Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU-kriittisten kyseenalainen messias

Tanskalainen Morten Messerschmidt haluaa rajoittaa Euroopan unionin toimivaltaa

Kotimaa
 
Euroopan äänikuningas: Kreikan pitäisi lähteä eurosta
Euroopan äänikuningas: Kreikan pitäisi lähteä eurosta
Tanskan kansanpuolueen europarlamentaarikko Morten Messerschmidt saapui tiistaina Suomeen Euroopan konservatiivien ja reformistien ryhmän kokoukseen. Myös perussuomalaiset kuuluvat samaan Euroopan parlamentin poliittiseen ryhmittymään. Messerschmidt sanoo ihailevansa perussuomalaisten johtajaa Timo Soinia. Toimittaja Paavo Teittinen HS, kuvaus & leikkaus Terhi Liimu HS.

Jos EU-kriittisyydelle haluaisi kasvot, ne voisivat hyvin olla tanskalaisen Morten Messerschmidtin.

Tanskan kansanpuolueen europarlamentaarikko on nouseva poliittinen tähti, joka sai viime eurovaaleissa häkellyttävät yli 465 000 henkilökohtaista ääntä.

Artikkeliin liittyvät

Kansanpuolue voitti vaalit, ja valovoimaisen Messerschmidtin vaalislogan puhui selvää kieltä koko puolueen näkemyksistä: "Vähemmän EU:ta, enemmän Tanskaa."

"Unionin on palattava alkuperäiseen tarkoitukseensa. Siihen, mitä tanskalaisille luvattiin 1970-luvulla ja suomalaisille 1990-luvulla", Messerschmidt selittää.

Unionissa ei ollut hänen mukaansa alun perin kyse "valtavan byrokraattisesta järjestelmästä", joka tunkee kaikille politiikan aloille, vaan tiukasti rajatusta vapaasta markkinasta.

"Brysselin on vedettävä nenänsä pois kaikesta muusta. Ainakin Tanskassa se tarkoittaa esimerkiksi sosiaaliasioita, maahanmuuttoa ja työvoimapolitiikkaa."

Eurovaalien jälkeen kansanpuolue liittyi yhdessä perussuomalaisten kanssa Euroopan konservatiivien ja reformistien ryhmään, jota johtaa Britannian konservatiivipuolue.

Nyt Messerschmidt on saapunut Helsingin Kalastajatorpalle, jossa ryhmä pitää kokoustaan.

Vuonna 2009 kansanpuoluetta ei kuitenkaan hyväksytty mukaan, kun konservatiiviryhmä muodostettiin, koska sen kantoja pidettiin liian äärimmäisinä.

Vuonna 2002 Messerschmidt tuomittiin rikoksesta, kun hän julkaisi materiaalia, joka näytti yhdistävän monikulttuurisen yhteiskunnan raiskauksiin ja väkivaltaan. Vuonna 2007 Messerschmidt oli oikeudessa natsilaulujen ja -tervehdyksen takia, mutta hän voitti siviilioikeudellisen riidan tanskalaislehteä vastaan.

Messerschmidt on tietoinen kansanpuolueesta esitetyistä väitteistä.

"Valtaosa arvostelusta esiintyy kansainvälisessä lehdistössä, koska ulkomailta käsin on helppo heittää lokaa. Muut puolueet Tanskassa tietävät, että emme ole rasistisia tai muukalaisvihamielisiä. Mutta totta kai me lähestymme maahanmuuttoa kriittisesti, mielestämme sitä täytyy rajoittaa tiukasti."

Tanskassa esiintyy paikoittain suurta työttömyyttä, Messerschmidt sanoo, ja se "johtuu pääasiassa Itä-Euroopasta tulevasta halpatyövoimasta". Jäsenmailla tulisi hänen mielestään olla oikeus puuttua niin työvoiman ja vaihto-opiskelijoiden vapaaseen liikkumiseen kuin maahanmuuttajien perheiden yhdistämisiin.

Maahanmuuton lisäksi Messerschmidt varoittaa islamismin uhasta Euroopassa. Lähi-idän koulutusleireille lähteviltä hän ottaisi passit pois. Muslimiyhteisöltä hän taas odottaa ratkaisuja ongelmiin.

Sitten on vielä talouskriisi. Kriisimaiden tulisi erota eurosta tai sitten valuuttaunioni pitäisi jakaa eteläiseen ja pohjoiseen, tanskalaispoliitikko linjaa.

"Tässä olisi se ongelma, että Ranska todennäköisesti kuuluisi eteläiseen blokkiin. Ja näin koko euron historiallinen ja poliittinen järkeily pyyhkiytyisi pois." Ajatus tuntuu huvittavan Messerschmidtiä.

EU:sta on tullut Messerschmidtille valheellisuuden ja sinisilmäisyyden ruma jälkeläinen. Hän muistelee unionin perustajiin lukeutuvan Altiero Spinellin joskus sanoneen, että jos eurooppalaisesta projektista puhutaan rehellisesti, kansa ei suostu siihen ikinä.

"Unionia on johdettu yleisen epärehellisyyden nojalla. Komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker itse on sanonut, että kriisiaikoina täytyy valehdella. Sen lisäksi monet unionimyönteiset poliitikot ovat olleet erittäin naiiveja sen laajentumisen ja esimerkiksi Euroopan unionin tuomioistuimen tulkintojen suhteen", Messerschmidt sanoo.

"Nyt kansa on kyllästynyt tähän, bluffin läpi on nähty! Toivottavasti Euroopan kansalaiset vaativat itsemääräämisoikeuttaan takaisin. Sitä, jonka viemiseen heiltä ei koskaan kysytty lupaa."

Korjaus 6.2.2015: Jutussa kerrottiin aiemmin virheellisesti, että Messerschmidtiä vastaan olisi nostettu syytteet natsilauluihin ja -tervehdykseen liittyen.

Bax Lindhardt AFP
Morten Messerschmidt äänesti vuoden 2014 eurovaaleissa Kööpenhaminan lähellä. Messerschmidt valittiin europarlamenttiin valtavalla äänivyöryllä.
Morten Messerschmidt äänesti vuoden 2014 eurovaaleissa Kööpenhaminan lähellä. Messerschmidt valittiin europarlamenttiin valtavalla äänivyöryllä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat