Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poliitikko, älä vie äänestäjää koppiin säkki päässä

Kotimaa
 
Piia Elonen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on politiikan ja talouden toimituksen esimies.

Äänestäjän on tänä keväänä oltava valppaana. Poliitikoille voi tulla kiusaus lupailla kaikenlaista äänien ja eduskuntaan pääsyn toivossa.

Todellisuudessa ensi vaalikaudesta ei tule mitään notkuvaa buffetpöytää vaan kurinalainen dieetti, jossa karsitaan paitsi hiilihydraatteja myös proteiineja.

Talouspolitiikan arviointineuvosto esitti tuoreessa raportissaan, että julkisia menoja on leikattava tai verotusta kiristettävä vuosina 2017 ja 2018. Ne osuvat seuraavan, huhtikuun eduskuntavaalien jälkeen muodostettavan hallituksen kaudelle.

Myös puoluejohtajat ja muut poliitikot ovat jo myöntäneet julkisesti, että erilaisia säästö- ja kiristystoimia on tosiaan luvassa.

Vaikutukset kansalaisen elämään, hyvinvointipalveluihin, yrityksiin ja Suomen talouteen ovat kuitenkin hyvin erilaisia sen mukaan, mitä keinoja talouden tasapainottamiseen valitaan. Leikataanko menoja, ja jos leikataan, niin mistä? Vai kiristetäänkö veroja, ja jos kiristetään, niin mitä veroja?

Tässä kohtaa poliitikot mielellään vaikenevat. Kaikki haluavat toki esiintyä vastuullisina tarkan taloudenpidon ystävinä, mutta keinoista puhuminen on ikävää: jotenkin liian yksityiskohtaista ja sottaista, kuin suurennuslasin alle viety ihohuokonen.

Äänestäjällä on silti oikeus tietää vähintään se, missä mittaluokassa puolueiden ajamat sopeutukset liikkuvat: kuinka monta miljardia pitää yhteensä niistää menoja ja korottaa veroja?

Arviointineuvosto laski raportissaan, että julkisen talouden alijäämä on kolme prosenttia verrattuna Suomen bruttokansantuotteeseen. Euroiksi muutettuna se on karkeasti arvioituna kuusi miljardia euroa. Julkiseen talouteen kuuluvat myös kunnat ja eläkerahastot, mutta valtio kantaa sopeutustaakasta leijonanosan.

Siinä yksi pohjaluku. Mitkä ovat puolueiden vastaukset tähän?

Äänestäjällä on myös oikeus tietää edes karkea jako: mikä puolue hoitaisi sopeutuksen kokonaan menojen leikkauksilla, mikä pelkästään veroja kiristämällä, ja kuka hoitaisi homman puoliksi?

Vaikka puoluejohtaja ei ennen vaaleja uskaltaisi kajota eläkkeisiin tai aikuisten hammashoitoon, äänestäjän kuluttajansuojan nimissä puolueiden pitää kertoa tulevan talouspolitiikkansa päälinjat: montako miljardia valtion pitää säästää ja miten?

HS aikoo vaatia nämä vastaukset puolueilta vaalien alla. Äänestäjä tuskin haluaa astua äänestyskoppiin säkki päässä.

Piia Elonen piia.elonen@hs.fi
Twitter: piiaelonen
Kirjoittaja on HS:n politiikan ja talouden toimituksen uutistuottaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat