Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kristillisten, vihreiden ja kokoomuksen kannattajat koulushoppailevat useimmin

Vihreät vastustavat entistä vapaampaa kouluvalintaa, mutta hyödyntävät sitä käytännössä

Kotimaa
 
Fakta

Testaa uutistietosi sanomalehtivisassa

 Sanomalehtien ja koulujen yhteinen Sanomalehtiviikko näkyy tällä viikolla Helsingin Sanomien sivuilla ja HS.fi-verkkosivustolla.

 HS julkaisee perjantaihin asti Sanomalehtiviikko-logolla varustettuja juttuja. Jutut ovat erityisesti nuorille suunnattuja, ja niitä voi hyödyntää oppitunneilla tai vaikka lukea yhdessä lasten kanssa.

 Jutuista poimitaan joka päivä kymmenen kysymyksen tietovisa, joka löytyy osoitteesta HS.fi/sanomalehtivisa.

Kristillisdemokraatit, vihreät ja kokoomuslaiset valitsevat lapsilleen herkimmin muun kuin lähikoulun. Vastaavasti perussuomalaisten ja keskustalaisten perheiden lapsista valikoituu muita pienempi osuus painotettuun eli johonkin oppiaineeseen erikoistuvaan opetukseen: esimerkiksi musiikkiin, kieliin tai urheiluun.

Kouluvalinta on myös yhteydessä perheen sosiaaliseen asemaan. Vanhempien hyvä koulutus ja varakkuus saavat miettimään vaihtoehtoja. Vielä julkaisemattoman tutkimuksen mukaan keskimäärin joka kolmas suurten kaupunkien perheistä käyttää mahdollisuutta valita jokin muu kuin lähin yläkoulu.

Tulokset perustuvat kyselyyn, joka tehtiin Espoossa, Helsingissä, Tampereella, Turussa ja Vantaalla kuudesluokkalaisten lasten vanhemmille keväällä 2012. Vastaajia oli noin 2 600.

Yleisintä muun koulun valinta on Turussa ja Helsingissä, joissa noin 40 prosenttia menee muuhun kuin lähiyläkouluun. Vähäisintä se on Vantaalla, jossa lähes 90 prosenttia menee omaan lähiyläkouluunsa.

Puoluekannan mukaiset erot lähikoulun suosimisessa eivät ole kovin suuret, mutta asenteista on isompiakin eroja.

Teot ja asenteet ovat myös osin ristiriidassa keskenään eli tehdään toisin kuin sanotaan.

Esimerkiksi vihreät vastustavat ideologisesti kouluvalinnan vapauttamista, mutta hyödyntävät käytännössä laajamittaisesti valinnanmahdollisuuksia.

"Eivät vihreät vastusta vapaata kouluvalintaa", kommentoi tulosta ihmetellen vihreitten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Outi Alanko-Kahiluoto.

"On hyvä, että ala-asteella mennään lähimpään kouluun ihan koulumatkankin takia, mutta yläasteen painotuksia on hyvä saada valita. Jos sitä rajoitettaisiin, varakkaat voisivat helpommin valita asuinalueen koulun mukaan, jolloin asuinalueet eriytyisivät entistä enemmän", Alanko-Kahiluoto tähdentää.

Perussuomalaiset taas ovat periaatteessa vapaan kouluvalinnan innokkaimpia kannattajia, mutta heidän lapsensa eivät silti valikoidu painotetun opetuksen ryhmiin.

"On mahdollista, että näissä eroissa ei ole kysymys niinkään puoluesamastumisesta, vaan myös perheiden pitkälti korkeakoulutuksen kautta määräytyvistä sosioekonomisista ja kulttuurisista eroista", päättelee professori Risto Rinne Turun yliopistosta. Tutkimushankkeessa on mukana tutkijoita myös Helsingin yliopistosta.

Yhtenäinen peruskoulujärjestelmä saa vahvaa kannatusta kaikkien puolueiden äänestäjiltä, joskin sävyeroja on. Erityisesti Sdp:n äänestäjät vaalivat yhtenäisyyttä.

Vasemmistoliittoa äänestävät ovat selvästi muita enemmän vapaata kouluvalintaa ja kilpailua vastaan. He myös kannattavat koulutuksellista inkluusiota eli taustaltaan erilaisten oppilaitten opetusta samassa ryhmässä. Vihreät ovat samoilla linjoilla.

Toista ääripäätä edustavat perussuomalaisten kannattajat, joista liki 70 prosentin mielestä peruskouluissa tulisi olla rajoitukset esimerkiksi siitä, miten suuri osa oppilaista voi olla maahanmuuttajataustaisia.

Rio Gandara HS
Kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluodon mukaan kouluvalinnan rajoittaminen veisi ojasta allikkoon ja vaikuttaisi asunnon ostoon.
Kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluodon mukaan kouluvalinnan rajoittaminen veisi ojasta allikkoon ja vaikuttaisi asunnon ostoon.

Kaikkiaan vanhemmista yli puolet on sitä mieltä, että kaikki kunnan yläkoulut eivät takaa lapsille yhtäläisiä mahdollisuuksia menestyä koulussa.

Eniten eli yli 60 prosenttia tätä mieltä olevia löytyy kokoomusta kannattavien joukosta, kun vasemmistoliiton äänestäjistä alle puolet eli 40 prosenttia on samaa mieltä.

Noin puolet vanhemmista uskoo niin ikään, että yläkouluvalinnalla on merkitystä lapsen jatko-opintomahdollisuuksille. Kokoomusta kannattavat ajattelevat näin muita yleisemmin.

Valtaosa eli liki 60 prosenttia kaikista vanhemmista on sitä mieltä, että "ihmisen asema ja arvostus perustuvat nykyisin liikaa koulumenestykseen ja tutkintoihin".

Lapsensa yksilöllisten taipumusten huomioimista koulunkäynnissä pitävät tärkeänä etenkin keskustan, vasemmistoliiton ja vihreiden äänestäjät. Vähiten sitä painottavat perussuomalaisten kannattajat.

Silti esimerkiksi perussuomalaisetkin kannattavat kovasti sitä, että valintaoikeus pitää olla. Vasemmistoliiton kannattajat eivät pidä valintaoikeutta kovinkaan tärkeänä.

Koulun valinta vapautui vuonna 1999 voimaan tulleen perusopetuslain myötä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat