Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ministereiden kuljettajia testataan vuosittain

Valtioneuvoston kanslian kuljettajat ovat 30–60-vuotiaita miehiä

Kotimaa
 
hEIDI pIIROINEN hs
Ministeriautot ovat Mercedes Benzin E-sarjaa ja Audin A6-mallia, sanoo kuljetuspäällikkö Tomi Ahlholm.
Ministeriautot ovat Mercedes Benzin E-sarjaa ja Audin A6-mallia, sanoo kuljetuspäällikkö Tomi Ahlholm. Kuva: hEIDI pIIROINEN hs

Valtioneuvoston linnan sisäpihalla on siistissä rivissä yhdeksän tummanharmaata autoa. Kaikki ovat joko E-sarjan Mercedes Benzejä tai Audin A6-mallia. Loput kaksitoista virka-autoa ovat ajossa, ilmeisesti kuljettamassa ministereitä.

"Nämä ovat edustusajoon erittäin hyvin soveltuvia autoja", sanoo valtioneuvoston kanslian kuljetusyksikön kuljetuspäällikkö Tomi Ahlholm autorivistön vieressä. Autojen valinnassa on painotettu kuljettajan työergonomiaa ja matkustajien turvallisuutta. Pääministerin auto eroaa muista virka-autoista siinä, että se on erikoisvarusteltu S-luokan Mercedes Benz.

Työergonomian on syytä olla kunnossa, sillä autoja ajavat kuljettajat joutuvat usein odottelemaan pitkiäkin aikoja, kun ministereiden kokoukset venyvät. Matkat yltävät pisimmillään helposti Keski-Suomeen saakka, Ahlholm kertoo.

Ministereiden kuljettajat ja virka-autot nousivat keskusteluun maanantaina, kun sisäministeri Päivi Räsänen (kd) joutui virka-autollaan onnettomuuteen maanantaina Virolahdella.

Autot on hankittu valtion yhteishankintayhtiö Hanselin kautta, joka on myös kilpailuttanut ne. E-sarjan Mersujen ja Audien hinta on "valtion hinta" eli noin 63 000 euroa ilman arvonlisäveroa, jota ei tarvitse valtion autoista maksaa. Jokaisen uuden auton hiilidioksidipäästöt ovat pienempiä kuin edeltäjänsä.

Ahlholmin alaisuudessa on kahdeksantoista kuljettajaa ja yksi ajojärjestelijä. Jokaisella kuljettajalla on nimetty auto, josta he huolehtivat. Auton pitäisi olla puhdas niin sisältä kuin ulkoakin, vaikka torstaina osa autoista näytti hieman kuraisilta nollakelin takia. Autot vaihdetaan viiden vuoden välein.

Jotta virka-auton kuljettajaksi pääsee, tulee hakijalla olla kokemusta vaativista kuljetustehtävistä, BC-ajokortti ja joustavuutta työaikojen suhteen. Myös autokoulun jälkeen saatu ajokoulutus on eduksi, eikä molempien kotimaisten kielten osaaminen ole huono asia.

Ahlholmin mukaan kuljettajista pidetään hyvää huolta myös rekrytoimisen jälkeen.

"Valtioneuvoston kanslia on tässä asiassa edelläkävijä. Virkaehtosopimus velvoittaa, että kuljettajat saavat ajokoulutusta ja käyvät terveystarkastuksissa vuosittain", Ahlholm kertoo.

Ajokoulutus räätälöidään tarpeiden mukaan valtionhallinnon koulutuskeskuksessa Pieksämäellä.

"Olennaista koulutuksessa on riskien tunnistaminen tien päällä ja niiden ennakointi. Kaikesta huolimatta pelivara ei aina tien päällä riitä. Silloin kuljettajan tulee osata ajoneuvon tekninen hallinta hätätilanteissa."

Vuosittaisissa tarkastuksissa tutkitaan muun muassa kuljettajien fyysinen kunto ja paineensietokyky. Kuljettajilla on virka-asu, mutta kuljettajan hattua ei ole pukuun kuulunut enää vuosikymmeniin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat