Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallitus ei päässyt sopuun äitiyslaista ja translaista

Lakien eteneminen tyssäsi ainakin kristillisten vastustukseen

Kotimaa
 
Jussi Nukari Lehtikuva
Anna-Maja Henriksson
Anna-Maja Henriksson Kuva: Jussi Nukari Lehtikuva

Hallitus ei päässyt sopuun äitiyslaista, joka olisi antanut kahden äidin perheille mahdollisuuden tunnustaa vanhemmuus ennen lapsen syntymistä. Niin sanottu translakikin kaatui. Se olisi poistanut sukupuoltaan korjaavan ihmisen avioliiton pakkopurun ja sterilisaatiopakon.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r) sanoi eduskunnan kyselytunnilla torstaina, että äitiyslaki olisi ollut jo valmis ja sen olisi voinut antaa torstaina valtioneuvoston käsittelyyn.

"Valitettavasti hallituksen sisällä tästä ei sitten loppusuoralla löytynyt yhteisymmärrystä", Henriksson vastasi asiasta kysyneelle kansanedustaja Jani Toivolalle (vihr).

Hallitus hyväksyi viime kesänä isyyslain, joka antaa mahdollisuuden tunnustaa lapsi ennen syntymää. Tuolloin hallituksen 14 ministeriä hyväksyivät myös lausuman, että äitiyslaki valmistellaan pikaisesti.

"Tätä lakia olisi tarvittu, jotta lapsen oikeusturvan kannalta saataisiin lainsäädäntö sille tasolle, minkä se pitäisi olla, kun on kysymys naispareille syntyvästä lapsesta", Henriksson sanoi.

Myös pääministeri Alexander Stubb (kok) valitteli tapahtunutta. Hänen oma kantansa on ollut selvä: hän olisi vienyt esitykset eduskunnalle.

Stubb huomautti, että nämä kaksi lainsäädäntöhanketta ovat "erittäin herkkiä poliittisesti, ja hallituksen sisällä on erilaisia näkemyksiä".

Hänen mukaansa hallitus pyrkii nyt käsittelemään sellaiset asiat, joista on sovittu hallitusohjelmassa tai rakennepoliittisessa ohjelmassa.

Ainakin kristillisdemokraatit ovat vastustaneet niin äitiys- kuin translakiakin, jonka valmistelu oli peruspalveluministeri Susanna Huovisen (sd) vastuulla.

Toivolan mielestä epäsopu hallituksen sisällä ajaa ohi kansalaisten oikeusturvan, yhdenvertaisuuden ja itsemääräämisoikeuden.

"Kyllä tässä paistaa arvomaailma läpi. Nämä eivät olisi olleet edes kustannuskysymyksiä", Toivola sanoi kyselytunnin jälkeen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat