Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallituksen perhepaketti ei kaatunut vain rahaan

Perhelakipakettia voi sekä vastustaa että kannattaa puhumalla tasa- arvosta, vapaudesta ja rahasta. Nyt ollaan peruskysymysten äärellä – ja tiukassa taloustilanteessa.

Kotimaa
 
Miksi niin moni hallituksen ajama hanke on karahtanut kiville?
Miksi niin moni hallituksen ajama hanke on karahtanut kiville?
Hallituksen sunnuntainen ilmoitus niin kutsutun perhepaketin kaatamisesta on viimeisin hallituksen kiville menneistä hankkeista tämän hallituskauden aikana. Helsingin Sanomien Marko Junkkarin mielestä kariutuneet suunnitelmat kertovat hallituksen huonosta päätöksentekokyvystä ja tulevista vaaleista.

Hallituspuolueiden puheenjohtajat peruivat sunnuntaina kaksi keskeistä perhelakiuudistusta.

Koska perheitä koskevat päätökset koskevat tavalla tai toisella miltei jokaista, ei ole ihme, että perhepaketin kaatuminen herätti muun muassa sosiaalisessa mediassa suuria tunteita.

Kiitosta varsinkin pienten lasten äideiltä keräsi päätös perua päivähoito-oikeuden rajaaminen niiltä lapsilta, joiden toinen vanhempi on kotona.

Toinen päätös keräsi osin samalta porukalta enemmän haukkuja. Moni oli sitä mieltä, että kotihoidon tuen kiintiöiden peruminen oli vakava takaisku työelämän tasa-arvokehitykselle.

Juhani Niiranen HS
Kirkkonummelainen Saima Ratasvuori hoitaa kotona nelikuista Matiasta. Isosisko on päiväkodissa.
Kirkkonummelainen Saima Ratasvuori hoitaa kotona nelikuista Matiasta. Isosisko on päiväkodissa.

Hallitus käsitteli kahta lakia pakettina, vaikka kyseessä on oikeastaan kaksi hyvin eri asiaa. Toki laeilla on myös yhteytensä.

Jos kotihoidon tuen kiintiömalli olisi toteutunut, olisi se asiantuntija-arvioiden mukaan tuonut päivähoitoon 5 000 lasta lisää. Näin siksi, että mallin hyvistä tasa-arvoa edistävistä aikeista huolimatta isät tuskin olisivat käyttäneet – taloudellisiin syihin vedoten – samassa mitassa kotihoidon tukea. Näin ollen päiväkoteihin olisi tarvittu lisää paikkoja ja henkilökuntaa.

Tästä on kyse

 Hallitus päätti osana rakennepakettiaan, että kotihoidon tuki jaetaan vanhempien kesken ja subjektiivista päivähoito-oikeutta rajoitetaan.

 Etenkin kristillisdemokraatit vastustivat kotihoidon tuen jakamista, kun taas päivähoito-oikeuden rajoittaminen oli hankala sosiaalidemokraateille.

 Hankkeet kariutuivat myös siksi, ettei niistä koituisi säästöjä.

Toisaalta päivähoito-oikeuden rajaus olisi vienyt päivähoitopaikan 6 000–6 500 lapselta.

Kotihoidon tuen jakamisesta olisi tullut valtiovarainministeriön mukaan kuluja 80 miljoonaa euroa, kun taas päivähoito-oikeuden rajaus olisi tuonut 20 miljoonan säästöt.

Voisi sanoa, että raha ratkaisi.

"Se on tässä taloustilanteessa ymmärrettävää. Tästä huokuu kuitenkin se, että hallituksen mielestä naisten työmarkkina-aseman parantaminen on liian kallista", sanoo korkeasti koulutettuja edustavan palkansaajakeskusjärjestön Akavan asiantuntija Tarja Arkio.

Hallitus perusteli perhepaketin kuoppaamista sillä, että laskelmat esitysten vaikutuksesta kestävyysvajeeseen ovat muuttuneet. Kyse on toki rahasta – mutta myös isoista ideologisista valinnoista, hyvinvointivaltion perimmäisistä kysymyksistä ja oikeisto–vasemmisto-jaosta perinteisimmillään.

Subjektiivinen päivähoito on vasemmistolle pyhä asia, sillä se on "universaali etuus", joka koskee kaikkia.

Lisäksi puhe on työn kysynnästä ja tarjonnasta – yhdestä suurimmasta vasemmistoa ja oikeistoa erottavasta jakolinjasta.

Tosin pakka on sekaisin. Vaikka kaikki noin yleisesti ovat sitä mieltä, että laadukas varhaiskasvatus on lasten oikeus, päivähoito-oikeuden rajaaminen sai kannatusta yli puoluerajojen.

Ymmärrettävin kielteinen kanta subjektiivisiin oikeuksiin on kokoomuksella – ja kuntatyönantajalla, sillä juuri kuntien lakisääteisten velvoitteiden rahoittamisesta koko säädössä pitkälti on kyse. Toisaalta on vaikea uskoa, että oikeistossakaan ajateltaisiin, että työttömän pitäisi hoitaa lasta kotona sen sijaan että hakisi töitä ja kouluttautuisi.

Hallituksen – ja oppositionkin – suhde kotihoidon tukeen on kuitenkin vielä suurempi sykkyrä kuin on suhde subjektiiviseen päivähoito-oikeuteen.

Sekä kielteistä että myönteistä kantaa kotihoidon tuen jakamiseen molempien vanhempien kiintiöiksi voi sekä puolustaa että perustella liki samoilla iskusanoilla eli tasa-arvolla, työllisyydellä, kuluilla ja säästöillä, oikeuksilla ja velvollisuuksilla.

Esimerkiksi kiintiötä vastustavan Mannerheimin lastensuojeluliiton perustelu kuuluu, että perheillä täytyy olla mahdollisuus valita niille paras ratkaisu. Akavan mukaan taas nykymalli kaventaa perheiden valinnanvapautta, mikä sen mielestä näkyy tilastoissa. Kotona ovat naiset.

Akava pettyikin siihen, ettei kodinhoidon tukea kiintiöidä.

"Lyhytjännitteisyys harmittaa. Nyt sanottiin, ettei uudistus olisi nostanut työllisyysastetta lyhyellä aikavälillä", Arkio sanoo.

On totta, että juuri tässä suhdanteessa uudistus olisi tuonut entisiä kotiäitejä kisaamaan töistä työttömien kanssa. Arkion mielestä kyse on pitkän ajan hyödyistä, palkkaerojen kuromisesta ja urakehityksestä.

Kotihoidon tuki on osa työmarkkinoiden tasa-arvo-ongelmaa siksi, että naisia on kotona ei vain lasten vuoksi, vaan puutteellisen koulutuksen takia. Kotihoidon tuen kiintiöiminen siirtäisi heidät ripeämmin työvoimapalvelujen piiriin ja sitä kautta kouluttautumaan, mikä parantaa asemaa työmarkkinoilla.

Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen pääjohtajan Juhana Vartiaisen mielestä kotihoidon tuen kiintiöittäminen olisi vaikuttanut syvällisesti työmarkkinoiden tasa-arvoon. Kiintiömalli olisi vähentänyt sitä taakkaa, joka naisilla on työmarkkinoilla potentiaalisina kotiin jääjinä. "Naisten leima olisi pienentynyt."

Se, miten kotihoidon tukea ja ylipäätään perhe-etuuksia koskevat lait säädetään, vaikuttaa moneen: työmarkkinoiden ilmapiiriin, työnantajien odotuksiin, työurien eheyteen, palkkoihin.

"Suomessa 30–40-vuotiaiden naisten työllisyysaste on alhaisempi kuin muissa Pohjoismaissa. Se on merkittävä heikkous, ja murheellista", Vartiainen sanoo.

Anna-Liina Kauhanen HS

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat