Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Äidinkielen kokeessa pohdittiin menninkäisiä

Kevään ylioppilastutkinto alkoi torstaina tekstitaidon kokeella

Kotimaa
 

Kevään ylioppilastutkinto alkoi torstaina tekstitaidon kokeella, jossa kokelaat pääsivät osoittamaan tekstilajituntemustaan. Viidestä tehtävästä piti vastata kolmeen.

Tehtäviin liittyvät tekstit olivat katkelma Johanna Sinisalon romaanista Ennen päivänlaskua ei voi, luku Veikko Karumon ja Olavi Järven 1950-luvulla julkaistusta tietokirjasta Miehen kirja, Reino Helismaan sanoitus lauluun Päivänsäde ja Menninkäinen sekä Tuula-Liina Variksen ja Olli Luukkaisen kolumnit. Sinisalon romaanissa mies löytää peikon ja ottaa sen luokseen asumaan.

Äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori Anna Marin Tapiolan lukiosta piti tehtävänantoja selkeinä.

"Ne tuntuivat hyvin vastaavan sitä, mitä on opiskeltu. Paljon on puhuttu tekstilajeista, niiden piirteistä sekä siitä, ettei yksi teksti välttämättä puhtaasti edusta vain yhtä tekstilajia", hän arvioi.

Erityisesti Marin uskoi kokelaiden ilahtuneen tehtävästä, jossa tuli vertailla Variksen ja Luukkaisen kolumnien argumentaatiota.

Myös Miehen kirjan katkelmaa koskenut tehtävä ilahdutti Marinia. Tehtävässä pyydettiin erittelemään seikkoja, joista voi päätellä, ettei kirjaa ole kirjoitettu tällä vuosisadalla.

"Se avasi hauskan aikanäkökulman menneisyyteen. Ei vain sisällön puolesta vaan myös, miten teksti rakentuu", Marin kuvaa. "Toivottavasti abeilla ei ollut liian suuri houkutus tarttua vain ilmeiseen ja vertailla sitä, miten ennen oli lankapuhelimet ja nykypäivänä on kännykät."

Äidinkielen esseekoe on vuorossa 9. maaliskuuta. Arvosana määräytyy molempien kokeiden perusteella. Äidinkielen kokeen suorittaa tänä keväänä 27 100 kokelasta. Määrä on 992 vähemmän kuin vuotta aiemmin.

 

Kevään ylioppilaskokeen tehtävät julkaistaan kunakin koepäivänä kello 15:n jälkeen osoitteessa hs.fi/kotimaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat