Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaviaariyhtiö teurasti sampensa Imatralla

Ongelmien takana on hiipuva Venäjän-kauppa

Kotimaa
 
Johanna Kokkola
Toimitusjohtaja Kaj Arvonen Huutokosken Arvo-Kalasta esitteli sampea syksyllä 2006. Yhtiö oli vuonna 2005 perustamassa Carelian Caviaria. Se on ollut tappiollinen muttei niin paljon kuin Caviar Empirik.
Toimitusjohtaja Kaj Arvonen Huutokosken Arvo-Kalasta esitteli sampea syksyllä 2006. Yhtiö oli vuonna 2005 perustamassa Carelian Caviaria. Se on ollut tappiollinen muttei niin paljon kuin Caviar Empirik. Kuva: Johanna Kokkola

Vielä muutama vuosi sitten itäsuomalaisilta kaviaarinvalmistajilta odotettiin läpimurtoa maailman johtavien sammenkasvattajien joukkoon. Nyt ala uhkaa tukehtua heikkoon kysyntään.

Sammenkasvattaja Caviar Empirik on pysäyttänyt Imatran tuotantolaitoksensa ja myynyt tai teurastanut laitoksen kaikki sammet. Sanomalehti Etelä-Saimaa uutisoi tiistaina, että kalaa jaettiin viime viikonloppuna Imatran torilla jopa ilmaiseksi.

Alan toinen kotimainen yritys Carelian Caviar kamppailee myös kannattavuuden kanssa. Yhtiön liikevaihto oli toissa vuonna 880 000 euroa. Tappio nousi selvästi suuremmaksi eli 1,23 miljoonaan euroon.

Imatralaista kaviaaria Troikka-ravintolassa vuonna 2010.
Imatralaista kaviaaria Troikka-ravintolassa vuonna 2010.

Caviar Empirikin toimitusjohtajan Seppo Kapasen mukaan Venäjän elokuussa 2014 asettama elintarvikkeiden tuontikielto vei yhtiöltä asiakkaat, eikä korvaavia markkinoita ole löytynyt.

"Ensi syksynä yritämme aloittaa toiminnan uudestaan. Uusi alku on kuitenkin hidas prosessi, vaikka markkinatilanne paranisi", Kapanen sanoo.

Toimitusjohtajan mukaan laitoksen sulkeminen oli välttämätöntä, koska rahat eivät riittäneet enää käyttökustannusten kattamiseen. Yhtiö etsii aktiivisesti uusia investoijia, mutta tällä hetkellä Caviar Empirikillä on luottotietoyhtiö Bisnoden mukaan yli 50 maksuhäiriömerkintää. Perittävät summat vaihtelevat 16:n ja 43 000 euron välillä.

Lisäksi ely-keskus saattaa vaatia takaisin Caviar Empirikin Ilomantsin-tuotantolaitosta varten myönnettyjä tukia. Yhtiö on saanut keskeneräisen tuotantolaitoksen rakentamiseen valtion rahaa 1,2 miljoonaa euroa. Ely-keskus tekee päätöksen asiassa kevään aikana. "Jos ely-keskus vaatii tuet takaisin, konkurssi on meille ainoa vaihtoehto."

Varkaudessa toimivan Carelian Caviarin tilanne ei ole yhtä synkkä kuin sen kilpailijalla. Toimitusjohtaja Carin Holmqvistin mukaan Venäjän asettamat pakotteet ja ruplan kurssin heikentyminen eivät ole vaikuttaneet yhtiön myyntiin merkittävästi.

Tärkeimmät asiakkaat ovat Pohjoismaissa, Yhdysvalloissa ja Aasiassa. Holmqvist selittää tappiollista toimintaa sillä, että asiakkaiden hankkiminen on vienyt aikaa ja rahaa. Yhtiö on myös investoinut tuotantolaitokseensa.

"Verkostojen luonti on erittäin vaativaa, joten olemme siinä mielessä vasta alussa. Tuotamme vuositasolla 3 000–4 000 kiloa kaviaaria. Uskon, että meillä on mahdollisuudet päästä voitolle jo tällä tilikaudella."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat