Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusi hallitus joutuu kriisiharjoitukseen – pohjana Ukrainan kriisi ”pykälän pitemmälle vietynä”

Harjoituksen pohjana on Ukrainan kriisi "pykälän pitemmälle vietynä"

Kotimaa
 
Lassi Rinne
Kaavailtu harjoitus ei ole sotaharjoitus, tähdentää puolustusministeriön kansliapäällikkö Arto Räty.
Kaavailtu harjoitus ei ole sotaharjoitus, tähdentää puolustusministeriön kansliapäällikkö Arto Räty. Kuva: Lassi Rinne

Mitä turvallisuusuhkia Ukrainan kriisin seuraavat vaiheet voisivat aiheuttaa Suomelle?

Huhtikuun vaalien jälkeen muodostettavan uuden hallituksen ministerit joutuvat vastaamaan uusiin uhkakuviin kriisiharjoituksessa, jonka käsikirjoitusta valmistellaan puolustusministeriön yhteydessä toimivassa turvallisuuskomiteassa.

"Kaikki joutuvat arvioimaan omaa toimintaansa. Harjoitus täytyy rakentaa olemassa olevan tilanteen päälle" kuvailee turvallisuuskomitean puheenjohtajana toimiva puolustusministeriön kansliapäällikkö Arto Räty. Tarkempi harjoituskuvio on salainen.

Valmiuksia testaavat harjoitukset eivät ole valtiojohdossa sinänsä uusi asia. Ukrainan kriisiä seurannut Venäjän ja lännen välirikko antaa kuitenkin harjoituksiin voimakkaan todellisuudentunteen. Samalla joutuu testiin myös itse turvallisuuskomitea, joka perustettiin nykymuodossaan pitkien kiistojen jälkeen kaksi vuotta sitten.

"Kriisitilanne on osoitus, että malli toimii tässä päivässä", vakuutti Räty. Turvallisuuskomitea toimii puolustusministeriön yhteydessä, mutta mukana on kaikkien keskeisten ministeriöiden ja viranomaisten virkamiesjohto. Komitea ei muodollisesti päätä eikä johda, mutta sillä on vahva rooli kriisivalmiuksien ohjaamisessa.

Matalalla profiililla toimiva komitea on Rädyn mukaan eräänlainen "kansliapäälliköiden konserniohjausryhmä", jonka tehtävänä on tuottaa ymmärrettävää tietoa ja strategista ajattelua.

Kaavailtu harjoitus ei ole sotaharjoitus, vakuuttaa Räty, joka on sotilasarvoltaan kenraaliluutnantti, mutta nyt siviilivirassa.

Ministeriöiden keskinäisissä valtakamppailuissa turvallisuusneuvosto on nähty keinona militarisoida kriisejä. Samaan aikaan sotilasjohto on ehdottanut erikseen sotilaiden ja poliitikkojen harjoituksia sotilaallisten uhkien varalle.

Räty sanoo ymmärtävänsä yhteisharjoituksia ehdottaneen pääesikunnan operaatiopäällikön kenraaliluutnantti Mika Peltosen huolta nopeasta valmiudesta, mutta ei pidä erillisiä poliitikkojen ja sotilaiden harjoituksia aiheellisina.

"Harmaa vaihe on se, mitä nyt pitää harjoitella. Ukrainan kriisi tuo uudenlaisen vaikuttamisen maailman", sanoo Räty.

Räty painottaa informaatiosotaa ja kyberturvallisuutta, joka oli turvallisuusneuvoston ylivoimainen pääaihe ennen Ukrainan kriisiä.

Ukrainan tapahtumat ja toissa vuonna ulkoministeriössä paljastunut massiivinen tietovuoto ovat selvästi lisänneet kriisivalmiuksien merkitystä niissäkin ministeriöissä, joissa valmiuksia ei aiemmin korostettu.

"Harjoituksessa kaikille ministeriöille on selkeä tehtävä. Kaikki joutuvat katsomaan omaa tilannettaan", sanoi Räty. Testatuiksi tulevat resurssit ja toimivaltuudet. Muissa harjoituksissa osallistujilla on taipumus ylittää molemmat.

"Sotilaallinen valmius on sen osa. Massiivinen sodan uhka ei ole kovin todennäköinen", arvioi Räty.

"Sotatila on itse asiassa helppo. Sen jälkeen saa tehdä mitä vaan."

Tulevia näkymiä voi päätellä siitä, mitä uusi hallitus lopulta harjoittelee. Turvallisuuskomitean viime vuonna järjestämän harjoituksen skenaario on Rädyn mukaan sittemmin pitkälti toteutunut.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat