Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaliningradin jätevedenpuhdistamon rakentamisesta tuli farssi – rahoittajat uhkaavat vetäytyä

Puhdistamon rakennustyöt seisovat, ja laitteiden takuu umpeutui jo

Kotimaa
 
Juha Metso
Kaliningradin jätevedenpuhdistamo on lähes valmis, mutta aikaisintaankin sen käyttöönotto on mahdollista vasta keväällä 2016.
Kaliningradin jätevedenpuhdistamo on lähes valmis, mutta aikaisintaankin sen käyttöönotto on mahdollista vasta keväällä 2016. Kuva: Juha Metso

Venäjän Kaliningradin jätevedenpuhdistamon rakennushankkeen vaikeudet jatkuvat. Rakennustyöt ovat olleet seisokissa koko viime vuoden, ja nyt kansainväliset rahoittajat uhkaavat vetää vastuunsa puhdistamon valmistumisesta.

Samaan aikaan lähes puolen miljoonan ihmisen jätevedet lasketaan täysin puhdistamattomina Itämereen, jossa ne aiheuttavat leväkukintoja.

Lähes 95 prosenttia puhdistamon rakenteista on valmiina, mutta nyt vaarana on, että jo asennetut laitteet menevät pilalle käyttämättöminä ja huolimattoman kunnossapidon seurauksena. Niiden takuuaika umpeutui jo. Kansainväliset rahoittajat ovat kirjelmöineet Kaliningradin kaupungille, että jos rakennustyöt eivät ole käynnissä huhtikuuhun mennessä, ne vetäytyvät koko hankkeesta ja aloittavat jo käytetyn rahoituksen takaisinperinnän.

Myös Venäjän valtio uhkaa budjettirahoituksen lopettamisella. Valtiontalouden tarkastusvirasto on ilmoittanut Kaliningradille, että jos puhdistamo ei valmistu syyskuun loppuun mennessä, valtio lopettaa kaikkien hankkeiden rahoittamisen alueella. Niitä ovat puhdistamon lisäksi muun muassa jalkapallon MM-kisoja varten rakennettava stadion ja muut julkiset hankinnat.

Tämä on kova uhkaus Kaliningradille, jolle Venäjä on ollut varsin avokätinen.

"En ole koskaan nähnyt tällaista kannanottoa Venäjän federaation viranomaisilta", sanoo Pohjoisen ulottuvuuden kumppanuushankkeen (NDEP) johtaja Jaakko Henttonen Euroopan jälleenrakennuspankista EBRD:stä, joka rahoittaa puhdistamohankkeeseen liittyvää juomavesiprojektia.

"Odotamme ja toivomme nyt, että työt jatkuvat maaliskuussa. Muuten puhdistamo ei valmistu syyskuussa, joka on nykyinen määräaika", Henttonen toteaa.

Jos työmaa ei käynnisty, Ruotsin kehitysyhteistyöstä vastaava virasto SIDA aikoo periä takaisin antamansa 15 miljoonan euron avustuksen. Samoin tekee NDEP 10 miljoonalle eurolleen.

"Rahoituksen takaisinperintä ei ole helppo prosessi. Siksi tuemme kaikin mahdollisin toimin sitä, että puhdistamo saataisiin viimein valmiiksi", Henttonen sanoo.

Laitoksen mahdollinen valmistuminen syyskuussa ei kuitenkaan tarkoita, että puhdistamo otettaisiin tuolloin käyttöön. Testausten jälkeen puhdistamo voi olla käyttökunnossa aikaisintaan keväällä 2016.

Käyttöönottoon ei tosin ole rahoitusta, eikä henkilökuntaa ole koulutettu käyttämään laitteita. Kaliningradissa ei ole koskaan puhdistettu jätevesiä, joten puhdistamon käytöstäkään ei ole kokemusta.

Hitaan edistymisen taustalla on Henttosen mukaan myös suoranainen vitkuttelu ja Kaliningradin eri osapuolten välinen keskinäinen riitely, jossa puhdistamo on tekosyynä.

Esimerkiksi vesilaitoksen johto on kieltäytynyt Ruotsin tarjoamasta koulutuspaketista, johon olisi kuulunut käyttöopastus Pietarin vesilaitos Vodokanalissa. Lisäksi laitos on viivytellyt hyväksyntää tehdyistä töistä, mikä on urakoitsijalle maksettavien palkkioiden edellytys.

Kuvernööri syyttää kansainvälisiä rahoittajia väärän urakoitsijan valinnasta, vaikka päätöksen teki kaupunki. Kaupunki valitti välimiesoikeuden urakoitsijalle antamasta jatkoajasta, mutta valitus hylättiin.

Urakoitsija puolestaan on aiemmin rakentanut lähinnä siltoja ja rakennuksia.

Jätevedet virtaavat nyt avonaista kanavaa pitkin Itämereen.

Käsittelemättömien jätevesien vaikutukset tuntuvat ja näkyvät eniten Primorskinlahdessa, jossa leväkukinnat ovat yleisiä.

Osa jätevesien sisältämästä rehevöittävästä fosforista päätyy ennen pitkää myös Suomenlahden ja Saaristomeren eteläosan sinileväkukintoja voimistamaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat