Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Runeberg söi torttuja kahvilassa päivittäin

Tänään vietetään naisia rakastaneen kansallisrunoilijan päivää

Kotimaa
 
Tänään vietetään Runebergin päivää.
Tänään vietetään Runebergin päivää.

Kuka Johan Ludwig Runeberg oli?
"Kansallisrunoilija. Runeberg oli Suomen ensimmäinen julkkis: väkijoukot kävivät katsomassa häntä kotikaupungissa Porvoossa, ja kuoleman jälkeen häntä palvottiin kuin pyhimystä tai urheilusankaria. Runeberg oli keskeinen hahmo, kun 1800-luvulla luotiin kuvaa siitä, mitä on suomalaisuus ja mikä on Suomen paikka Euroopassa. Suomi-kuva on kaunis ja jalo. Maa on täynnä ihania koivuja, ja suomalaiset ovat sitkeitä sissejä, jotka luottavat Jumalaan ja auttavat lähimmäistään."

 

Mistä hänet muistetaan?
"Torttujen lisäksi Maamme-laulusta, Saarijärven Paavosta ja Vänrikki Stoolin tarinoista."

 

Miten Runebergin päivää vietetään?
"Syödään torttuja. Runoilijan patsaalle lasketaan seppele. Porvoossa juhlitaan aamusta iltaan ja julkistetaan kirjallisuuspalkinnon saaja."

 

Miksi kouluissa opetetaan edelleen Runebergiä? Miten hänen sanomansa istuu tähän päivään?
"On tärkeää tietää, keitä olemme ja mistä tulemme. Runebergin kysymyksenasettelut eivät ole kadonneet, vaan tulevat esiin Euroopassa, jossa kansallistunteet heräävät uudelleen. Runeberg kuvaa yhteisöllisyyden varaan rakentuvaa toimintaa ja sitä, miten tunteiden avulla ihmisiä johdetaan."

 

Mistä Runebergin torttu tulee?
"Torttu on porvoolaisen leipurin kehittämä. Runebergin leivos vaimo Fredrikan reseptikirjassa on erilainen. Runebergin kerrotaan syöneen torttua kahvilassa päivittäin."

 

Mistä sanonta "puhuu kuin Runeberg" on alkanut?
"Tällä viitataan taitavaan sanakäyttöön ja kykyyn herättää tunteita. Joku puhuu paljon ja kauniisti. Runeberg oli runojaan ulkoa lausuva kaunopuhuja, joka esiintyi mielellään varsinkin naisille."

 

Kansallisrunoilijalla oli useita muusia ja pitkä salasuhde itseään huomattavasti nuorempaan naiseen. Millainen mies Runeberg oli?
"Monimutkainen ja ristiriitainen. Käytännön elämä oli erilaista kuin 1800-luvun moraalinen ilmapiiri. Naissuhteiden ymmärrettiin liittyvän taiteilijaluonteeseen. Vaimo Fredrika antoi Runebergille tilaisuuden tehdä taidetta ja hoiti perheen ja huushollin, vaikka oli itsekin kirjailija."

 

Kysymyksiin vastasivat Helsingin yliopiston Pohjoismaiden kirjallisuuden dosentti Kristina Malmio ja Porvoon museonjohtaja Merja Herranen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat