Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallituksen perustelut perhepaketin kaatumisesta ontuvat – laskelmat eivät muuttuneet

VM:n laskelmat kotihoidon tuesta ja päivähoidosta eivät muuttuneet

Kotimaa
 
Sami Kero / HS
Kataisen hallituksen käytössä oli marraskuussa 2013 samoja laskelmia kuin nyt Stubbin joukolla.
Kataisen hallituksen käytössä oli marraskuussa 2013 samoja laskelmia kuin nyt Stubbin joukolla. Kuva: Sami Kero / HS

Hallituspuolueiden puheenjohtajat ilmoittivat sunnuntaina, että hallituksen rakennepoliittiseen ohjelmaan kuuluvia esityksiä kotihoidon tuen jakamisesta ja päivähoito-oikeuden rajoittamisesta ei anneta eduskunnalle.

"Esitysten kestävyysvajevaikutukset ja taloudelliset vaikutukset tarkentuivat valmistelun aikana. Arvioiden mukaan esityksillä ei ole toivottua vaikutusta julkisen talouden kestävyysvajeeseen", puheenjohtajien kvartetin tiedotteessa sanottiin.

Ryhmäjohtajista Jouni Backman (sd) ja Peter Östman (kd) vakuuttivat, että valtiovarainministeriön (VM) 15. tammikuuta päivätty laskelma oli ratkaiseva. Kumpikin sanoi, että vaikutukset kestävyysvajeeseen eivät olleet niin suuria kuin kuviteltiin.

Rkp:n puheenjohtaja Carl Haglund totesi maanantaina Ylen uutisille, että päätökseen vaikuttivat "uudet selvitykset muutosten valtiontaloudellisista vaikutuksista". Haglundin mukaan "aikanaan valtiovarainministeriön lupaamat arviot kestävyysvajevaikutuksista ja säästöistä osoittautuivat virheellisiksi".

Myös kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsänen muistutti uusista laskelmista.

Hallitus päätti rakennepoliittisesta ohjelmasta alkusyksyllä 2013. Silloin kerrottiin, että työuriin ja työn tarjontaan liittyvien toimien vaikutus kestävyysvajeeseen olisi –1,4 prosenttiyksikköä. Tähän kuului lukuisia toimia työlainsäädäntöön, pitkäaikaistyöttömiin, koulutukseen ja työurien pidentämiseen.

Ohjelman täytäntöönpanosta päätettiin marraskuun lopussa 2013. Sen yhteydessä esiteltiin VM:n laskelmia, joissa kerrottiin vaikutuksista.

Kotihoidon tuen jakaminen vanhempien kesken kasvattaisi verotuloja noin 15 miljoonaa euroa lisääntyneen työllisyyden johdosta. Säästöjä kotihoidon tuissa olisi tullut noin 64 miljoonaa euroa. Verotulojen ja säästöjen osuus oli siis noin 79 miljoonaa euroa.

Kunnalliseen päivähoitoon siirtyvien alle kolmivuotiaiden lasten määräksi arvioitiin suunnilleen sama määrä kuin työmarkkinoille siirtyvien äitien määrä. Lisäksi päivähoitoon siirtyisi vanhempia sisaruksia. Päivähoidon nettokustannusten kasvun arvioitiin olevan noin 112 miljoonaa euroa.

Uudistuksen laskettiin lisäävän työmarkkinatukimenoja noin 45 miljoonalla eurolla vuodessa, koska osa äideistä, joilla ei olisi ollut työpaikkaa, olisi ilmoittautunut työttömiksi työnhakijoiksi. Ylärajaksi heidän määrälleen laskettiin noin 6 200 henkilöä.

Kotihoidon tuen jakamisesta tulisi näin lisäkuluja noin 80 miljoonaa euroa.

Vanhemman sisaruksen päivähoito-oikeuden rajaaminen osapäiväiseksi sellaisissa perheissä, joissa vanhempi hoitaa kotona vauvaa äitiys-, isyys- tai vanhempainvapaalla, toisi laskelman mukaan nettosäästöjä noin 20 miljoonaa euroa.

Kun vertaa syksyllä 2013 tehtyä VM:n laskelmaa nyt esiteltyyn VM:n laskelmaan, yllättyy. Summathan ovat täsmälleen samat. Hallituspuolueiden perusteluilta putoaa siis pohja.

"Kyllä luvut ovat samat. Käsitykset kustannuksista eivät ole muuttuneet", vahvistaa rakenneyksikön päällikkö Tuulia Hakola VM:n budjettiosastolta.

Myös vaikutukset kestävyysvajeeseen ovat Hakolan mukaan samaa suuruusluokkaa. "Tässä lasketaan vaikutukset työllisyyteen. Ne eivät ole muuttuneet."

VM:n laskelmissa päivähoidon kustannusten kasvu voi jopa olla liian suuri. Toisin kuin on väitetty, myös mahdolliset päiväkoti-investoinnit ovat mukana.

"Tietoa päiväkotien käyttöasteesta ei ole koko maan tasolla, joten laskelmissa joudutaan käyttämään yksinkertaistavia oletuksia ja siksi todennäköisesti yliarvioidaan kustannuksia", Hakola sanoo.

Subjektiivisen päivähoidon rajaamisessa ei kuitenkaan ole otettu huomioon sitä, miten kunnat olisivat toteuttaneet osapäivähoitolasten määrän kasvun. Hakola huomauttaa, että on jouduttu tekemään yksinkertaistavia oletuksia siitä, miten uudistusta toteutettaisiin.

"Osapäivähoitoa ei välttämättä toteutettaisi siten, että kaksi lasta jakaa yhden kokoaikaisen lapsen hoitopaikan. Tällöin säästö päivähoito-oikeuden rajaamisesta olisi pienempi."

Sdp:n edustajat ovat nyt muistuttaneet "yhdenvertaisuusongelmasta", johon perustuslakivaliokunta olisi voinut puuttua. Heidän mukaansa hoitajamitoituksen muuttaminen olisi nostanut kuluja jopa saman verran kuin arvioidut nettosäästöt.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat