Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hiihtolomalla voi lasketella edullisesti myös Venäjällä

Venäjän puolella Karjalankannaksella on useita edullisia laskettelukeskuksia

Kotimaa
 
Venäläiset toivottavat suomalaiset tervetulleiksi
Venäläiset toivottavat suomalaiset tervetulleiksi
Karjalankannaksen laskettelukeskukset ovat ruplan arvon laskettua edullisia suomalaisille.

Mitä jos lähtisikin hiihtolomalla Venäjälle laskettelemaan? Moni suomalainen ei tule ajatelleeksi, että lyhyen matkan päässä Suomesta on useita laskettelukeskuksia, jotka ovat etenkin ruplan romahduksen jälkeen hyvin edullisia.

Yksi pietarilaisten ja viipurilaisten suosimista keskuksista on Zolotaja Dolina (Kultainen laakso) Korobitšynossa, Karjalankannaksella entisessä Suontaan kylässä.

Fakta

Laskettelukeskusten hintoja Kannaksella

 Yksi hissilippu 2 euroa.

 Kuuden tunnin hissilippu aikuiselle arkisin 14 e ja viikonloppuisin 19 e.

 Välinevuokraus: lumilauta tai laskettelusukset sekä sauvat ja monot aikuisille 16–20 e/päivä.

 Yhden yön majoitus kahden hengen hotellihuoneessa arkisin 50–100 e, viikonloppuisin 95–166 e.

 Kuuden hengen mökki arkisin 140–277 e/yö, viikonloppuisin 220–443 e/yö.

 Rinnepitseria: pitsat 4–7 e, pastat ja muut pääruoka-annokset 3–8 e, 0,5 litran olut 1,70–2,80 e.

 Ravintola Suontaka: keitot 2,50–3,30 e, pääruoat 5–17 e, jälkiruoat 1,60–2,70 e, 0,5 litran hanaolut 1,60–2,70 e.Esimerkkihinnat ovat Zolotaja Dolinasta.

Talviperjantaina on alkamassa vilkas hiihtoviikonloppu. Zolotaja Dolinassa kalisevat hiihtohissit ja kaiuttimista raikaa tuhti venäläinen iskelmä.

Rinteeseen sujahtaa pyllähteleviä aloittelijoita mutta enimmäkseen vauhdikkaan taitavia laskettelijoita ja lumilautailijoita. Maallikon silmiin rinteet näyttävät hyvin hoidetuilta.

Venäläiset ovat alkaneet suosia oman maansa laskettelukeskuksia ruplan syöksyttyä.

"Kävijämäärämme on kasvanut 30 prosenttia viime vuodesta", arvioi Zolotaja Dolinan toimitusjohtaja Sergei Burdajev.

"Asiakkaamme edustavat keskiluokkaa, ja he ovat ennen kaikkea hyviä hiihtäjiä. He tulevat tänne perheineen, viettävät kaiken aikansa rinteessä eivätkä iltaisin pahemmin istu ravintolassa."

Korobitšynossa vierekkäin sijaitsevien Zolotaja Dolinan ja Snežnyin laskettelukylien raitilla ja parissa ravintolassa on perjantai-iltana hyvin hiljaista. Kylä on kuitenkin Burdajevin mukaan käytännössä täynnä, ja illalla niin mökkien kuin hotellihuoneidenkin ikkunoissa palavat valot.

Suomalaisia laskettelukeskusten rinteistä on kuitenkin vaikea löytää, vaikka esimerkiksi Korobitšynoon on kaakkoiselta Vainikkalan raja-asemalta vain noin 140 kilometriä. Tiet ovat melko hyväkuntoisia lukuun ottamatta aivan viimeisiä paikallistiepätkiä.

"Kesäisin meillä käy suomalaisia kotiseutumatkailijoita jonkin verran, mutta talvella heitä ei ole. Ehkä syynä on se, että Suomessa on korkeampia rinteitä", Burdajev arvelee.

Esimerkiksi Tahkolla rinteet nousevat 200 metrin ja Himoksella 150 metrin korkeuteen, mutta Venäjän lähialueilla korkein rinne on 120-metrinen.

Pietarin suomalaisen koulun rehtori Mika Merilä arvioi, että kovin moni Pietarissa asuvistakaan suomalaisista ei laskettele Venäjällä.

"Luulenpa, että suurin osa Pietarin suomalaisista jättää laskettelun hiihto- ja talvilomille kotimaahan. Rinteet ovat täällä kuitenkin melko pieniä."

Zolotaja Dolinassa kolmen tunnin hissilippu maksaa viikonloppuna noin 15 euroa ja viikolla kymmenisen euroa. Tahkolla ja Himoksella kolmen tunnin lippu maksaa 32–35 euroa.

Juha Metso
Yksi Sosnovossa sijaitsevan Igoran vakioasiakkaista on 77-vuotias pietarilainen Juri, joka ei ole koskaan nähnyt laskettelukeskuksessa suomalaista. Tosin vuonna 2012 presidentti Sauli Niinistö pelasi keskuksen jäähallissa jääkiekkoa kollegansa Vladimir Putinin kanssa.
Yksi Sosnovossa sijaitsevan Igoran vakioasiakkaista on 77-vuotias pietarilainen Juri, joka ei ole koskaan nähnyt laskettelukeskuksessa suomalaista. Tosin vuonna 2012 presidentti Sauli Niinistö pelasi keskuksen jäähallissa jääkiekkoa kollegansa Vladimir Putinin kanssa.

Myös ruoka ja majoittuminen ovat Venäjällä Suomeen verrattuna hyvin edullisia, vaikka valinnanvaraa on vähemmän ja majapaikat ovat vaatimattomampia kuin Suomessa.

Zolotaja Dolinassa on 400 vuodepaikkaa. Kuuden hengen mökin vuorokausihinta on viikonloppuna noin 220–445 euroa. Kahden hengen vaatimaton mutta siisti huone rivitalomaisessa hotellissa – jonka äänieristys ei tosin ole parhaasta päästä – maksaa 50 euroa yö.

Kylän viihtyisässä Suontaka-ravintolassa pää- ja jälkiruoan sekä ruokajuomat saa alle 20 eurolla.

Ruoka on maukasta, ja esimerkiksi omenastruudeli- ja vaniljajäätelöannos on valtava.

Ulkomailta saapuvan turistin kustannuksia kasvattaa Venäjän pakollinen viisumi. Kertaviisumin hinta on hieman yli 80 euroa.

Neuvostoliiton aikoihin venäläiset eivät juuri harrastaneet laskettelua. Karjalankannaksenkin hiihtokeskukset on rakennettu pääosin 2000-luvulla. Suurin hiihtokeskus on Sosnovossa eli entisessä Raudussa sijaitseva Igora, joka avattiin vuonna 2006. Se on muun muassa presidentti Vladimir Putinin suosikki.

Igoraan valmistui vuonna 2010 komea jäähalli näköalaravintoloineen. Presidentti Sauli Niinistö pelasi hallissa Putinin kanssa jääkiekkoa kesällä 2012 Venäjän-vierailunsa yhteydessä. Igorassa on myös maastohiihtolatuja, joita esimerkiksi Zolotaja Dolinassa ei ole.

Snežnyin vastaanoton palvelualttiin työntekijän Ingrida Kiseljovan kollegat eivät osaa englantia. Ulkomaalaisia turisteja ei laskettelukeskuksessa käy.
Snežnyin vastaanoton palvelualttiin työntekijän Ingrida Kiseljovan kollegat eivät osaa englantia. Ulkomaalaisia turisteja ei laskettelukeskuksessa käy.

Yksi Igoran vakioasiakkaista on 77-vuotias pietarilainen Juri.

"En ole koskaan nähnyt täällä suomalaisia", hän sanoo.

Monien pietarilaisten tavoin Juri on tullut Igoraan paikallisjunalla eli elektritškalla, jonka pysäkki on 1,5 kilometrin päässä. Loppumatka taittuu sukset olalla kävellen.

"Olen ollut suksilla 56 vuotta", Juri kehaisee ja painelee täyttä vauhtia rinnettä alas.

Toisin kuin muissa lähistön laskettelukeskuksissa, Igorassa esimerkiksi välinevuokraamon kyltit ovat myös englanniksi.

Myös Snežnyin laskettelukeskuksen vastaanoton ystävälliset ja palvelualttiit työntekijät Ingrida Kiseljova ja Lilija Krylova pudistelevat päätään kysymykselle, osaako henkilökunta englantia. Tarvetta ei ole, kun ei ole ulkomaisia turistejakaan.

Mika Merilä on käynyt oppilaidensa kanssa luistelemassa ja laskemassa mäkeä piirakan muotoisilla vatruskapulkilla Ohta Parkissa Toksovossa, missä hän on myös lasketellut.

Merilän mukaan rinteet ovat olleet hyviä ja palvelu on pelannut.

Aiemmin hinnat eivät olleet suomalaisillekaan erityisen edulliset, mutta ruplan romahdus on muuttanut tilanteen.

Suomalaisen saattaa yllättää miljoonakaupungin läheisyyden aiheuttama ruuhka etenkin Pietarin suunnasta tultaessa: laskettelukeskuksiin johtavilla teillä voi olla talviviikonloppuina tuntien autojono.

"Ne ruuhkat ovat sitten todellisia ruuhkia – eivät sellaisia, mitä Suomessa on", hän toteaa.


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat