Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Satoja miljoonia veroa jää keräämättä – kuntien rekistereissä isoja puutteita

Heinolan kiinteistöratsioissa on löydetty jo yli 8 000 verotettavaa rakennusta. Kuntaliiton arvion mukaan kiinteistöveroja jää koko maassa rekisteripuutteiden takia keräämättä 300 miljoonaa euroa.

Kotimaa
 
Mika Ranta HS
Heinolan ympäristö- ja rakennuslautakunnan puheenjohtaja Kari Kauppinen asuu vanhassa rintamamiestalossa, jossa piharakennuksien luvat ovat kunnossa. Grillikatos tosin on 80 senttiä liian lähellä tontin rajaa, mutta naapuri on hänen mukaansa hyväksynyt sen.
Heinolan ympäristö- ja rakennuslautakunnan puheenjohtaja Kari Kauppinen asuu vanhassa rintamamiestalossa, jossa piharakennuksien luvat ovat kunnossa. Grillikatos tosin on 80 senttiä liian lähellä tontin rajaa, mutta naapuri on hänen mukaansa hyväksynyt sen. Kuva: Mika Ranta HS

Suomessa on vähintäänkin kymmeniätuhansia rakennuksia, joista verottaja ei tiedä mitään. Suurin osa rakennuksista on pieniä talousrakennuksia ja saunoja, mutta joukossa on myös mökkejä ja asuinrakennuksia.

Yksistään Heinolan kunnassa on löydetty yli 8 000 rakennusta, joista ei ole maksettu asianmukaisesti kiinteistöveroa.

Kuntaliitto arvioi vuosikymmenen alussa, että kiinteistöveroja jää keräämättä rekisteripuutteiden takia jopa 300 miljoonaa euroa. Todellista veromenetystä ei tiedä kukaan, joskin verohallinnon mielestä Kuntaliiton arvio on yläkanttiin.

Puutteet rakennusrekistereissä johtuvat verohallinnon, kuntien ja Väestörekisterikeskuksen päällekkäisistä rekistereistä ja tiedonvaihdon puutteista. Pieni osa kunnista esimerkiksi toimittaa rakennushanketietonsa vielä paperisina.

"Niin me, kunnat kuin verohallintokin joudumme katsomaan peiliin. Tässä on turha lähteä ketään syyttämään, sillä ongelmat ovat moninaiset", kertoo Väestörekisterikeskuksen tietopalvelujohtaja Timo Salovaara.

Hän arvioi, että tietokannoista puuttuvien rakennusten määrä vaihtelee kunnittain sen perusteella, miten tehokkaasti rakennusvalvonta on kirjannut ja välittänyt rakennustietoja eteenpäin.

"Kuntaliitoskunnissa, joissa on yhdistetty useita pieniä kuntia, on varmasti paljon puutteita. Rakennusrekisterin ylläpito ei ole ollut muutaman kuntatyöntekijän kunnassa prioriteettilistan kärjessä. Rekisterinpito hankaloituu entisestään, jos pienessä kunnassa on tuhansia mökkejä", Salovaara sanoo.

Kiinteistöveroa kerätään vuosittain yli 1,5 miljardia euroa. Tänä vuonna 98 kuntaa nosti kiinteistöveroa.

Kari Kauppinen
Kari Kauppinen

Heinolan ympäristö- ja rakennuslautakunnan puheenjohtaja Kari Kauppinen (kok) korostaa, että mitä useampi maksaa rehellisesti kiinteistöveron kaikista rakennuksista, sitä pienempi on veron korotuspaine.

"On väärin, jos kiinteistövero ei kohdistu tasapuolisesti kaikkiin kiinteistönomistajiin", Kauppinen jyrähtää.

Heinolan kaupunki päätti yhtenä harvoista kunnista käynnistää vuonna 2010 kiinteistöverokartoituksen. Ensin kiinteistönomistajille lähetettiin kirje tulevasta kartoituksesta. Kaupungille alkoi sadella päivitettyjä rakennustietoja. Sen jälkeen kaupungin työntekijät jalkautuivat kartoitusalueille lasermittareiden kanssa.

Nyt noin puolet kaupungin rakennuksista on tarkastettu, ja kiinteistöiltä on löytynyt verorekistereistä puuttuvia rakennuksia yli 8 000, suurin osa mökkitonteilta. Verolle on saatu mökkejä, ulkorakennuksia, katoksia, rantasaunoja ja laajennuksia.

Asuinrakennuksissa puutteet ovat olleet lähinnä vääriä pinta-alatietoja. Esimerkiksi rintamamiestaloihin on tehty myöhemmin ilman rakennuslupaa lisätiloja ja ulkorakennuksia, eikä niitä ole huomioitu kiinteistöverotuksessa.

Kauppinen viittaa oman vuonna 1952 valmistuneen rintamamiestalonsa pihapiiriin. "Ulkovarastolla on lupa ja myös grillikatoksella. Pieneltä osalta nekin vaikuttavat kiinteistöveroon."

Kiinteistöveroprojektin ansiosta Heinolan kiinteistöverotuotto on noussut 21 prosenttia. Kiinteistöverotuotto on nyt ylittänyt kaupungin saamien yhteisöverojen määrän. Veroratsiat toivat viime vuonna yli miljoona euroa lisätuloja.

"Ajan mittaan kaikki kunnat tarkastavat rakennuskantansa, sillä muuten ne menettävät verotuloja. Siitä aiheutuu järjettömästi työtä, mutta verotulojen lisäksi kunnan rakennusrekisteri saadaan ajan tasalle", sanoo Heinolan vastaava rakennustarkastaja Juha Mara.

Kuntaliiton veroasiantuntija Jukka Hakola on samoilla linjoilla. "Moni kunta pitää inventointia hyödyttömänä ja liian työläänä, mutta tehtyjen selvitysten taloudellinen hyöty on aina ylittänyt kustannukset."

Kiinteistönomistajille ei ole Heinolassa määrätty sanktioita, vaikka se olisi mahdollista. Kiinteistöverolakia muutettiin pari vuotta sitten, ja kiinteistönomistajalla on nykyään ilmoitusvelvollisuus rakennuksien muutoksista.

"Voimaan astuttuaan ilmoitusvelvollisuus näkyi ilmoituspiikkinä. Meille ilmoitettiin paljon saunoja ja vanhoja isojakin rakennuksia", kertoo toimistopäällikkö Jyrki Tiihonen pääkaupunkiseudun verotoimistosta.

Kiinteistöverotuksen lisäksi rakennusrekisteripuutteet vaikuttavat myös esimerkiksi jätemaksuihin.

Neljä saaristokuntaa liittyi Paraisten kuntaan vuonna 2007. Toisistaan poikkeavien rakennusrekisterimerkintöjen takia kunnan tiedoista puuttuu paljon mökkejä. Rekisterin ulkopuolelle jääneet mökit eivät joudu maksamaan jätemaksua, sillä paikallisella jäteyhtiöllä ei ole tietoa niiden olemassaolosta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat