Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Terveellinen tammikuu näkyy kasvistiskillä: lehtikaalit viedään nyt käsistä

Salaatit ja muut vihannekset käyvät nyt tavallista paremmin kaupaksi. Lehtikaalin myynti on kahdessa vuodessa seitsenkertaistunut.

Kotimaa
 
Sirpa Räihä HS
Kasvisten kysyntä kasvaa. Työntekijät Oksana (edessä) ja Maria Kappalina leikkasivat tomaattien lehtiä Varpion kasvipuutarhalla.
Kasvisten kysyntä kasvaa. Työntekijät Oksana (edessä) ja Maria Kappalina leikkasivat tomaattien lehtiä Varpion kasvipuutarhalla. Kuva: Sirpa Räihä HS

Vihreä salaattirivi on juuri kypsymässä kauppaan.

"Pari päivää, niin sitten alkaa olla tarpeeksi kookasta", kertoo Timo Varpio.

Varpion puutarhalla Lohjan Virkkalassa on viljelty rapeaa friseesalaattia lokakuusta lähtien. Tarkoitus on kaksinkertaistaa sen tuotanto.

"Mietimme, olisiko toiselle linjalle laitettu jääsalaattia, mutta intuitio sanoi, että friseelle on enemmän kysyntää", kertoo veli Hannu Varpio.

Hän kasvattaa perheen toisella tilalla Orimattilassa kurkkua, ja suunnitelmissa on aloittaa myös lehtikaalin kasvatus.

Fakta

Näitä kasviksia Suomi suosii nyt

 Salaateista myyntiä ovat kasvattaneet erikoissalaatit, baby leaf -tyyppiset salaatit sekä makea friseesalaatti. Ne ovat tulleet jääsalaatin rinnalle.

 Sitrushedelmien sesonki on parhaimmillaan alkuvuodesta. Syksyllä suomalaisille maistuvat erityisesti satsumat ja alkutalvesta klementiinit, kun taas talvella kulutus siirtyy appelsiineihin ja greippeihin.

 Etenkin syöntikypsien mangojen tulo markkinoille on lisännyt niiden myyntiä, eikä mangoa pidetä enää kovin eksoottisena hedelmänä.

 Granaattiomenan myynti on esimerkiksi HOK-Elannon mukaan kasvanut 70 prosenttia edellisvuodesta.

 Marjoja myydään myös keskellä talvea, sillä niiden ympärivuotinen saatavuus on parantunut.

 Avokadosta on tullut koko kansan suosikki.

 

Lähteet: Ruokakesko, S-ryhmä

Varpioiden salaateilla on nyt kaupoissa kysyntää, sillä moni haluaa keventää ruokavaliotaan vuoden alussa. Osa on tehnyt terveellisempään elämään liittyviä uudenvuodenlupauksia, joissa ruokavalion muutos on merkittävässä osassa.

"Hedelmä- ja vihanneskauppa käy hyvin vuoden alussa. Ne täyttävät alkuvuodesta suuremman osan ruokakorien pinta-alasta kuin muina vuodenaikoina", vahvistaa ostojohtaja Kenneth Forsman Ruokakeskosta.

Raskaan jouluruoan jälkeinen elintapojen muutos ei kuitenkaan ole hedelmien ja vihannesten myynnin kasvun ainoa syy. Siksi niiden suosion odotetaan jatkuvan, vaikka osa uudenvuodenlupauksista unohtuu kevään edetessä.

"Terveellisyystrendi ylipäätään on ollut pinnalla, ja viime vuonna uudistetut ravitsemussuositukset lisäsivät entisestään kuluttajien tietoisuutta terveellisestä ruokavaliosta", Forsman arvioi.

Toisaalta kasvikset ovat myös aiempaa halvempia. Tilastokeskuksen mukaan hedelmien ja vihannesten kuluttajahinnat ovat laskeneet viime vuonna keskimäärin 4,2 prosenttia edellisvuodesta. Laskua on ollut etenkin päärynöiden, porkkanoiden, omenien, juuresten, paprikoiden ja sienten hinnoissa.

Hannu ja Timo Varpio tarkastelevat myyntiin meneviä tomaatteja ja salaatteja Varpion puutarhalla Lohjalla.
Hannu ja Timo Varpio tarkastelevat myyntiin meneviä tomaatteja ja salaatteja Varpion puutarhalla Lohjalla.

Yksittäisistä tuotteista huikeinta on ollut lehtikaalin suosio. HS kertoi tammikuussa (12. 1.), että Yhdysvalloissa lehtikaalin suosio jatkuu jo viidettä vuotta.

Trendi näkyy myyntiluvuissa myös Suomessa. Esimerkiksi S-ryhmän kaupoissa lehtikaalia myytiin viime vuonna 28 653 kiloa, kun vielä vuonna 2012 sitä myytiin vain noin 4 000 kiloa.

"Tänä vuonna jo tammikuun alku näyttää siltä, että lehtikaalin myynti olisi edelleen kasvavamassa reilusti", kertoo HOK-Elannon hankinta- ja valikoimapäällikkö Minna Pahkajärvi.

Sosiaalisen median ruokakuvilla, ruokablogeilla ja kokkiohjelmilla on suuri vaikutus tiettyjen ruokien menekkiin. Kun ruokabloggaajat innostuivat avokadopastareseptistä, se näkyi myös avokadojen, korianterin ja lehtipersiljan myynnissä.

"Niitä myydään edelleen paljon", Pahkajärvi kertoo.

Ruokakeskon ostojohtaja Forsman uskoo satokauden mukaiseen syömiseen – siis siihen, että kauppojen asiakkaat suosivat kulloinkin parhaimmillaan olevia kasviksia.

"Se on kasvava trendi kuluttajien joukossa, sillä luontaisten satokausiensa aikana kasvikset ovat maukkaimmillaan."

Suomessa on myös poikkeuksellisen paljon tarjolla esimerkiksi suomalaisia vihanneksia vuoden ympäri, Forsman muistuttaa.

"Meillä viljellään muun muassa tomaatteja, kurkkuja, salaatteja ja yrttejä myös talvella. Tässä mielessä tilanne poikkeaa esimerkiksi naapuristamme Ruotsista."

Pauliina Grönholm HS
Lohja

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat