Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomessa yli 800 000 vesikulkuneuvoa – Venemessut avautuvat tänään Helsingissä

Kotimaa
 
Ilmatyynyalus menee sinne minne muut eivät pääse
Ilmatyynyalus menee sinne minne muut eivät pääse
Tuukka Hakanen hallitsee ilmatyynyalusten käsittelyn ja rakentamisen. Vaikeapääsyiset kohteet ovat ilmatyynyalusten vahvinta aluetta. Parhaat elämykset Hakanen on löytänyt meren saariston maisemista.

Helsingissä avataan tänään perjantaina veneilymessut. Messuille toivotaan saapuvan yli 70 000 vierasta.

Venealan Keskusliitto Finnboatin toimitusjohtaja Jouko Huju, millainen veneilymaa Suomi on?
"Suomessa on 807 000 vesikulkuneuvoa, kun otetaan mukaan kaikki soutuveneestä alkaen. Käytännössä joka seitsemännellä suomalaisella on vene. Tosin päin sanottuna 35 prosentilla kotitalouksista on yksi tai useampi vene. Nykyinen kalusto alkaa auttamatta vanhentua. Siellä on aika paljon patoutunutta kysyntää."

Miten venealan kokonaismyynti kehittyy tänä vuonna?
"Alan kokonaisliikevaihto kasvoi viime vuonna tasan kolme prosenttia. Kotimaassa se laski viitisen prosenttia, mutta oman teollisuuden vienti kasvoi vajaat 20 prosenttia. Ennakkotunnelmien perusteella tuntuu siltä, että kotimaan viime vuoden viiden prosentin miinus käännetään tänä vuonna plussalle."

Vesa Moilanen Lehtikuva
Viime vuonna venemessuilla myytiin moottoriveneitä.
Viime vuonna venemessuilla myytiin moottoriveneitä.

Minne suomalaisia veneitä viedään?
"Norja oli viime vuonna ykkönen ja Ruotsi kakkonen. Kumpaankin maahan viedään suurin piirtein 2 500 venettä. Venäjä on listalla neljäntenä. Sinne vietiin noin 500 venettä. Venäjän kauppa on sikäli poikkeavaa, että vaikka myymme venäläisille, niin välttämättä kaikki veneet eivät mene Venäjälle, vaan osa voi jäädä Suomeen. Venäläisille myydään myös isompia laitteita Välimerelle. Ruplan kurssi on pudonnut niin mahdottomasti, että on ihan selvää, ettei venäläisten ostohalukkuus ole nyt sitä samaa tasoa, mitä se on ollut viime vuosina."

"Suomalaisen viennin erikoisuus on se, että euroina mitattuna kymmenen suurimman vientimaan joukkoon mahtuu neljä maata, joihin on kuhunkin viety vain yksi, mutta erittäin arvokas vene. Tämän vuoksi viime vuoden tilastoissa kolmantena on saarivaltio Antigua ja Barbuda.

Kappaleissa mitattuna Suomessa myytävistä veneistä 95 prosenttia on kotimaisia. Euroina mitattuna 65 prosenttia myynnistä on kotimaisia veneitä. Ero johtuu siitä, että ulkomailta tuodaan isoja ja kalliita purje- ja moottoriveneitä."

Paljonko Suomessa myydään uusia veneitä vuodessa?
"Uusia veneitä myydään tänä vuonna noin 7 000. Niistä 85 prosenttia on alle kuuden metrin pituisia veneitä, jotka on tarkoitettu kesämökille ja yhteyskäyttöön. Kun mennään yli kymmenen metrin pituisiin veneisiin, niin silloin myynti on joitakin kymmeniä kappaleita. Myös purjeveneiden myynti on muutamissa kymmenissä vuodessa, vaikka se on parhaimmillaan ollut jopa 300.

Vene 15 Båt -messut järjestetään Helsingin Messukeskuksessa 6.–15. helmikuuta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat