Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Raportti moittii Suomen kehitysohjelmia

Ministeri Paatero samaa mieltä: Mitattavia tavoitteita tarvitaan

Kotimaa
 

Suomen ulkoministeriö julkaisi tiistaina raportin vuosien 2003–2013 kehityspoliittisista ohjelmista (kepo). Diplomaattista kieltä käyttävän arvion tiivistelmä on paikoin erittäin kriittinen.

"On vaikea arvioida, kuinka johdonmukaisesti ja täsmällisesti kepon ohjeistusta on toteutettu, koska kehityspoliittinen tavoitteenasettelu on itsessään niin heikkoa", uudessa raportissa sanotaan.

Arvio – tai ulkoministeriön kielellä evaluointi – on tilattu tavan mukaan ulkopuolisilta asiantuntijoilta. Ulkoministeriön kehitysyhteistyön evaluointiyksikön päällikön Jyrki Pulkkisen mukaan tällä kertaa haettiin kriittistä katsausta kepo-käytäntöihin.

Raportin mukaan kehityspoliittisista ohjelmista puuttuvat selkeät määrittelyt ja seurattavissa olevat tavoitteet sekä niiden priorisointi.

Kehityspoliittiset ohjelmat välittävät onnistuneesti Suomen kehityspolitiikan arvot ja yleiset periaatteet. Silti ne "antavat hyvin vähän oleellista ohjeistusta tulosperustaiseen johtamiseen ja kehityspolitiikan toteuttamiseen".

Ulkoministeriön Pulkkisen mukaan ruohonjuuritasolla tuloksiin perustuvaa johtamista on harjoitettu jo pitkään, mutta sitä ei ole saatu korkealle, poliittiselle tasolle asti.

Kehityspoliittinen tavoitteenasettelu onkin raportin tiivistelmän mukaan hyvin heikkoa. Kehitysministeri Sirpa Paatero (sd) on samaa mieltä.

"Konkreettisia mitattavia tavoitteita pitäisi ilman muuta olla", Paatero sanoo Helsingin Sanomille.

Ulkoministeriön tilaama raportti kyseenalaistaa myös kehityspoliittisten ohjelmien julkaisun jokaiselle hallituskaudelle erikseen. Viimeisin ohjelma julkaistiin vuonna 2012.

"Tämä vaikuttaa hieman tarpeettomalta."

Syyskuussa vihreiden hallituksesta lähdön jälkeen kehitysministeriksi noussut Paatero on sitä mieltä, että kehityspoliittisten ohjelmien lyhytjänteisyys on ongelmista tärkein.

"Onko turhan lyhytjaksoista tehdä totaalisen uusi linjaus kehityspolitiikasta jokaiselle hallituskaudelle? Joissakin muissa maissa kehityspolitiikkaa ohjataan lailla ja kohdennetaan sen jälkeen lyhyellä välillä tarkemmin", Paatero sanoo.

Vaikka kehityspolitiikka on todellisuudessa huomattavan vakaata jopa vuosikymmeniä, vaihtelevat Suomen kehityspoliittisten ohjelmien rakenteet ja painotukset jokaisella hallituskaudella.

Paatero olisi valmis miettimään pidemmän aikajakson tavoitteiden kirjaamista lakiin. Tämä on ministerin henkilökohtainen linjaus – sosiaalidemokraateilla ei ole asiaan puolueena vielä omaa kantaa.

Tulosten raportointi eduskunnalle on torstaina julkaistun arvion mukaan ollut laadukasta mutta "pääosin sattumanvaraista".

Lisäksi raportissa kiinnitetään huomiota siihen, että kepo-ohjelmissa on vain vähän viittauksia aiemmista tuloksista oppimiseen.

"Näyttää siltä, että tuloksista opittiin enemmän silloin, kun vastaava ministeri oli vähemmän henkilökohtaisesti mukana politiikkaohjelman laadintaprosessissa", raportissa sanotaan.

Tähän kritiikkiin ministeri Paatero ei osaa kertomansa mukaan sanoa mitään, sillä edellisen ohjelman laadinnassa mukana oli silloinen kehitysministeri Heidi Hautala (vihr). Paateron mukaan jokaisella ministerillä on asioita, joista haluaa puhua enemmän kuin muista.

Pulkkisen mukaan kepo tarvitsee poliittista ohjausta, onhan se nimenomaan poliittinen ohjelma. Hänen mukaansa sekä Hautala että sitä edellisen kepon laatimiseen osallistunut Paavo Väyrynen (kesk) olivat tiiviisti mukana ohjelman laatimisessa.

Tiiviin mukanaolon pitäisi silti jättää tilaa vanhoista ohjelmista oppimiselle, mikä on ilmeisesti välillä unohtunut.

"Usein uusi hallitus keksii nimellisesti koko kehityspolitiikan uudelleen, vaikka samaan aikaan monet jopa usean hallituskauden mittaiset projektit ja niiden rahoitus jatkuvat", Pulkkinen sanoo.

Pulkkisen mukaan juuri tämän takia pitkän aikavälin tavoitteet voisi olla hyvä kirjata sillä tavalla, että kaikki puolueet sopivat niistä yhteisesti. Yhteisten tavoitteiden jälkeen yksittäisillä hallituksilla olisi vapaat kädet tehdä omanlaisiaan lyhyitä suunnitelmia.

"Nyt kepo yrittää olla kumpaakin yhtä aikaa", Pulkkinen sanoo.

Viimeksi tammikuussa entinen Suomen Mosambikin- ja Kenian-suurlähettiläs Matti Kääriäinen haukkui kovin sanoin nykyisen kehitysavun toimivuuden.

Kääriäinen sanoi uransa kokoavan kirjan julkaisutilaisuudessa, että kehitysapu hukkuu korruptioon ja että "jos Suomi lopettaisi kehitysapunsa Mosambikiin heti huomenna, mikään ei Mosambikissa muuttuisi."

Ministeri Sirpa Paatero arvosteli tuolloin kirjan tietojen olevan osin vanhentuneita.

Vuonna 2013 Helsingin Sanomat kävi läpi Suomen kehityshankkeita Nicaraguassa. Tuolloin joukossa oli yksi, jossa lähes kaikki meni pieleen.

"Henkilöriitoja. Monimutkainen organisaatio. Änkyrä sandinistihallinto. Epämääräiset tavoitteet", HS:n toimittaja Heikki Aittokoski kirjoitti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat