi.

Jokinen ehti asua talossa noin vuoden, kunnes oireet alkoivat koetella liikaa. Meni pitkään ennen kuin hän suostui myöntämään itselleen, että ne johtuvat talosta. Nykyisin Jokinen ei enää juuri käy talossa.

"Viiden minuutin kuluessa alkaa kihelmöidä huulia ja kielenkärkeä. Kymmenen minuutin kuluessa keuhkoista alkaa erittyä limaa."

Sisällä keittiössä lattia on kaivettu auki. Pohjalla näkyvät vanhat eristeet: sammalta ja purua. Eristelevyt ovat mustuneet. Jokinen alkaa yskiä.

Käräjillä käytiin viime vuonna ensimmäinen erä. Jokinen voitti sen, osittain. Oikeus määräsi myyjän, jakamattoman kuolinpesän, korvaamaan hinnanalennuksena 25 000 euroa.

Jokinen olisi halunnut purkaa koko kaupan. Nyt hän odottelee, että tapausta aletaan käsitellä hovioikeudessa.

Ongelmien ydin on lisäsiipi. Se esti pohjan tuulettumisen ja tuhosi vanhojen pintojen päälle väärin tehdyt uudet pinnat, mikä taas pilasi eristeitä ja rakenteita. Kiistaa on siitä, mitä talon kunnosta ja remonteista on kerrottu tai jätetty kertomatta.

Lisäksi Jokinen teki poliisille syksyllä tutkintapyynnön petoksesta. Käsittely on yhä kesken.

Reijo Hietanen
Jere Jokisen talo on asumiskelvoton. Siihen pesiytynyt home haisee ulos asti. Jokisen rahat ovat kiinni talossa vielä pitkään.
Jere Jokisen talo on asumiskelvoton. Siihen pesiytynyt home haisee ulos asti. Jokisen rahat ovat kiinni talossa vielä pitkään.

Myyjän puolella puhemiehenä oli pälkäneläinen eläkeläismies, jonka appi ja anoppi asuivat talossa ikänsä. Hänkin harmittelee tilannetta ja sanoo, että tiedot kunnosta tulivat yllätyksenä.

Kuntotarkastusta ei tehty, ja virheet tulivat esiin vasta kun rakenteita purettiin laajasti käräjäoikeuden käsittelyn jälkeen.

"Myyjällä ei ole ollut sellaista käsitystä, että talossa olisi jotain sanomista. Se on tiedetty, että kyse on vanhasta talosta, jossa on asuttu 50 vuotta", mies sanoo. Hän ei halua esiintyä nimellään ja vetoaa myös siihen, että oikeudenkäynti on kesken.

Talo päätettiin myydä, kun isäntä kuoli ja lesken asuminen maaseudulla kävi liian hankalaksi. Myynnistä tuli kuitenkin varsinainen riesa.

"Älkää kukaan myykö vanhaa taloa, jos haluatte välttyä suunnattomilta mieliharmeilta. Tällä kokemuksella olisi ollut helpompi katkaista piuhat seinästä ja antaa talon seistä kuin myydä", mies sanoo.

Myös Jokinen on ottanut opiksi. Jälkikäteen ajateltuna olisi kannattanut pyrkiä sopuun eikä oikeussaliin, koska se on kallista.

"Kun otetaan lakimiehet mukaan, palaa tuhansia tai kymmeniätuhansia. Mitä jos vain sovittaisiin, maltettaisiin mielet eikä riideltäisi."

Oikeuskäsittely on kuitenkin edennyt niin pitkälle, että kumpikaan osapuoli ei tunnu haluavan luovuttaa. Sovintosummat ovat olleet liian kaukana toisistaan.

"Se on noin sadantuhannen euron talo, josta kaksi lakiasiaintoimistoa on saanut kolmen vuoden prosessin aikana noin 25 000 euroa per konttori", Jokinen laskee ja tekee ehdotuksen.

"Tällaiset asiat kuuluisivat välimiesoikeuteen, josta päätös tulisi kerralla eikä olisi valituskelpoinen. Siellä paikat auki, katsotaan tilanne, sitten päätös, ja sen mukaan eletään. Se maksaisi pari kolme tonnia kummallekin osapuolelle."

Jukka Harju HS
Pälkäne

OIKAISU

Hometalon ostanut Jere Jokinen on lempääläinen, ei pälkäneläinen, kuten  otsikossa ja kuvatekstissä kirjoitettiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat